Tényleg veszélyes a lenyelt cseresznyemag? Ez történik vele a szervezetben
Okozhat vakbélgyulladást a cseresznyemag?

Ne nyeld le a cseresznyemagot, mert vakbélgyulladásod lesz. Ismerős a nagymamáktól származó, régi intelem?
A helyzet természetesen nem ilyen egyértelmű, de akkor mégis mi történik a maggal a szervezetben? És végül is mi okozza a vakbélgyulladást?
Veszélyes a lenyelt cseresznyemag?
A cseresznye a szilvához, barackhoz hasonlóan csonthéjas gyümölcs. A lenyelt cseresznyemag normális esetben áthalad a nyelőcsövön, majd onnan a gyomorba jut, ott azonban - ellentétben a gyümölcshússal - a gyomorsav nem képest megemészteni, így sértetlenül halad keresztül az emésztőrendszeren - írja National Capital Poison Center.

Amennyiben csak egy-két cseresznyemagot nyel le véletlenül valaki, az jellemzően nem okoz problémát. Gondot inkább az jelenthet, ha ennél több csúszik le, vagy ha kisgyerek nyel le véletlenül cseresznyemagot - ugyanis az ő légcsövük kisebb átmérőjű, így nagyobb a fulladásveszély.
Ez történik, ha elrágod
A cseresznyemag elrágásával vigyázni kell! A mag belsejében, a csonthéj mögött lévő csíra egy amigdalin nevű vegyületet tartalmaz. A ciánt tartalmazó glikozid egy szerves vegyület, mely ha a gyomorba kerül, érintkezik a gyomorban lévő enzimekkel. Ennek hatására az amigdalin részben hidrogén-cianidra bomlik, ami mérgező. Az elfogyasztott mennyiségtől függően megfosztja a sejteket az oxigéntől: a mérgezésre fejfájás, hányinger, légzési nehézség hívhatja fel a figyelmet. Bár nem lesz az összes amigdalinból ciánvegyület, és nem is minden cseresznyefajta magja tartalmaz egyforma mennyiségben amigdalint, de például a Morello fajta különösen gazdag ebben a vegyületben: ebből a fajtából akár három elrágott cseresznyemag is elegendő lehet a halálos dózishoz.

Segítünk megtalálni a legjobbat!
A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció
Mi okozza a vakbélgyulladást?
Amit a köznyelvben vakbélgyulladásnak hívunk, az igazából a vakbélhez csatlakozó 1-2 cm átmérőjű, 6–10 cm hosszúságú féregnyúlvány elzáródásának következtében kialakuló gyulladás. Az elzáródás miatt a féregnyúlványban termelődő nyák feszülést idéz elő, az itt lévő baktériumok pedig gennyes gyulladást indítanak el. Súlyos esetben néhány nap alatt perforálódik, minek következtében a féregnyúlványban lévő genny a hasüregbe kerül, ami életmentő műtétet tesz szükségessé. A vakbélgyulladás tünete lehet a köldök területén jelentkező, bizonytalan fájdalom. A beteg görnyedt járása ugyancsak árulkodó lehet, majd láz, hidegrázás is kialakulhat. A fájdalom mozgásra, köhögésre, rázkódásra fokozódik.
A vakbélgyulladás kiváltó oka sok esetben ismeretlen. A féregnyúlvány elzáródását valóban okozhatja idegentest, akár gyümölcsmag is, de kialakulhat székletrög miatt is. Sőt furcsamód okozhatja akár egy felső légúti fertőzés is - ha a vírusos megbetegedés során megvastagodó, nagy mennyiségű nyirokszövet a féregnyúlvány elzáródásához vezet. Amennyiben tehát véletlenül lenyeltél egy szem cseresznyemagot egészben, aggodalomra kevés okod van: nagyon kicsi az esély rá, hogy egyetlen mag vakbélgyulladást okozzon.
Olvass tovább: feleslegessé váló testrészeink
Az ember folyamatosan és egyre gyorsabban változó világban él, az ősidőkben kialakult módosulások mára szó szerint elavulttá váltak. A túlélés kulcsa egy ilyen környezetben az adaptálódás, így a felesleges részek előbb-utóbb el fognak tűnni.
A jövő embereinek már nem lesz lábujjuk: 9 testrész, ami eltűnik a tudósok szerint
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- egészség
- gyulladás