Így hat a szervezetedre, ha megölelsz valakit
Furcsa jelenségre figyeltek fel a tudósok
Az ölelés javíthat és ronthat az egészségi állapotodon.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ölelés nemcsak a szeretet gesztusa, hanem akár gyógyír is lehet bizonyos tünetekre.

Kutatók állítják, hogy ha olyat ölelsz meg, akit szeretsz, az pozitívan befolyásolhatja az egészségi állapotodat.

Gyere a keblemre!

A Bécsi Egyetem kutatói nemrégiben azt vizsgálták, hogy az ölelés hogyan hat fizikailag az emberi szervezetre. Mint kiderült, hatására a szervezet oxitocin hormont termel, ami csökkenti a vérnyomást, a stresszt és a szorongást, sőt, a memóriát is javítja.

Ám mindez csak abban az esetben történik így, ha közeli ismerőst ölelsz, állítják az egyetem kutatói, ugyanis ha csak udvariasságból teszel így, azzal pont az ellenkező hatást érheted el.

A szeretethormon ereje

Az oxitocin az agyalapi mirigyben termelődik, és elsősorban a szociális viselkedésért felelős, erősíti a kötődést két fél - például szülő és gyermeke, illetve házastársak - között. A szeretethormonnak is nevezett anyag a szeretkezés során ugyancsak fontos szerepet játszik, ez felel ugyanis az orgazmus kialakulásáért, valamint a csúcspont utáni boldog, lebegő állapot fenntartásáért.

Nőknél szülés, illetve szoptatás közben is termelődik a hormon, amely többek között hozzájárul a kötelék kialakításához a pici és édesanyja között. Sőt, a kutatók arra is rávilágítottak, hogy aki gyakran öleli meg szeretteit, annak a személyisége is úgymond lágyabb lesz, köszönhetően annak, hogy empatikusabbá válik az ölelések által.

Stresszhelyzetet is teremthet

A kutatók úgy nyilatkoztak, hogy ha a felek nem ismerik eléggé egymást, vagy az ölelés nem kölcsönös, akkor annak pozitív hatásai elvesznek. Ebben az esetben az oxitocin nem jelenik meg a véráramban, így a nyugodt állapot helyett szorongás lép fel, állítja Jürgen Sandkühler neurofiziológus.

Ha valaki nem tartja tiszteletben a határokat - azaz megsérti a normál viselkedés szabályait -, azzal a másik fél számára stresszhelyzetet teremthet, ez pedig kortizolt, vagyis stresszhormont szabadít fel a szervezetben.

Ingyenölelés-kampány

A Free Hugs, azaz az ingyenölelés-kampány egy ausztrál férfi fejéből pattant ki. Lényege, hogy önkéntesek ingyen ölelés feliratú táblával a nyakukban járják a nagyobb közterületeket, és magukhoz szorítják azt, aki odamegy hozzájuk. Az ötlet a testi kontaktus fontosságára hivatott felhívni a figyelmet, Sandkühler azonban mindenkit óva int attól, hogy elfogadja a szolgáltatást, mert az ártatlan kis móka sokkal nagyobb érzelmi terhet jelenthet a feleknek, mint azt gondolnánk.

- Mindenkinek ismerős lehet az az érzés a hétköznapokból, amikor egy ismeretlen minden ok nélkül túl közel jön, megsértve az intim szféránkat. Ezt zavarónak és támadónak is érzékelhetjük - mondta el Sandkühler, ezzel is alátámasztva a kéretlen ölelés hatására vonatkozó elméletét.

Ezt is szeretjük