Több fehérje van benne, mint a tojásban: így készítsd el finoman és változatosan a csicseriborsót

Finom, diétás fogások egy szuper, növényi fehérjeforrásból.

Csicseriborsó elkészítése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csicseriborsó az alapvető ételek közé tartozik Ázsiában és Dél-Amerikában. Magas fehérjetartalma miatt különösen népszerű azokban az országokban, ahol a hús nem, vagy nehezen elérhető. Például rengeteg indiai ételnek képezi az alapját. Európában is régen ismert, de csak az utóbbi években kezdi újra elfoglalni a helyét a köztudatban, mert nemcsak a vegetáriánus fogások egészséges összetevője, de remekül támogathatja a fogyókúrát is.

A csicseriborsó 100 grammja 275 kalóriát tartalmaz, ez alapján könnyen mondhatnánk rá, hogy nem tűnik kifejezetten diétásnak, azonban magas rosttartalma garantálja, hogy a belőle készült étel hosszan eltelítse az embert, és még az emésztést is segíti. A csicseriborsóban ugyan 60 gramm szénhidrát van, azonban ebből csupán 11 gramm a gyorsan felszívódó szénhidrát. Számos kutatás bizonyítja, hogy a csicseriborsó mérsékli a vércukorszint-emelkedést az étkezések után pektintartalmának köszönhetően, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Kiemelkedően magas, 20 grammos fehérjetartalma miatt sportolók is szívesen fogyasztják, hiszen hozzájárul az izomépüléshez. A fehérjetartalma magasabb, mint a tojásé, melynek 100 grammjában mindössze 11 gramm protein található.

Csicseriborsós fogások változatosan

A csicseriborsó annyira változatosan elkészíthető, hogy akár egy egész napnyi étrendet is össze lehet belőle állítani, így gyűjtöttünk reggelire való fogástól egészen a nassolnivalóig mindent, hogy lehessen válogatni. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a száraz csicseriborsót mindig hosszan be kell áztatni főzés előtt, akárcsak a lencsét. Az áztatás ideje nyolc-tíz óra, és a főzési idő még így is akár másfél óra lehet, ezért jó ötlet lehet egyszerre nagyobb mennyiséget főzni belőle, majd ezt kisebb adagokban lefagyasztani, hogy legközelebb ne kelljen az egész procedúrát elölről elvégezni. Fagyasztóban akár fél évig is eláll.

Az avokádókrémes, csicseriborsós szendviccsel biztosan energiával teli lesz a reggel, lényegében minden fontos tápanyagot tartalmaz ahhoz, hogy feltöltsön, csak arra kell odafigyelni, hogy teljes kiőrlésű vagy rozskenyeret válassz alapnak.
A pörkölt csicseriborsó magában is finom nassolnivaló, mely jó lehet tízórainak vagy uzsonnának is, de, mint a korábbi ételnél is látható volt, akár szendvicsek, saláták feltétjének is használható. Elkészítéséhez a száraz, főtt, sózott csicseriborsót tedd 200 fokra előmelegített sütőbe egy kis olívaolajjal megspriccelve, és süsd 20-30 percig. Akkor készült el, amikor már ropogós. Hogy ezt az állagát megőrizze, a fűszerezést hagyd a legvégére.
Fotó: ARTindividual / Getty Images Hungary
A csicseriborsó leves formájában is isteni fogás, ehhez korábban mi is közöltünk egy receptet, mely könnyen még diétásabbá tehető, ha zsírszegény joghurtot használsz hozzá.
Fotó: MarioGuti / Getty Images Hungary
A csicseriborsós gazpachóhoz csak annyi kell, hogy az eredeti recept megszokott zöldségei mellé dobj két marék főtt csicseriborsót is a turmixba, a kenyérből készült kruton helyett pedig használhatsz pörkölt csicseriborsót, így maximálisan alakbarát lesz a fogás.
Fotó: DebbiSmirnoff / Getty Images Hungary
A csicseriborsós falafel egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ha ezt a receptet követed, a lisztet kicserélheted benne teljes kiőrlésűre, hogy még egészségesebbé tedd a fogást.
A hummuszhoz korábban szintén közöltünk egy isteni receptet. Elkészítés után fogyasztható a falafel mellé, de mártogatósnak, szendvicskrémnek is szuperül használható.
Fotó: Arx0nt / Getty Images Hungary
A csicseriborsós, krumplis curry hús nélküli alternatíva a hagyományos receptre, mindössze csirkemell helyett főtt krumplit, főtt csicseriborsót és spenótleveleket kell használni. Mellé vadzsírt ajánlunk, hogy egy laktató és egészséges ebédet kapj.
Fotó: OksanaKiian / Getty Images Hungary
Vacsorára nincs is jobb, mint egy könnyű saláta. Ebben a görög salátában az olívabogyót egyszerűen csicseriborsóra cserélték, és az eredmény isteni lett. De kipróbálhatod ezt a zsírgyilkos csicseriborsós salátát is, amiről korábban írtunk.
Fotó: DronG / Getty Images Hungary

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük