50 ezer forintos bírság is járhat ezért péntektől: hiába hiszik egészségesebbnek, tilos lesz!
Május 20-án lép életbe a szabály.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Május 20-án lép hatályba az elektronikus cigaretta használatát korlátozó szabályozás, mely szerint nem lehet majd e-cigarettát használni például a munkahelyeken és a játszótereken - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat - ÁNTSZ - Országos Tisztifőorvosi Hivatala az MTI-vel.

Közleményük szerint tilos lesz elektronikus cigarettát és dohányzást imitáló elektronikus eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, valamint közterületnek minősülő helyeken, például aluljárókban, játszótereken és azok ötméteres körzetében. A szabályt megsértők bírsága 20 ezertől 50 ezer forintig terjedhet.

Az e-cigaretta is károsítja az egészséget

Az ÁNTSZ kiemelte, hogy a dohányzás visszaszorításának egyik leghatékonyabb módja a megfelelő jogszabályi környezet kialakítása, az e-cigarettára vonatkozó szabályozás megváltoztatása tehát véleményük szerint hozzájárulhat a nikotint fogyasztók számának csökkenéséhez.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a fiatalok kevésbé vannak tudatában az e-cigaretta egészségkárosító hatásainak, felmérések szerint például Magyarországon a 2012-es 2,9%-ról 2013-ra 4%-ra nőtt azon fiatalok száma, akik a hagyományos cigarettázást még soha nem próbálták ki, ám elektronikus cigarettát használtak már.

Rámutattak arra is, hogy az e-cigaretta nem biztonságos, ismert összetevői között ugyanis bizonyítottan egészségkárosító anyagok vannak, arra viszont nincs bizonyíték, hogy hatásosan segítene leszokni a dohányzásról.

Mi az az e-cigaretta?
A nemdohányzók védelmét, továbbá a dohánytermékek fogyasztását, forgalmazását szabályozó törvény módosítása definiálja is az elektronikus cigarettát: ez olyan egyszer használatos vagy utántöltő flakonnal és tartállyal, illetve egyszer használatos patronokkal utántölthető elektronikus termék, mely szopókán keresztül nikotintartalmú pára fogyasztását teszi lehetővé. Az elektronikus cigaretta fogalomkörébe tartozik annak bármely alkatrésze.

Alkalmazása ugyan csökkentheti a megvonási tüneteket, de inkább fenntartja, sőt, fokozhatja is a nikotinfüggőséget, mintsem hogy megszüntetné azt.

Máshol így szabályozzák

Magyarországon kívül számos másik ország is szabályozza az elektronikus cigaretta használatát, Ausztriában, Belgiumban, Cipruson, Luxemburgban, Lettországban, Izlandon, Litvániában, Portugáliában, Lengyelországban és Szlovákiában tilos a zárt légterű közterületeken használni, Dánia és Észtország pedig ott tiltja az elektronikus eszközök használatát, ahol gyerekek jelenléte jellemző. Norvégiában és Törökországban betiltották az e-cigaretta forgalmazását, az Egyesült Államokban pedig azzal 18 év alattiakat nem szolgálnak ki.

Ezt is szeretjük