Ez a tökéletes kor gyereket szülni: legalábbis a tudomány emberei szerint

A gyerekvállalás ideális idejéről a legtöbb ember eltérően vélekedik. Mit mond a tudomány?

terhesseg
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyénenként változik, ki szeretne, és ki nem szeretne gyereket szülni, illetve hogy és mikor ér el oda az életében, hogy alkalmasak a körülményei, és késznek érzi magát a gyerekvállalásra.

Legyen bármennyire is egyéni döntés, a szülésre megvan az ideális életkor, amikor biológiailag a legmegfelelőbb az utódok kihordására a test.

Az ideális kor a szülésre

A bűvös szám a 32 éves kor előtti időszak, mint azt az American College of Obstrectians and Gyneologists szakértői megnevezték.

32 éves kor után a nők termékenysége fokozatosan visszaesik, 37 éves kor körül pedig felgyorsul sajnos ez a folyamat.

Természetesen nem úgy kell értelmezni a fentieket, hogy 32 éves koron túl az ember kicsúszott az időből.  A megadott 32 éves határ mindössze annak a mutatója, hogy a termékenység mikor jár csúcspontján, biológiailag mikor ideális, és mettől fogva kezd lassanként visszaesni.

35 éves koron túl egyes kockázati tényezők nőnek, például a vetélésé vagy egyes rendellenességeké, de, mint mondják, mindössze annyiról van szó, hogy az orvos fokozott figyelmet kell, hogy fordítson ebben a korban a kismamára és a babára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kitolódott a gyerekvállalás időpontja

Volt idő, hogy hazánkban az első gyerek születésének időpontja a húszas évek elejére tevődött. Míg 1990 előtt a 20-24 éves kor közötti nők körében magas volt a gyerekvállalási kedv, 2009-re több mint kétharmaddal kevesebb gyereket vállaltak ebben a korosztályban. 2009 után a húszas évek második felére és a harmincas évek elejére esett az első gyereket szülő nők átlagos életkora, és ez napjainkra egyre jobban kitolódik. Erről a KSH vonatkozó összefoglalójában lehet részletesebben is olvasni.

Sokan csak a nőket okolják ezért, ami durva leegyszerűsítése a helyzetnek. Az általánosítás torz képet fest, hiszen a gyerekvállalás két ember döntése, sok tényező függvénye, és messze nem kizárólag a nők döntésén múlik.

A gyerekvállalás kérdése nem olyan egyszerű

A gyerekvállalás kérdését nem lehet rajzszög egyszerűségű dolog módjára kezelni. A gyerekvállaláshoz ki kell alakítani a megfelelő körülményeket, stabil anyagi hátteret, otthont teremteni, egyáltalán, meglelni a családalapításhoz az elköteleződni vágyó és tudó partnert. Az elhatározás útjába sokszor a természet is akadályt gördít, és évek telnek el, mire sikerül a teherbeesés. Ezzel együtt fontos azt is belátni, mindenki maga rendelkezik az élete felett, és miért is ne dönthetne úgy, minden különösebb külső ok nélkül, hogy később vállal gyereket?

Korábbi cikkünkben szerkesztőségünk tagjai nyilatkoztak arról, miért nincs még gyerekük huszonévesen, illetve harmincon felül.

7 babasarok, amit kis lakásban alakítottak ki: fejedelmi fészek nappaliban vagy hálóban

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük