10 isteni, csirkés étel: egészséges ebédötletek rohanós hétköznapokra

A csirkés receptekből sosem elég: jó, ha néhány van a tarsolyban a sietős napokra.

Csirkés receptek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csirkehús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, egyszerű és gyors fogások alapanyaga lehet. Bár a natúr csirkemell könnyen unalmassá válhat, a lehetőségek tárháza óriási.

A csirke színhúsa koleszterinben szegény, ellenben remek fehérjeforrás. Nagy mennyiségben tartalmaz A- és többfajta B-vitamint, de káliumot és szelént is.

Egészséges csirkés ételek

A csirke csaknem minden része finoman és változatosan elkészíthető, értékes alapanyag. Mivel a rohanós hétköznapokban nem mindig jönnek maguktól a jó vacsora- vagy ebédötletek, nem árt, ha néhány recept megbújik az ember tarsolyában.

Nem igaz, hogy vége a nyárson sült ételek szezonjának. Egy csirkenyársat a sütőben is elkészíthetsz. Ha cukkinit és paradicsomot szúrsz mellé, káliumban és A-vitaminban gazdag ebéded lesz.
Fotó: Getty Images Hungary
A csirkés, zöldséges bulgur finom, gyors és egészséges egytálétel. A bulgur tele van rosttal, magnéziummal és B-vitaminnal, amit a gomba, a paradicsom és a fokhagyma vitamintartalma tovább fokoz.
Fotó: Elena_Danileiko / Getty Images Hungary
Könnyű és gyors fogás a csirkés-fetás farfalle, ami pirított csirkemellből készül. Az ételt kiegészíti az antioxidáns vegyületekkel teli fokhagyma és a C-vitaminban is gazdag nyers paradicsom.
Fotó: VeranikaSmirnaya / Getty Images Hungary
A csirkemelles tortillatekercsből szintén nem maradhat ki a paradicsom és a hagyma, de a vasban és káliumban gazdag, enyhe vízhajtó hatású petrezselyem sem.
Fotó: Getty Images Hungary
Ha kedveled a rakott tésztát, csirkével és brokkolival próbáld ki! A zöldség tele van rosttal, jót tesz az emésztésnek, de A- és K-vitaminban is gazdag. Ha parmezánt teszel rá, a kalciumbeviteled is növelheted.
Fotó: Getty Images Hungary
A csirke combjából is finom sült hús készülhet. A lime és a chili extrábbá, pikánsabbá teszi, de a zöldfűszerektől és a fokhagymától még egészségesebb fogás kerül a tányérra.
Fotó: Getty Images Hungary
A lecsó és a csirke külön-külön is isteni, hát még együtt! A paprikától még több vitamin kerül bele, a paradicsom likopintartalma pedig még értékesebbé teszi.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary
A csirkés rakott karfiol nagyszerű egytálétel. A belekerülő zöldség tele van rosttal, de jelentős kálium-, kalcium-, C- és A-vitamin-tartalma is van.
Fotó: elena_hramowa / Getty Images Hungary
A friss pestóval töltött csirkemell sokkal jobb, mint egy egyszerű rántott csirkefalatka. A pestóba kerülő fenyőmag tele van magnéziummal, káliummal, de helyettesítheted szintén értékes dióval is.
Fotó: nata_vkusidey / Getty Images Hungary
Bár a színhúst kedvelik többen, a belsőségekről sem szabad elfeledkezni. A csirkemáj rengeteg A- és B-vitamint tartalmaz, de szelénben is gazdag. Hagymával-paradicsommal sütve finom ebéd lehet.
Fotó: Elena_Danileiko / Getty Images Hungary

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük