A legjobb ételek csontritkulás ellen: finomak, és igen magas a kalciumtartalmuk

Magas kalciumtartalmú ételeket akkor is fogyaszthatsz, ha nem ihatsz tejet.

kalcium 5
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember már gyermekkorában megtanulja, milyen fontos a kalcium a csontok egészséges fejlődéséhez. Ez valóban így van, hiszen a szervezet számára számos nélkülözhetetlen ásványi anyaggal együtt a kalcium elősegíti a sejtképződést, ezáltal a csontok épülését és a fogak egészséges fejlődését, akárcsak az izmok és a vérkeringés működését.

Hiánya a csontritkulás mellett csontfejlődési rendellenességeket és anyagcserezavart is okozhat, ezért minden életszakaszban kiemelten fontos a napi ajánlott mennyiség, körülbelül 1000 milligramm elfogyasztása.

Ételek csontritkulás ellen

Sokan a tejet tartják az első és legfontosabb kalciumforrásnak, pedig deciliterenként csupán 100-120 milligrammot tartalmaz. Innen nézve pedig már nem is annyira kétségbeejtő, ha valaki nem fogyaszthat tejterméket. Ráadásul számos más élelmiszerben jóval több kalcium van.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy bizonyos zöldségek oxalát-, fitát- és rosttartalma gátolja a kalcium felszívódását, emellett a D-vitamin és a magnézium bevitelére is figyelni kell, hogy megfelelően hasznosuljon.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük