Miért nem eszik rendesen a gyerek? 4 ok, amin a szülő is változtathat
Ha nem eszik a gyerek, annak nemcsak egyszerű étvágytalanság lehet az oka.

nem-eszik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek megfelelő, tartalmas, vitaminban, ásványi anyagokban, rostokban gazdag étkezése, tudjuk, milyen fontos, ám sajnos az egészséges ételt és egyáltalán bármilyen ételt sokszor nem könnyű beléjük diktálni.

Szülőként érdemes minél gyerekbarátabbra szabni a kicsik étrendjét, szem előtt tartani, mi a kedvencük, minek volt korábban is sikere. De még az odafigyelés sem visz mindig sikerre. Finom falatok ide vagy oda, a gyerekek megmakacsolhatják magukat. Nem esznek, feszengnek az asztalnál, el akarnak menni, esetleg még a mécses is eltörik.

Miért nem eszik a gyerek?

Annak, hogy a gyerek nem eszik, nem minden esetben egyszerű étvágytalanság az oka, de nem lehet azonnal kizárni. Jó trükk, ha a szülő kipróbálja, az édességnek van-e keletje. Ha igen, a gyerek valószínűleg nem étvágytalan, nem rossz a gyomra, csak a rendes ételt nem kívánja.

Fontos odafigyelni, iszik-e eleget a gyerek. Ha nem, akkor az ételt sem feltétlenül kívánja annyira. Végül, az étkezések időpontját és a megfelelő mennyiséget is érdemes tartani. Ha két étkezés túl közel volt egymáshoz, és az előbbin a gyerek degeszre ette magát, nyilvánvaló, hogy nem fog megterhelt gyomorral ismét jól enni.

Ha nem étvágytalanság miatt nem eszik a gyerek

Ha nem eszik a gyerek, annak a fenti fizikai okok mellett egyéb okai is lehetnek, melyeken akár a szülő is változtathat.

Az ideges szülő

Ha a gyerek nem akar enni, a legrosszabb szülői reakció az idegesség. Persze, senki sem állítja, hogy a helyzet nem bosszantó, és persze, egyéb stresszelő, fárasztó dolgok tetején plusz egy nehézséggel nem sétagalopp megküzdeni. Akkor azonban, ha a szülő kiabál a gyerekkel, megszidja, csak feszültebbé teszi a gyereket, sírás, hiszti lehet a vége. Érdemesebb 1-2 percre elhallgatni, és a gyerek lehet, hogy magától enni kezd, vagy ezután a kis szünet után, ha mindenki lehiggadt, meggyőzhetőbbé válik. Normális, nyugodt hangnemmel sokkal többet elérhet a szülő, mint dühvel. A harag a cél ellen dolgozik. Jó tipp viszont, hogy, ha egy falat mégis lement, esetleg a gyerek maga eszik, dicsérje meg a szülő. Ez további evésre inspirálhatja őt.

Ha nem eszik a szülő

A jóízűen falatozó szülő evésre sarkallhatja a gyereket, de sajnos a folyamat ellentéte is igaz. Ha a szülő nem eszik, a gyerek is kisebb kedvvel láthat neki. A közös étkezés mindig élményben gazdagabb, étvágycsalogatóbb a gyerek számára, mint az, ha azt látja, a szülő sem foglalkozik az étellel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

A néma üzenet

Ha nem eszik a gyerek, annak sajnos lehet valamilyen lelki feszültség is a kiváltója. Érdemes végiggondolni, lehet-e erre vezető ok a gyerek körül. Például a családban zajló viták, ellentétek, amelyeket lát, de azt még kicsi megfogalmazni, hogy nem érti, és rossz neki a helyzet. Esetleg valamilyen ovis konfliktus, szorongás, bántalmazás is szóba jöhet.

Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, de számba kell venni ezt is, ha huzamosabb ideig alig eszik a gyerek. Ugyanígy a fizikai okokat is. Gyerekpszichológusi, gyerekorvosi tanácsot soha se legyen rest kérni a szülő.

Ha unatkozik a gyerek

Az evés sok kicsi számára rendkívül unalmas tevékenység. Ezen egy helyben szövött vagy könyv alapján felidézett mese segíthet, de egy kis játékosság is.

Sokan mondják, az étel nem játék, és az étkezőasztalból ne váljon játszótér. Tegyük mégis mérlegre, mi a jobb: ha a gyerek éhes marad, vagy, ha picit játékosabb az étkezés, és elfogy, ami a tányérra került? Eljön majd idő, hogy a gyerek fegyelmezetten, türelmesen eszik. Egy három-négy éves gyereknél még nem akkora tragédia, ha ez egyelőre nem mindig megy.

Két játékötlet

  • A szendvicset kis katonákra kell vágni. A szülő a gazda szerepébe kerül, a falatok a csibék, a gyerek a róka. Míg a szülő szándékosan nem arra néz, a róka mindig elcsen egy csibét, azaz sorra fogynak a tányérról a falatok.
  • Másik ötlet, hogy, amíg a szülő becsukja a szemét, hipp-hopp, el fog tűnni egy falat. Láss csodát, meg fog történni, és a gyerek élvezi majd a kis turpissággal végzett varázslatot.

Bármilyen játék zajlik is, fontos, hogy a jó hangulat ellenére is figyeljen a szülő, hogy ne legyen túl nagy hahotázás, és ne szaladgáljon a gyerek az asztal körül, mert balesetveszélyes, és a falat könnyen félremehet.

Ezt is szeretjük