Emésztésserkentő, zsírégető, vízhajtó

Mi az?

A karcsúság nem jelent egyet a koplalással. Már azzal is közelebb kerülhetsz hozzá, ha rendszeresen fogyasztod az alábbi ételeket.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy leadd a plusz kilókat, és egészségesen élj, nem kell hirtelen megvalósuló, hatalmas változásokra készülnöd, és egyik pillanatról a másikra felforgatnod napi ritmusod. Kezdetben elég, ha megteszel néhány apró lépést, a többi pedig fokozatosan, természetszerűen következik egymás után, főként, ha megérzed, néhány étrendi újítás is mennyivel jobb közérzetet biztosít.

Elsőként érdemes helyreállítani emésztésedet és vízháztartásodat, melyben már az is sokat segít, ha a következő három táplálékot kicsit gyakrabban fogyasztod.

Joghurt

A joghurt kiváló forrása a csontépítő kalciumnak, de főleg a probiotikumoknak nevezett, jótékony hatású baktériumok miatt egészséges táplálék. Ezek ugyanis nem engedik, hogy a bélrendszeredben élő káros mikroorganizmusok elszaporodjanak, és túlsúlyba kerülve emésztési és egyéb panaszokat okozzanak. A joghurt fogyasztása serkenti az emésztést, valamint a salakanyagok kiürítését, ezenkívül gyógyírt jelenthet bélgyulladás, fekély, húgyúti fertőzések, valamint gombás betegségek esetén.

A diétás étrendnek is tökéletes eleme lehet a joghurt, a benne található minőségi fehérje, illetve a kalcium ugyanis tovább fokozza az anyagcsere-javító hatást. Antibiotikum szedése esetén különösen fontos, hogy sok joghurtot egyél, ugyanis ezek a gyógyszerek minden mikroorganizmust kiölnek a szervezetből, a hasznosakat és a veszélyeseket egyaránt. A probiotikumok mindemellett az immunrendszert erősítő vegyületekről is gondoskodnak. A pozitív hatások kihasználása érdekében fogyassz el naponta egy bögre élőflórás, zsírmentes vagy zsírszegény, natúr joghurtot.

Mire figyelj?

Az élőflórás joghurtok dobozán a Lactobacillus acidophillus, a Bifidobacterium bifidum és a Streptococcus thermophilus neveket keresd. Igyekezz minél frissebb terméket venni, a jótékony baktériumok egy része ugyanis egy idő után megsemmisül.

Mindig a zsírszegény, hozzáadott édesítőszert nem vagy alig tartalmazó, lehetőleg natúr joghurtot válaszd. Ha fogyókúrázol, de nem akarsz lemondani kedvenceidről, a joghurtot számos módon bevetheted: készíthetsz vele ínycsiklandó, krémes turmixot, de akár a panírozáshoz is használhatod a tojás helyett.

Lazac

Ha szervezeted anyagcsere-folyamatait, így a zsírégetést minőségi fehérjét tartalmazó élelmiszerekkel kívánod támogatni, érdemes előnyben részesítened a húsok egészségesebb alternatívájaként szolgáló halat, mely az omega-3 zsírsavaknak, e természetes hangulatjavítóknak és szívgyógyszereknek is gazdag forrása.

A lazac emellett jócskán tartalmaz A-, B3-, B12- és D-vitamint, valamint cinket és magnéziumot - utóbbiak szintén elengedhetetlenek a megfelelő anyagcsere-működéshez. A lazac húsának olaja - akár heti két adag hal elfogyasztása esetén is - rendkívül jótékony hatást gyakorol az erekre, képes akár 17%-kal is csökkenteni annak valószínűségét, hogy szív- és érrendszeri betegségek rövidítsék meg életed, emellett a szívroham kialakulásának kockázatát is csaknem 30%-kal mérsékelheti.

Mindemellett az is kiderült újabban, hogy akiknek a vérében magasabb az omega-3 zsírsavak szintje, azok körében jóval ritkábban fordul elő az enyhe vagy közepes fokú depresszió. Diétád ideje alatt mindezek miatt fogyassz el körülbelül 12-18 dkg lazachúst legalább hetente kétszer. Ezt a mennyiséget a lazac mellett más halak fogyasztásával is elérheted.

Mire figyelj?

A friss lazac húsa kemény és nedves, de nincs erős halszaga, csak enyhe tengeri illata. A fagyasztott változatot tartsd a mélyhűtőben. A konzervlazacnak is sokféle élettani előnye van - például jó kalciumforrás, mert puha, ehető formában a szálkákat is tartalmazza -, de mivel elég körülményes a bőrét és nagyobb szálkáit eltávolítani, inkább válaszd az újabb fajta, fogyasztásra kész, szálkátlan és bőr nélküli termékeket.

Ha mégsem így teszel, a lazacfilét rakd bőrös oldalával lefelé egy tálra, így a szálkák kiállnak belőle, és csipesszel könnyen kihúzhatók.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Spenót

A béta-karotinban, B2-, B6- és C-vitaminban, valamint folsavban és káliumban rendkívül gazdag paraj az egyik legegészségesebb zöldségféle.

A káliumnak köszönhetően vízhajtó hatással rendelkezik, így meggátolja a szervezet felesleges vízvisszatartását, minek köszönhetően a vérnyomást is csökkentheti. Rostban igen gazdag, így segíti az emésztést és a szervezet salaktalanítását, emellett segít megelőzni a stroke-ot, a folsavnak köszönhetően pedig a kutatások szerint mérsékli a tüdőrák kialakulásának kockázatát is.

A spenót továbbá a lutein egyik legjobb forrása, ami segít megelőzni a sárgafolt-elfajulást, és óvja szemed egészségét. Szervezeted emellett nagyobb mennyiségű csonterősítő, anyagcsere-javító kalciumot is fel tud venni a spenótból, ha C-vitaminban gazdag táplálékokkal együtt fogyasztod, például piros húsú paprikával vagy narancsgerezdekkel. Ha lehetőséged van rá, fogyassz el mindennap egy bögre nyers vagy fél bögre főtt - forrázott, párolt - spenótot.

20 extra hatékony zsírégető zöldség

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mire figyelj?

Ropogós, élénkzöld leveleket válassz, melyeknek a levélnyele sem sárga, fonnyadt vagy sérült. A nagyon zsenge miniparajnak, vagyis a bébispenótnak enyhébb az íze. Főzés előtt tedd egy nagy tál vízbe, jól mosd meg benne, majd hagyd kicsit állni: a levelek a víz felszínére jönnek, a homok pedig leülepszik. Ha előre csomagolt, tisztított, konyhakész parajt veszel, elég, ha leöblíted.

Cikkünk a Terítéken az egészség című könyv alapján készült.

Gondoltad volna, hogy a banán nemcsak finom, de vérnyomáscsökkentő hatású is, vagy, hogy a gránátalmalé enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit? A könyvből megtudhatod, hogy a gyakori betegségek - közöttük az elhízás és az emésztési problémák - ellen mely élelmiszerek segítségével veheted fel a legeredményesebben a harcot. A mindennapi táplálékok, amennyiben ismered őket, és tudod, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak, jó szolgálatot tehetnek egészséged megőrzése és helyreállítása érdekében.

Kiadja a Reader’s Digest Kiadó.
A könyv ára 8990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük