4 kedvelt nyári gyümölcs, ami súlyos allergiát okozhat: óvatosan adagold a gyereknek

Hiába finomak és zamatosak, nem mindegy, milyen korban adod őket a kicsinek.

GettyImages-1007786322
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az anyai szemnek öröm nézni, ahogy a csemete a finomabbnál finomabb gyümölcsöket majszolja, hiszen immunrendszerük megerősítésére a megfelelő vitaminbevitel nagyon fontos számukra.

Nyáron nagyon sok ízletes, zamatos gyümölcs áll rendelkezésre, amelyekből a gyerekek is szívesen csemegéznek. Azonban a legkisebbek esetében, akik még nem kóstoltak mindent, fontos az óvatosság, hiszen egyes nyári gyümölcsök sajnos bajt is okozhatnak.

Allergizáló gyümölcsök

Bizonyos nyári gyümölcsök súlyos allergiát okozhatnak, ami miatt súlyos, fulladásos állapot is kialakulhat. Ha ilyet tapasztalsz, nincs mire várni, hívd azonnal a mentőket!

GettyImages-135385196

Épp az ilyen szörnyű esetek elkerülése végett nem mindegy, milyen korban, és hogyan adagolod az allergizáló gyümölcsöket a babának. A hozzátáplálási útmutatót figyelembe véve fokozatosan szabad kóstoltatni. Első körben csak egy pici mennyiséget kapjon, és figyeld meg, jelentkezik-e bármilyen allergiás tünet. Az újabb falatot rá három napra adhatod, ekkor ugyanis már kiderül, hogy allergizál-e, vagy sem.

Eperallergia

Mivel az eperben lévő fehérje a nyírfapollen allergénjéhez hasonló szerkezetű, allergiás tüneteket produkál az arra érzékenyeknél: piros, viszkető pöttyök jelennek meg hirtelen a testen, köhögés és nehézlégzés, hasmenés és hányás léphet fel. Ideális esetben a hozzátáplálása az eperszezon idejére essen, a bolti, duzzasztott, szinte ízetlen téli változatokat jobb elkerülni. Egyéves kortól kis mennyiségben kóstoltatható a babával, utána várj három napot, mielőtt ismét kapna belőle.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dinnyeallergia

A dinnye elfogyasztása után szinte már azonnal jelentkezhetnek tünetek, például szájüregi viszketés, duzzanat, amit leggyorsabban antihisztaminnal lehet kezelni, enyhíteni. A baba 7-9 hónapos korától lehet kísérletezgetni, és a magokat szedd ki belőle, egyszerre pedig ne adj neki túl nagy mennyiséget, első körben elég 2-3 kis kocka belőle.

GettyImages-501590607

Cseresznyeallergia

A cseresznyeallergia vészjósló jelei az arc pirosodása, a nehéz nyelés, a száj és a torok viszketése, komolyabb estekben torokduzzanat okozta légszomj, szapora szívverés, szédülés és ájulás is előfordulhat. A gyermek 9-10 hónapos korban kaphat először ebből a gyümölcsből, pici mennyiségben.

Málnaallergia

A bogyós gyümölcs elfogyasztása után a szájüreg viszketése és az ajkak, nyelv duzzanata is az első tünetek egyike. A málna, csakúgy mint az eper, a baba 11-12 hónapos korában adható először. Az apró magvas gyümölcsök, mint például a szeder, áfonya, ribiszke egyévesen megkóstolható, de a legjobb, ha ezekkel - már csak méretükből adódóan is - másfél éves korig vársz.

Ételallergia gyerekkorban

Az ételallergia nemcsak gyermekeknél, hanem felnőttkorban is egyre gyakrabban jelentkezik.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük