4 étel, ami helyreállítja az anyagcserét, mégsem eszünk belőle eleget: az E-vitamin szerepe a fogyókúrában
Az E-vitamin lassítja a sejtkárosodást okozó folyamatokat, ráadásul még a fogyókúrában is jó segítőtárs.
Az E-vitamin egy rendkívül erős antioxidáns hatású, zsírban oldódó vitamin, a szervezet így csupán nagyon rövid ideig képes raktározni, pótlásáról szükséges napi rendszerességgel gondoskodni.
A tokoferol - más néven E-vitamin - szedése fontos számos szerv megfelelő működéséhez, jó hatással van a vérnyomásra, segít megelőzni a rák kialakulását, és szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek esélyének csökkentésében is. Emellett javítja a fizikai állóképességet, helyreállítja az anyagcserét, csökkenti az izmok sérülését edzés közben, valamint helyreállítja a vérkeringést is.
Az E-vitamin szerepe a fogyókúrában
Az Oregoni Egyetem tanulmánya rámutatott, hogy a túlsúlyos embereknek több E-vitaminra van szükségük, mivel a súlyfeleslegük miatt nagyobb mértékű oxidatív stressznek vannak kitéve, ami a káros hatású szabad gyökök rombolását hajtja végre a szervezetben, szerepet játszva a krónikus betegségek kialakulásában. Mivel az E-vitamin segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott szabad gyököket, elengedhetetlen, hogy eleget fogyasszon belőle az ember.
Ajánlott napi mennyisége 14 év feletti nők és férfiak számára 12 milligramm/nap, de hiánybetegség esetén a javasolt napi bevitel 100-300 milligramm is lehet.
Élelmiszerek, amelyek E-vitamint tartalmaznak
Zsírszegény étrend mellett az E-vitamin mértéke nem kielégítő, így a fogyókúra során sem szabad elhanyagolni a szervezet számára kedvező zsírok fogyasztását.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Magvak
A magvak telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amely különösen jót tesz az egészségnek, így nem kell tartani tőlük, ugyanakkor túlzásba sem szabad esni magas kalóriatartalmuk miatt. 100 gramm napraforgómagban 29 milligramm E-vitamin található, ugyanennyi mandulában 25 milligramm, így ezzel máris fedezted a napi mennyiség többszörösét is. A mogyoróvaj nemhiába fogyasztható mértékkel a fogyókúra alatt, 9 milligramm E-vitamin tartalmaz.
Csírák
A csírák könnyen emészthetőek, tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok, magas rosttartalmuknak hála pedig felgyorsítják az anyagcserét. A búzacsíra egy evőkanálnyi mennyiségében 20 milligramm E-vitamin található. Ugyanakkor a mennyiséget nem szabad túlzásba vinni: napi adagja ne lépje túl az 50 grammot.
Zöld leveles zöldségek
A zöld leveles zöldségek, mint például a spenót, a sóska, a saláta és a mángold az E-vitaminon kívül más egyéb antioxidáns anyagokban is bővelkednek, rosttartalmuk pedig biztosítja az emésztés megfelelő működését és a teltségérzetet. Ráadásul alacsony kalóriatartalommal bírnak.
Olajok
Az olívaolaj egy decije 14 milligramm E-vitamint, a kókuszzsír 16 milligrammot, a napraforgóolaj 41 milligrammot, a búzacsíraolaj pedig 150 milligrammot tartalmaz. A zsiradékok által bevitt kalóriamennyiséget sokan nem számolják bele a napi kalóriabevitelbe, erre is gondolj, ha a menüdet tervezed!
Melyik vitamin hogyan segíti a fogyást? Mutatjuk!
A vitaminok a fogyókúrában is segítségedre lehetnek, mert gyorsíthatják az anyagcserét vagy éppen a zsírégetést. Az alábbiakban azokat mutatjuk meg, amelyek fontos szerepet játszanak a diétában.
Fogyást segítő vitaminok: naponta be kell vinned őket, ha jó eredményeket akarsz
Nézegess képeket!
ElolvasomBorító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary
OLVASD EL EZT IS!
- fogyókúra
- fogyasztó praktikák