Durva dolog derült ki a fogamzásgátlókról: gyógyíthatatlan betegséget alakíthatnak ki!

Ha hajlamos vagy erre, ne szedd!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fogamzásgátló tabletta szedése növelheti a Crohn-betegség kialakulásának kockázatát azoknál a nőknél, akiknek erős genetikai hajlamuk van a gyulladásos bélbetegségre - derült ki egy új tanulmányból.

A Harvard gasztroenterológusaként dolgozó Hamed Khalili 230 ezer amerikai nő bevonásával készítette el tanulmányát, melynek eredményei azt mutatták, hogy azoknál a nőknél, akik legalább öt éve szedtek fogamzásgátló tablettát, háromszor magasabb volt a betegség kialakulásának kockázata.

A fogamzásgátló és az esemény utáni tabletta is kockázatos lehet

Hamed Khalili hangsúlyozta, hogy a tabletta önmagában valószínűleg nem okoz Crohn-t, és a betegség kialakulásának kockázata nagyban függ a páciens genetikai hátterétől is. Mint fogalmazott, ebben az esetben a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták használata és a Crohn-betegségre való erős genetikai hajlam kombinációjáról van szó.

A szakember reményei szerint a gyulladásos bélbetegségre - genetikai okokból - hajlamos nőket hamarosan hivatalosan is figyelmeztetni fogják a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták elkerülésére. Véleménye szerint a nagy mennyiségű hormont tartalmazó, esemény utáni tabletta ugyancsak növelheti a Crohn kialakulásának kockázatát.

Ezért nőtt meg annyira a Crohn-betegek száma?

A mostani vizsgálat azt sugallja, hogy egy eddig feltáratlan kapcsolat lehet a Crohn-betegek számának az elmúlt ötven évben tapasztalt megnövekedése és a szájon át szedhető fogamzásgátlók robbanásszerű elterjedése között.

A Crohn gyulladásos bélbetegség, mely irritációt és puffadást okoz az emésztőrendszerben. Tünetei között lehet hasi fájdalom, hasmenés, súlyvesztés és láz. A betegség bármikor kialakulhat az ember élete folyamán, habár a legtöbb esetben 16 és 30 éves kor között diagnosztizálják. A betegséget súlyosbítja a dohányzás is. A jelenleg alkalmazott kezelések mérséklik a tüneteket, de nem nyújtanak végleges gyógyulást.

Ezt is szeretjük