Fehér kristálycukor helyett ezt használd, ha fogyni akarsz: fel sem tűnik a csere
Ezek úgy helyettesítik a cukrot, hogy nem is tűnik fel a csere közben.
A túlzott cukorfogyasztás az alaknak és az egészségnek sem tesz jót, olyan betegségek kockázatát növeli, mint a kettes típusú diabétesz, a nem alkoholos zsírmáj és a szívbetegség. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden cukros ételt ki kell iktatni a mindennapokból, de annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki ezek a veszélyes állapotok, csak mértékkel fogyasztandóak a némi hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek.
Azok számára azonban, akiknek egészségügyi okokból kell minimumra csökkenteniük a cukorbevitelt, vagy szigorú kalóriaszámoláson alapuló diétát követnek, édesítés terén a zéró kalóriás szerek nagy segítséget jelenthetnek.
Egészséges cukorhelyettesítők
Stevia
A stevia egy jellegzetes ízű édesítőszer, mely a jázminpakóca, Stevia rebaudiana, leveleiből készül. A benne lévő szteviol-glikozidoknak köszönheti édes ízét, ami sokkal intenzívebb, mint a szacharózé. Nem tartalmaz kalóriát, pedig a cukornál akár 450-szer édesebb lehet.
Különböző kutatásokban bizonyították már, hogy ha a cukrot steviával helyettesítik, az csökkenti az elhízást esélyét és a vércukorszintet is. Dietetikus szakértők szerint az egyértelműen toplistás édesítőszer biztonságos választás mindenki számára, noha mértéktelen fogyasztása problémát okozhat az emésztésben.
Szerzetesek körtéje - Monk fruit
A szerzetesek körtéje egy Kínából származó növény, latinul Siraitia grosvenorii, és háromszázszor édesebb, mint a hagyományos cukor, mégsem tartalmaz egyetlen kalóriát sem köszönhetően a benne lévő triterpén glikozidoknak. Támogatja a fogyást, és kiegyensúlyozza a vércukorszintet is, bár eddig még nem készült erről a növényről olyan sok tanulmány, az eddigi ismeretek bizakodásra adnak okot.
Érdemes tudni, hogy gyakran úgy árusítják a porított növényt, hogy más édesítőszerekkel keverik, így nem árt elolvasni a csomagoláson szereplő összetevőket.
Eritrit
A cukoralkoholok közül, melyek színtelen, kristályos vegyületek, mint a xilit vagy a maltit, az eritritnek van a legalacsonyabb glikémiás indexe, így az befolyásolja legkevésbé a vércukorszintet. Ez azt jelenti, hogy nem szívódik fel gyorsan, tehát nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést.
Íze nagyjából 60-80%-ban olyan édes, mint a cukoré, tehát némileg enyhébben édesít. Szakértők szerint egy az egyben ki lehet rá cserélni a cukrot, azonban ennél is érdemes figyelni a mértékre, mert túlzó fogyasztása puffadást, hasmenést okozhat. Az eritrit kelesztésre viszont nem alkalmas.
Jó tudni, hogy bizonyos édesítőszerek befolyásolhatják a bélflóra működését és a cukoranyagcserét is, eddig a szacharózról és a szukralózról derült ki ez. Akiknek egészségügyi problémájuk miatt kell csökkenteniük a szénhidrátbevitelüket, azoknak mindenképpen érdemes dietetikus tanácsát kikérni.
A cukorban vagy a mézben van több kalória?
Mind a két édesítőszernek megvannak a maga előnyei, amiket érdemes mérlegelni.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)