Évekkel is megrövidítheti az életet a túl sok hús: a kutatók szerint jobb vigyázni a magas fehérjetartalmú diétákkal

A legnépszerűbb fogyókúrás trendekre, a ketogén és a paleolit diétára húzták rá a vizes lepedőt a kutatók.

hus-eves

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Úgy néz ki, a magas fehérjetartalmú étrendek, mint amilyen a paleolit táplálkozás vagy a ketogén diéta, mégsem olyan egészségesek, mint azt korábban gondolták. Bár mindkét étrendet érte már kritika, egyes kutatások azt állítják, ezek a magas fehérjetartalmú diéták egyenesen megrövidítik az életet.

Ennek az lehet az egyik oka, hogy a túlzott fehérjebevitel felgyorsítja a sejten belüli fehérjeszintézist, és így megnő a hibalehetőségek száma a szervezetben. 

Sok fehérje, rövidebb élet?

Korábban már több kutatás is hasonló eredményre jutott. Hatezer felnőtt étrendjének elemzése útján például a Dél-Karolinai Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a magas proteintartalmú diéta a középkorúaknál növeli a rák és a cukorbetegség kockázatát, valamint megrövidíti az életet.

hus-tanyer

Azonban ez a hatás csak nagyjából 65 éves korig figyelhető meg, ekkor ugyanis a magas fehérjetartalom ismét előnyössé válik. A tudósok ezt az IGF-1 növekedési hormon termelődésével magyarázzák, mely nagyban függ a fehérjeegyensúlytól. Ez a hormon segíti a növekedést gyerekkorban, de ugyanakkor az öregedést is felgyorsítja. A hormon termelése kiegyenlítődik, amikor az ember középkorba ér, így a magas fehérjebevitel kibillenti az egyensúlyt, és gyorsabb öregedéshez vezethet, amikor viszont 65 éves kor fölött a hormontermelődés ismét csökken, a fehérje segíthet a szinten tartásban.

Ezek az eredmények azonban nem azt jelentik, hogy innentől nem szabad többé fehérjét fogyasztani, pusztán azt, hogy, hacsak nem törekszünk izomépítésre, nem érdemes átlépni a napi ajánlott fehérjefogyasztás mértékét, mely egy egyszerű képlettel kiszámolható: súly (kg) x 0.8 g. Tehát egy 70 kilós nőnek napi 56 g fehérjére van szüksége. 

Egy másik, 2013-as tanulmány, ami az American Journal of Clinical Nutritionben jelent meg, azt is megállapította 71 ezer svéd résztvevő táplálkozási szokásait kutatva, hogy, bár az állati fehérjék valóban hozzájárulnak a rövidebb élettartamhoz, ez nem igaz a növényi fehérjékre, melyeknél egyáltalán nem volt megfigyelhető ilyen hatás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Növényi fehérjeforrások

A fehérjék nélkülözhetetlenek a test számára a sérülések leküzdéséhez, az izomépítéshez, a sejtek megújulásához, de nem csak a mindenki által ismert vörös és fehér húsokból lehet hozzájuk jutni. Számos nagyszerű növényi fehérjeforrás is létezik, ezekből készítettünk egy rövid válogatást.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük