5 tünet, ami vashiányra utal: a hideg kezektől a furcsa kívánósságig

A vashiány tünetei változatosak lehetnek a fejfájástól a jégrágcsálásig.

ital-jeges

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vas létfontosságú nyomelem a szervezet számára: elengedhetetlen a sejtek oxigénellátásához és a vérképzéshez. Ha hiány merül fel belőle, az a hemoglobinszint csökkenéséhez és vérszegénységhez vezet, ami kellemetlen tünetekkel társulhat.

A vas étrend-kiegészítő tabletta formájában és tudatos táplálkozással is pótolható, a felnőtt ember számára legalább napi 18 milligramm szükséges, terhesség alatt ez a szám csaknem duplájára nő. Túladagolása természetes forrásból ritka, tabletta formájában ez szélsőséges esetben emésztési zavarokat, gyengeséget, vérzékenységet okozhat.

Vashiány tünetei

A vashiány a leggyakoribb tápanyaghiánynak számít, az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 1,6 milliárd vérszegény eset fele vashiány miatt lehet, és nagyobb részben a nőket érinti. Hátterében menstruáció, terhesség, felszívódási zavar, nagyobb vérveszteség, vegetarianizmus is állhat. 

Bár a legtöbbször fejfájással, szédüléssel, sápadtsággal, fáradékonysággal mutatkozik meg, jó ismerni a furcsább tüneteket is. Gyanú esetén egy rutin vérvizsgálattal megállapítható a vashiány és mértéke.

Pica: a furcsa kívánósság

A súlyos vashiány gyakori és meglehetősen furcsa tünete, ha az ember olyan dologért sóvárog, ami egyébként nem ehető. A picának nevezett rendellenesség főleg gyerekek körében gyakori, ilyenkor nem csak a kíváncsiság vezérli a kóstolgatást, szívesen harapdálják a piszkot, a papírt, de egész más dolgokat is.

A pica egyik formájaként ismert a papofágia, a jég megkívánása, rágcsálása, ami már a felnőttek körében sem olyan ritka. A szakértők azzal magyarázzák az ösztönös sóvárgást, hogy a jégevés növeli az éberséget, valamint megnyugtatja a hiánnyal járó duzzadt nyelvet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Hideg végtagok

Bár a hideg kezek vérkeringési zavarokról és pajzsmirigybetegségről is árulkodhatnak, a vashiányos vérszegénység egyik legszembetűnőbb jelének is számítanak az évszaktól függetlenül fagyos végtagok. Az alacsony hemoglobinszint miatt a testrészek nem jutnak elegendő oxigénhez, a vér keringetése a szívtől nagyobb munkát igényel, így gyakran társul ez a tünet légszomjjal, szívdobogásérzéssel, szédüléssel, fejfájással is.

Nyugtalan láb szindróma

A láb folyamatos, kényszeres mozgatása, azaz a nyugtalan láb szindróma - RLS - hátterében is állhat a vashiány. Az érintettek bizsergésről, égő, feszítő érzésről vagy hangyázásról is beszámoltak már, amit ugyancsak az alacsony vasszint okozhat. Egy kutatás szerint az RLS valószínűsége 24%-kal magasabb a vashiányosok körében.

Duzzadt nyelv

A vashiány szokatlan tünete a nyelv megduzzadása, begyulladása is, amit glossitisnek is neveznek. A nyelv érzékennyé, felülete simává válik, felduzzad, problémát okozhat a rágás, a nyelés és a beszéd is. Egy kutatásban a vashiányos résztvevők 27%-a érezte a nyelvi kellemetlenséget, az égő érzést, a szájszárazságot.

Törékeny körmök, cserepes ajkak

A köröm és az ajak is rengeteget elárul a test egészségéről. Ha a körmök gyengévé, törékennyé, esetleg kanálszerűvé válnak, míg a száj kiszárad, felülete repedezett lesz, vashiány állhat a háttérben. Az ajkaknál külön említésre méltó a cheilitisznek nevezett jelenség, ami a szájzugokban okoz repedéseket, gyulladást, égő érzést - ha ezt vashiány okozza, a tüneti kezelés nem elegendő.

Vasban gazdag ételek

Ha a vashiány nem súlyos, könnyen pótolható természetes úton is. A következő ételek tele vannak vassal, de ne felejtsd el, hogy a C-vitamin-pótlás is szükséges a vas megfelelő felszívódásához!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük