Hogy kezelhető a gyerekkori szorongás? Sok szülő nem veszi komolyan, ha jelzi a gyerek

A szorongást nem szabad félvállról venni, a gyereknek szüksége van a szülő segítségére.

szomoru-kislany (3)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogyan a könnyedség és az önfeledt játék, úgy sajnos a félelmek, a szorongás is természetes velejárói a gyerekkornak, és ezek leküzdésében, feldolgozásában a szülőnek kulcsszerepe van.

A félelmeket a gyerekkor természetes velejárójának nevezni talán meglepő lehet, de végiggondolva, mégsem az. A világgal való ismerkedés nagyon sok új információval, helyzettel szembesíti a gyereket. Az ismeretlen olykor még a felnőttek számára is riasztó, a nyomasztó helyzetek pedig még nagyobb terhet jelentenek egy gyereknek, aki lelkileg még nem elég erős, és semmi tapasztalata ezekben.

Hogyan álljon a gyerek szorongásához a szülő?

A gyerekek olyasmiktől szoronghatnak, amikre a szülő álmában sem gondolna. A sötétségtől kezdve a hajlott hátú idős szomszéd bácsiig, az új óvónénitől a csúfolódó csoporttársakig akármi félelmet, aggodalmat kelthet a gyerekben. Bármi kapcsán ébredt is a szorongás, egy számára nagyon komoly dologról van szó, ezt a szülőnek sosem szabad elfelejtenie. A gyerek félelmére, gondjára rálegyinteni, azt elbagatellizálni, kinevetni tilos.

Különösen, ha egy nagyobbacska gyerek mesél félelmeiről, visszaüthet, ha a szülő nem veszi komolyan, mert máskor nem avatja bizalmába őt a gyerek. Minden kornak megvannak a maga szorongásai, és a szülő efelé mindig megértő kell, hogy legyen, sosem csinálhat viccet az egészből.

Amennyire hibás nem komolyan venni, annyira hibás az is, ha a gyerek félelmét erősíti az ember. Nem elég a nem kell félni, de van, ami viszont már sok. Például, ha a kisgyerek fél a sötétben, lámpaoltáskor nem jó külön felhívni a figyelmét, hogy most sötét lesz, amitől ugye, ő félni szokott, de anya/apa itt van a másik szobában, ezért nyugodtan alhat. Ezzel a szülő azt sugallja, valóban van mitől tartani a sötétben, de a szülői közelség ettől függetlenül is biztonságot ad.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A beszélgetés és a megértés oldhatja a szorongást

A legokosabb az lehet, ha a szülő komolyan végighallgatja, mitől szorong a gyerek, majd úgy próbálja megnyugtatni, hogy elmagyarázza az adott helyzetet, és személyes példát hoz. Például, ha a gyerek a sötétségtől fél, elmagyarázhatja, hogy a szoba pont olyan sötétben is, mint világosban, csak nem ég a lámpa. Ennyi a különbség, de, ha felkapcsolnánk a lámpát, minden ugyanott lenne, mint ahol előtte volt.

A személyes gyerekkori élmény pedig megmutatja a kicsi számára, nincs egyedül az adott félelemmel, mert más gyerekek is, akár a szülő gyerekként is megélte ezt. Általa a gyerek látni fogja, idővel ő is túljut rajta, csak meg kell, hogy értse a lényeget. Például: amikor anya/apa kicsi volt, ő is félt a sötétben, mert akkor még nem tudta, hogy csak az a különbség a sötét és a világos szoba között, hogy a világosban ég a lámpa, a sötétben nem, és semmi rossz nem történik a sötétben sem.

A más emberek miatt érzett szorongás

Az emberek, a többi gyerek, az óvodai, iskolai események kapcsán érzett szorongás egy másik kategóriát képez. Ha ilyesmi bántja a gyereket, annak utána kell menni. Lehet, hogy kiközösítik, nem játszanak vele, csúfolják, de ennél még nagyobb baj is előfordulhat. Meg kell keresni, pontosan ki és mi áll a szorongás mögött. Nem éri-e zaklatás, bántalmazás a gyereket, amit még nem tud esetleg konkrétan megfogalmazni.

A fel nem oldott félelmek tartós gyötrelmet jelentenek a gyerek számára. Egyes szorongások, így például a többi gyerek bántó viselkedése, akár egy életen át sötét emlékként kísérik el az embert, ami kihathat a testképpel való elégedetlenségre is, de a gyerekkori félelmek is megmaradhatnak, fóbiákká nőhetik ki magukat.

Amennyiben a szülő-gyerek beszélgetés, valamint, ha a szorongás tárgya kívánja, az óvónővel, tanítónővel való konzultáció nem hozott eredményt, illetve a gyerek szorongása fokozódik, tartós álmatlansággal, rossz kedvvel, étvágycsökkenéssel, sok sírással jár, akkor feltétlenül érdemes kikérni egy gyerekpszichológus véleményét, aki akár a szorongás egy nem sejtett gyökeréig is eljuthat a gyerekkel való beszélgetés során.

Ezt is szeretjük