1300-szor annyi bacilus van rajtuk, mint egy használt törülközőn: mégis sokan használják
Te is rendszeresen használod? Akkor ezt érdemes elolvasnod.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy arról a Huffington Post is beszámolt áprilisban, meglehetősen rossz hírek kaptak szárnyra a modern kézszárító berendezésekkel kapcsolatban, legalábbis a gyorsszárítók tekintetében, amelyek nem párologtatják el a vizet a kézről, hanem lepergetik a levegő nagy nyomása révén.

Amellett azonban, hogy az ilyen kézszárítók - a kutatók a Dyson Airblades berendezésen végezték el a kísérletet - energiatakarékosnak és környezetbarátnak számítanak, sokkal több kórokozót szórnak szét környezetükben, mint a hagyományos készülékek.

A modern kézszárító okozza a legkomolyabb problémát?

A Journal of Applied Microbiology című kiadványban megjelent tanulmány szerint az érintésmentes, úgynevezett jet szárítók 60-szor annyi kórokozót szórnak szét környezetükben, mint a hagyományos, egyszerűen csak meleg levegő révén ható berendezések, illetve 1300-szor annyit, mint a papírból készült törölközők.

A kísérlet során a résztvevőket arra kérték, hogy kesztyűs kezüket mártsák bele egy olyan készítménybe, amely egy teljesen ártalmatlan, MS2 névre keresztelt vírussal borította be azt, miután pedig kissé megrázták, szárítsák meg a különféle módozatok valamelyikének segítségével, ki a jet szárítóval, ki a hagyományossal, ki pedig a papírtörölközővel.

Ezután a kutatók mintákat gyűjtöttek a levegőből, valamint a kézszárító környezetében található különféle felületekről is, aminek alapján arra jutottak, hogy a gyorsszárító jóval több vírust szór a készüléktől messzebbre is, mint a másik két módszer.

Megijedni azért nem kell

Bár a témával korábban már egy 2014-es kutatás is foglalkozott, és hasonló eredményre jutott, többen, köztük a kézszárítót gyártó cég is kifogásolta azokat, részben arra hivatkozva, hogy a résztvevőknek a kísérlet során jóval több kórokozó került a kezükre, mint ami normál körülmények között jellemző lett volna, emellett a körülmények is mesterségesek voltak, melyek alapján nem lehet komolyabb következtetéseket levonni.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük