A legjobb ételek csontritkulás ellen: finomak, és igen magas a kalciumtartalmuk

Magas kalciumtartalmú ételeket akkor is fogyaszthatsz, ha nem ihatsz tejet.

Ételek csontritkulás ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember már gyermekkorában megtanulja, milyen fontos a kalcium a csontok egészséges fejlődéséhez. Ez valóban így van, hiszen a szervezet számára számos nélkülözhetetlen ásványi anyaggal együtt a kalcium elősegíti a sejtképződést, ezáltal a csontok épülését és a fogak egészséges fejlődését, akárcsak az izmok és a vérkeringés működését.

Hiánya a csontritkulás mellett csontfejlődési rendellenességeket és anyagcserezavart is okozhat, ezért minden életszakaszban kiemelten fontos a napi ajánlott mennyiség, körülbelül 1000 milligramm elfogyasztása.

Ételek csontritkulás ellen

Sokan a tejet tartják az első és legfontosabb kalciumforrásnak, pedig deciliterenként csupán 100-120 milligrammot tartalmaz. Innen nézve pedig már nem is annyira kétségbeejtő, ha valaki nem fogyaszthat tejterméket. Ráadásul számos más élelmiszerben jóval több kalcium van.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy bizonyos zöldségek oxalát-, fitát- és rosttartalma gátolja a kalcium felszívódását, emellett a D-vitamin és a magnézium bevitelére is figyelni kell, hogy megfelelően hasznosuljon.

A szardínia 10 dekagrammjában 330 milligramm kalcium található, ezzel az értékkel pedig első számú forrásnak számít a halak között.
Fotó: itakdalee / Getty Images Hungary
A mák kalciumtartalma a legmagasabb az élelmiszerek között: 100 grammban 1400 milligramm található, mely ráadásul remekül hasznosul a szervezetben.
Fotó: YelenaYemchuk / Getty Images Hungary
Ki gondolná, hogy a selymes, krémes mandulavajból két evőkanál is elég, hogy a szervezet 112 milligramm kalciumhoz jusson? Ugyanennyi mandulavaj emellett fehérjét és káliumot is bőségesen tartalmaz.
Egy közepes, sült édesburgonya nemcsak a napi kalciumbevitelt fedezi, de D-vitamint, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. A tepsiben sült, ropogós édesburgonya fetával köretként és főételként egyaránt megállja a helyét.
A zöld leveles zöldségek, így a mángold vagy a spenót 10 dekagrammonként 100 milligramm kalciumot tartalmaznak, emellett K-vitaminnal is ellátják a szervezetet.
A gomba ugyancsak kiváló kalciumforrás: 10 dekagrammban 200 milligramm található belőle, ezért az isteni fokhagymás, petrezselymes gombafej az egészségnek is kedvez.
12 dekagramm, vagyis nagyjából fél csészényi füge 121 milligramm kalciumot tartalmaz. Ha nincs ötleted a felhasználására, próbáld ki kecskesajttal töltve!
A legtöbben nem gondolnák, de a növényi italok, így a rizsitalok is tartalmaznak létfontosságú kalciumot és D-vitamint. Még jobb, ha házilag készíted el, így a tartósítószerektől és az ízfokozóktól sem kell tartanod.
A szejtán, a vegetáriánusok húshelyettesítője 10 dekagrammonként 142 gramm kalciumot rejt, emellett fehérje- és káliumtartalma sem elhanyagolható. Ha még nem próbáltad, érdemes esélyt adni a szejtánpörköltnek. Észre sem veszed, hogy húsmentes fogást eszel.
A szárított, őrölt tojáshéj szintén előnyös kalciumbevitel szempontjából: befőttesüvegben sokáig eláll, és bőven elég, ha sütéskor egy kávéskanálnyi mennyiséget keversz a liszthez.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük