Hosszú ideig elterjedt tévhit volt, hogy a hízás egyik legfőbb felelőse a zsírfogyasztás, ám ezt mostanra számos információ cáfolja, így a zsírokat tiltó diéták népszerűsége 2016-ban már haldoklik. A zsírok ugyanis valójában, ha megfelelő forrásból származnak, számos területen támogatják a fogyást: csökkentik az éhségérzetet, azaz a vércukorszint nagy kilengéseit, sőt, energiát adnak, segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását és serkentik az emésztőrendszer munkáját.
Nem minden zsír egyforma azonban. Ha csak lehet, kerüld a növényi transzzsírokat, különösen azok hidrogénezett formáit, és válaszd inkább a következő öt egészséges zsírforrást a diétádhoz, amelyekkel akár kétszer többet fogyhatsz, mint szaturált zsírok mellett!

A kókusz zsírja egészen különleges, ugyanis a szokásos hosszú láncok helyett a szerves vegyületek mindössze közepes láncokat alkotnak benne. Ezek az MCT - közepes láncú triglicerid - zsírok azért különlegesek, mert a szervezet szívesebben használja őket energiaforrásként, mint raktározásra. Készítsd az ételeidet kókuszolajjal, fogyaszd a csonthéjast nyersen, vagy próbáld ki a kókusztejet turmixok összetevőjeként!

Az olívabogyó gazdag egyszeres, szaturálatlan zsírokban, amelyekről tanulmány is bizonyítja, hogy segítik a fogyást, különösen egy fehérjékben gazdag étrend mellett. A bogyók és az extra szűz olívaolaj fogyasztása akkor is javasolt, ha szeretnéd megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket vagy a diabéteszt.

A csokoládé sem kell, hogy tiltólistára kerüljön a fogyókúra során. A benne található cisz-9-oktadekenoik sav, vagyis oleik sav ugyanaz az egészséges zsír, mint ami az olívában is fellelhető. Ez hozzájárul a zsírégetéshez, ám nem mindegy, milyen formában viszed be. A legjobb, ha olyan csokoládét keresel, amely legalább 85% vagy több kakaót tartalmaz, és adagonként nincs benne több 5 gramm cukornál.

Egy 24 hetes tanulmány a mandula folyamatos súlycsökkenésre gyakorolt előnyös tulajdonságait dicséri, amit a dióféle egyszeres, szaturálatlan zsírjainak, rostjainak és ritka tápanyagainak - a magnéziumnak és E-vitaminnak - köszönhet.
Különösen érdemes kipróbálni a mandulát mandulavaj formájában, amelyet otthon is könnyen elkészíthetsz. Nincs más teendőd, mint két-három csésze sózatlan mandulát aprítóval vagy mákdarálóval addig őrölni - nagyjából 15-20 perc -, amíg el nem kezd vajként sűrűsödni. Ha eleinte porszerű, ne aggódj! Csak kotord vissza az aprító oldalára ragadt darabokat középre, és folytasd a darálást.

A vörös hús gyakran kerül elő vitás elemként az étrendben, noha a nem zsíros húsok rengeteg fontos tápanyagot és egészséges zsírsavakat tartalmaznak. Különösen fontos ezek közül a konjugált linolsav, a CLA, mely egy immunerősítő hatású antioxidáns, ami zsírégető, izomépítő tulajdonságokkal is rendelkezik. Heti egy-két alkalommal ezért érdemes ezt is beiktatni a menübe.
A legjobb magvak fogyáshoz
Ebből a négy magfajtából egy-két evőkanál is elég ahhoz, hogy egészséges tápanyagokkal töltsd fel a szervezetedet, illetve növeld a zsírégetés hatékonyságát!
Naponta 1 evőkanál az ételekhez ebből, és nagyon gyorsan eltűnik a hasi zsír
Nézegess képeket!
Elolvasom