Mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetből?

A válasz

0,1 ezrelékes véralkoholszinttel nagyjából egy óra alatt birkózik meg a szervezet. Mit is jelent ez?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán te is elgondolkoztál már azon egy pohár sör vagy bor elfogyasztása után, mikor ülhetnél újra volán mögé, mennyi idő alatt ürül ki szervezetedből az alkohol.

Számos tényező befolyásolja, hogy mennyi idő alatt bontja le szervezeted az alkoholt, cikkünkből megismerheted a legfontosabbakat.

Mennyi idő kell szervezetednek az alkohol lebontásához?

A legfontosabb szempontok, amiket az alkohol lebontásakor figyelembe kell venni, a testsúly és a nem. Egy 110 kilós férfi szervezete hozzávetőlegesen kétszer olyan gyorsan bontja le az alkoholt, mint egy 70 kilósé. Míg előbbinek két korsó sör lebontásához körülbelül két óra szükséges, utóbbi szervezetének öt órába is beletelhet.

0,1 ezrelék egy óra alatt

Általánosságban 0,1 ezrelékes véralkoholszintnél az alkohol egy óra alatt ürül ki a szervezetből - nőknél ez valamivel lassabban megy. Egyetlen korsó sör férfiak esetében körülbelül 0,16 ezrelékes, nőknél 0,2 ezrelékes véralkoholszintet jelent.

A testsúly és a nem mellett az sem mindegy, hogy kipihent vagy-e, ettél-e valamit alkoholfogyasztás előtt vagy közben. Ha üres a gyomrod, az alkohol gyorsabban szívódik fel a szervezetben.

Azt azonban már nehéz pontosan kiszámolni, hogy egy adag palacsinta elfogyasztása mennyire változtatja meg a véralkoholszintedet. Amennyiben nagyon fúrja a kíváncsiság az oldaladat, vásárolhatsz autósboltban vagy elektronikai üzletben alkoholszondát pár ezer forintért.

Ha ittál, ne ülj volán mögé!

Mint láthattad, nehéz kiszámolni, hogy pontosan mennyi idő alatt ürül ki teljesen szervezetedből az elfogyasztott alkohol, hiszen számos tényező befolyásolja. Épp ezért ne próbáld kisakkozni, mikor vezethetsz újra, inkább hívj taxit, vagy válaszd a tömegközlekedést.

0,8 ezrelék felett ugrik a jogosítványod

Mivel hazánkban a rendőrök és az igazságszolgáltatás a zéró toleranciára esküszik, 0,5 ezrelékes véralkoholszintnél 100 ezer forint pénzbírságot és hat büntetőpontot kapsz. Ittas vezetés esetén ez a minimum, amivel számolhatsz, ám 0,8 ezrelék felett tetted már nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek minősül, és a jogosítványodat is bevonják.

Ezt is szeretjük