A csirkehús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, egyszerű és gyors fogások alapanyaga lehet. Bár a natúr csirkemell könnyen unalmassá válhat, a lehetőségek tárháza óriási.
A csirke színhúsa koleszterinben szegény, ellenben remek fehérjeforrás. Nagy mennyiségben tartalmaz A- és többfajta B-vitamint, de káliumot és szelént is.
Egészséges csirkés ételek
A csirke csaknem minden része finoman és változatosan elkészíthető, értékes alapanyag. Mivel a rohanós hétköznapokban nem mindig jönnek maguktól a jó vacsora- vagy ebédötletek, nem árt, ha néhány recept megbújik az ember tarsolyában.

Nem igaz, hogy vége a nyárson sült ételek szezonjának. Egy
csirkenyársat a sütőben is elkészíthetsz. Ha cukkinit és paradicsomot szúrsz mellé, káliumban és A-vitaminban gazdag ebéded lesz.
Fotó: Getty Images Hungary

A
csirkés, zöldséges bulgur finom, gyors és egészséges egytálétel. A bulgur tele van rosttal, magnéziummal és B-vitaminnal, amit a gomba, a paradicsom és a fokhagyma vitamintartalma tovább fokoz.
Fotó: Elena_Danileiko / Getty Images Hungary

Könnyű és gyors fogás a
csirkés-fetás farfalle, ami pirított csirkemellből készül. Az ételt kiegészíti az antioxidáns vegyületekkel teli fokhagyma és a C-vitaminban is gazdag nyers paradicsom.
Fotó: VeranikaSmirnaya / Getty Images Hungary

A csirkemelles
tortillatekercsből szintén nem maradhat ki a paradicsom és a hagyma, de a vasban és káliumban gazdag, enyhe vízhajtó hatású petrezselyem sem.
Fotó: Getty Images Hungary

Ha kedveled a rakott tésztát,
csirkével és brokkolival próbáld ki! A zöldség tele van rosttal, jót tesz az emésztésnek, de A- és K-vitaminban is gazdag. Ha parmezánt teszel rá, a kalciumbeviteled is növelheted.
Fotó: Getty Images Hungary

A
csirke combjából is finom sült hús készülhet. A lime és a chili extrábbá, pikánsabbá teszi, de a zöldfűszerektől és a fokhagymától még egészségesebb fogás kerül a tányérra.
Fotó: Getty Images Hungary

A lecsó és a csirke külön-külön is isteni, hát még
együtt! A paprikától még több vitamin kerül bele, a
paradicsom likopintartalma pedig még értékesebbé teszi.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary

A
csirkés rakott karfiol nagyszerű egytálétel. A belekerülő zöldség tele van rosttal, de jelentős kálium-, kalcium-, C- és A-vitamin-tartalma is van.
Fotó: elena_hramowa / Getty Images Hungary

A friss pestóval
töltött csirkemell sokkal jobb, mint egy egyszerű rántott csirkefalatka. A pestóba kerülő fenyőmag tele van magnéziummal, káliummal, de helyettesítheted szintén értékes dióval is.
Fotó: nata_vkusidey / Getty Images Hungary

Bár a színhúst kedvelik többen, a
belsőségekről sem szabad elfeledkezni. A csirkemáj rengeteg A- és B-vitamint tartalmaz, de szelénben is gazdag.
Hagymával-paradicsommal sütve finom ebéd lehet.
Fotó: Elena_Danileiko / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)