Vashiány, csontritkulás és köhögés ellen: egy hétköznapi növény, amiről meglepően keveset tudunk

A mák tele van vitaminnal és ásványi anyaggal. Ne csak bejgli formájában, és ne csupán karácsonykor fogyaszd!

makgubo
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mákkal kapcsolatban legtöbbeknek a bejgli, a mákos tészta, illetve az a bizonyos tea ugrik be, mellyel a rossz alvó gyereket szokták fenyegetni. Hogy a gubójában alkaloidákat rejtő növény magja számtalan egészségügyi hatással bír, arról kevesen tudnak.

A Kárpát-medence klimatikus viszonyai tökéletesen megfelelnek a növény termesztésének, hazánkban a piacon is könnyen beszerezhető, ezért érdemes jobban képben lenni a gyógynövény előnyös tulajdonságaival kapcsolatban.

Vashiányra mákot!

A vashiányos vérszegénység kialakulhat valamilyen felszívódási zavar - például gluténérzékenység - következtében, vegetarianizmus eredményeképpen - hiszen a legtöbb vashoz az állati eredetű táplálékokból lehet hozzájutni -, de általában gyakori jelenség a nők körében. Ha a sápadtsággal, fáradékonysággal, töredező hajjal és körmökkel járó hiánybetegség téged is érint - és az esetleges alapbetegséget sikerült kizárni -, érdemes beiktatnod a mákot az étrendedbe.

100 gramm mákban 22 milligramm vas van, ami nemcsak a növényi táplálékok között számít soknak. Csak összehasonlításképpen: ugyanennyi spenótban 4 milligramm, bárányhúsban 10 milligramm, libamájban 7 milligramm vas van. Ahhoz azonban, hogy a szervezet minél többet tudjon kivonni belőle, mindenképpen darált formában kell fogyasztani, és az is számít, hogy az ember nem eszik meg belőle tíz dekát, de jó kiegészítője lehet az ételeknek.

Csontritkulás ellen

A csontritkulás - osteoporosis - hazánkban az ötven év feletti lakosság körében körülbelül 600 ezer nőt és 300 ezer férfit érint. Sokáig a tejtermékeket tartották a legjobb kalciumforrásnak, mára azonban számos más táplálékról derül ki, hogy fogyasztása jóval előnyösebb csontritkulás ellen. Ilyen a mák is, mely nem csupán tízszer annyi kalciumot tartalmaz, mint a tej, de a nélkülözhetetlen ásványi anyag felszívódásához szükséges foszfort és magnéziumot is megfelelő arányban tartalmazza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Köhögéscsillapító hatás

A zöld máktok görcsoldó, fájdalomcsillapító, köhögéscsillapító hatását az egyiptomiak és a görögök már időszámításunk előtt is ismerték. A máktok 0,3-0,5% mennyiségben alkaloidákat tartalmaz, melyek közül a legfontosabb a morfin és a kodein. Ezek kinyerését 1931-ben Kabay János gyógyszerész oldotta meg, és szabadalmaztatta a világon.

Így fogyaszd a mákot!

Az ókori görögök és a rómaiak a legtöbbször mézzel keverve fogyasztották a mákot. Érdemes neked is kipróbálnod a következő receptet.

Keverj össze 25 dkg mézet 25 dkg darált mákkal, majd helyezd egy könnyen melegíthető edénybe. Óvatosan kezdd el melegíteni a mézet, ügyelve arra, hogy 40 °C fölé ne emelkedjen a hőmérséklete - így ugyanis számos jótékony hatású vegyület vész kárba. Keverj hozzá egy kevés tisztított vizet - annyit, hogy keverhető masszát kapj. Ha elkeverted, tedd egy zárható üvegbe, és tárold hideg helyen. Naponta egy evőkanállal fogyassz belőle. 

Így is eheted

A következő képekkel egy kis inspirációt szeretnénk adni, ha nem jut eszedbe, még milyen formában fogyaszthatnád a mákot.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük