A legjobb ételek csontritkulás ellen: finomak, és igen magas a kalciumtartalmuk
Magas kalciumtartalmú ételeket akkor is fogyaszthatsz, ha nem ihatsz tejet.

kalcium 5
Ez is érdekelhet

Megmenti a napot a Huawei nőknek fejlesztett okosórája (x)

Az otthonodnak is jár a tündöklés - Így ragyoghat vegyszermentesen a lakás (x)

Ez egy kritikus pillanat (x)

Mazel Tov: Emberek, ételek, élmények - Kalandozás a közel-keleti gasztronómia világában (x)

Olcsóbb szoftverek a Black Friday után: az Office is jó áron kapható (x)

Füst és égés nélkül (x)

Punkromantika az Újszínházban - Fenegyerekek a vasfüggöny mögött (x)

beauty and style

India aranya a ghí: így használd a szépségápolásban »

15 perc intenzív Tabata-edzés: gyorsabban olvasztja a zsírt, mint a futás »

Így nem keni el a sminked a garbó, amikor magadra húzod: egyszerű öltözködési trükkök a modelltől »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az ember már gyermekkorában megtanulja, milyen fontos a kalcium a csontok egészséges fejlődéséhez. Ez valóban így van, hiszen a szervezet számára számos nélkülözhetetlen ásványi anyaggal együtt a kalcium elősegíti a sejtképződést, ezáltal a csontok épülését és a fogak egészséges fejlődését, akárcsak az izmok és a vérkeringés működését.

Hiánya a csontritkulás mellett csontfejlődési rendellenességeket és anyagcserezavart is okozhat, ezért minden életszakaszban kiemelten fontos a napi ajánlott mennyiség, körülbelül 1000 milligramm elfogyasztása.

Ételek csontritkulás ellen

Sokan a tejet tartják az első és legfontosabb kalciumforrásnak, pedig deciliterenként csupán 100-120 milligrammot tartalmaz. Innen nézve pedig már nem is annyira kétségbeejtő, ha valaki nem fogyaszthat tejterméket. Ráadásul számos más élelmiszerben jóval több kalcium van.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy bizonyos zöldségek oxalát-, fitát- és rosttartalma gátolja a kalcium felszívódását, emellett a D-vitamin és a magnézium bevitelére is figyelni kell, hogy megfelelően hasznosuljon.

Képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük