Csökkenti az infarktus kockázatát, segíti a teherbeesést és megszépít

Mi az?

A nevetés a legjobb orvosság, ezt most már kutatás is bizonyítja.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt, hogy a nevetés a legjobb orvosság, egyfajta frázisként szokás emlegetni, jellemzően nincs semmi komolyabb mondanivaló mögötte, vagy legalábbis eddig nem volt.

A TheAtlantic nevű portálon megjelent cikk - melyben a témával foglalkozó kutatások eredményeit összegezték - tanúsága szerint a mondás korántsem alap nélküli: a humor remek terápiás alternatíva - szellemi és fizikai értelemben is.

Gyógyító humor

Az orvosi irodalom egy része specifikusabb értelemben emelte ki a nevetés előnyeit, úgymint az artériás fal merevségének - ami könnyen szív-és érrendszeri problémákat, többek között infarktust is okozhat - csökkenése vagy például a teherbeesés valószínűségének növelése. A vizsgálatok szerint 16%-kal termékenyebbek azok a nők, akik humorral fűszerezve élik napjaikat.

De a humort és a nevetést gyakran emlegetik a szépséggel összefüggésben is, egy kedves mosoly megszépíti az arcot, nem beszélve arról, hogy a jó közérzet kellemes kisugárzást kölcsönöz az embernek, így sokkal vonzóbbá teszi mások szemében.

Amire még jó

Egy 2013-as elemzés során kutatók azt találták, hogy a humor az idősebb betegeknél csökkentette a depresszió tüneteit, de azt is kimutatták, hogy azok a tűzoltók, akik pozitívan állnak a munkájukhoz, elkerülhetik a poszttraumás stressz okozta depresszív tüneteket.

Ha boldog vagy, sokkal jobb a közérzeted, ami hosszabb életet is eredményez. Galériánkban a mindennapos boldogságfaktorokat gyűjtöttük össze.

A nevetés a fizikai fájdalmat is enyhíti, egy 2012-es tanulmány szerint azok az emberek, akik a vicces filmek és videók mellett döntenek, láthatóan magasabb fájdalomküszöbbel bírnak, mint azok, akik egy komoly dokumentumfilmet választanak szórakozásképpen.

Mindezek mögött azt az egyszerű tényt vélték felfedezni, hogy a nevetés leszámol azokkal a hétköznapi szorongásokkal, amelyek hosszú távon pszichés és szervi problémákat okoznak.

A kutatók kifejezetten ajánlják a Jóbarátok című sorozat egy-egy epizódjának megtekintését, mert a vizsgálatok alapján ez ugyanolyan hatásos hangulatjavító hatással bír, mint például a zenehallgatás, a mozgás vagy egyéb pihentető tevékenység.

Ezt is szeretjük