Fiúknak is kötelező lesz a HPV-védőoltás? Fontos változás jöhet

A HPV-oltást eddig lányoknak adták, de mostantól a fiúknak is fogják.

injekciós tű orvos szuri oltás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

2014 óta az iskolai védőoltásprogram részeként kaphatják meg a 12 éves lányok a méhnyakrák elleni védőoltást, azaz a HPV-védőoltást, melyet a fiúkra is kiterjesztenének a jövőben.

Erről Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár beszélt a napokban a Mályvavirág Alapítvány rendezvényén, a méhnyakrák-megelőzési hét nyitónapján.

Kötelező lesz a fiúk HPV-oltása?

A HPV-oltás a lányoknak sem kötelező, hanem opcionális, kérhető oltás, ám a fiúk is lehetnek HPV-hordozók, majdani továbbadók és akár betegek is. Így az ő oltásuk is, ahogy a lányoké is, indokolt lenne. Ennek a lehetősége merült most fel. Egyre gyarapodnak az olyan vizsgálati eredmények, melyek alapján az oltás a fiúk esetében is hatékonyan működhet.

Hordozók és betegek is lehetnek a fiúk

Szexuálisan aktív életszakaszba lépve a hordozó fiúk a nemi érintkezés során megfertőzhetik az esetleg nem védett lányokat. Erről nem szabad elfeledkezni, mint ahogy arról sem, hogy a HPV különböző típusú vírusai a méhnyakrákon kívül egyéb daganatos betegséghez is vezethetnek, amiben a fiúk is érintettek lehetnek.

A HPV-oltás a méhnyakrákos megbetegedések 70%-át, a végbél- és szeméremtesti rák 75-95%-át és a nemi szervi szemölcsök 90%-át okozó vírustípusok ellen védi az oltottakat. Hímvessző-rákosodás és végbélrák, valamint nemi szervi szemölcsök a férfiaknál is kialakulhatnak a HPV miatt. Nemcsak hordozó, de akár beteg is válhat tehát az oltatlan fiúkból idővel.

Felmerül a kérdés, eddig miért nem volt ingyenes HPV-oltás a fiúk számára is? Az ok az ÁNTSZ 2018. októberi dátummal jegyzett HPV-tájékoztatójában foglaltak szerint az, hogy a hazai HPV-oltás alapvetően a méhnyakrák elleni védekezést célozza meg, ebben pedig a fiúk nem érintettek. A tájékoztató szerint a védettséget kapó lányok miatt eleve kisebb a veszély, mint amilyen HPV-oltás nélkül lenne.

75%-os a lányok oltottsági aránya

A méhnyakrák a ráknak az a típusa, mely idejében észrevéve jó eséllyel gyógyítható lehet. Sajnos a betegségnek kezdetben nincs fizikai tünete, kialakulására a beteg nem figyel fel. Akár 15 év is eltelhet, mire az első észrevehető tünet jelentkezik, de a rák terjedése ekkor már előrehaladott lehet.

Az évente esedékes szűrővizsgálat viszont idejében kimutathatná a kezdődő bajt. Sokan sajnos mégsem mennek el a méhnyakrák-szűrésekre, és a betegségre egy előrehaladottabb stádiumban derül csak fény, amikor az esélyek már rosszabbak lehetnek, mint a betegség egy korábbi szakaszában lettek volna. A szűrés pedig a rákmegelőző állapotot is jelzi. Magyarországon évente több mint ezer esetet is diagnosztizálhatnak, és évente ötszáz nő hal meg méhnyakrákban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az, hogy a lányok immáron ötödik éve, hogy hozzájuthatnak a méhnyakrákhoz vezető HPV - humán papillomavírus - elleni védőoltáshoz, a fentiek miatt is igen fontos dolog, hiszen lényege a megelőzés. Hála annak, hogy a 12 éves korú lányok HPV-oltását bevezették az iskolai oltási programba, a korosztály 75% feletti arányú oltottságáról beszélhetünk.

A szűrés fontosságát természetesen az oltást felvevők sem szabad, hogy hanyagolják, hiszen a vakcina felvétele és a szűrővizsgálatok együtt lehetnek a méhnyakrák megelőzésének eszközei.

Mit kell tudni a HPV-oltásról?

A HPV-oltás az ÁNTSZ oldalán olvasható tájékoztató szerint úgy működik, mint a többi védőoltás: az oltott immunrendszere ellenanyagot kezd termelni, ezáltal képessé válik megvédeni magát egy esetleges jövőbeni fertőződéstől.

Az oltást 12. évüket betöltött, hetedikes lányok kaphatják meg, az injekciót felkarba adják. A lányok két oltást kapnak hat hónap eltéréssel a védettség kialakítása érdekében. Az oltás nem kötelező,  lehetőségéről az iskolás lányok szüleit tájékoztatják, akik írásos nyilatkozattal hozzájárulnak a gyerekük oltásához, igénylik a térítésmentes oltást. Abban az esetben, ha a gyerek ellenáll, és nem akarja, hogy beadják neki a szülő által igényelt oltást, nem adják be neki erőszakkal. Fontos a szülő és a gyerek alapos tájékozódása, hogy megismerjék a vakcina mellett szóló érveket.

Mit érdemes tudni a HPV-ről?

A HPV egy víruscsalád összefoglaló neve, mely család eltérő típusú vírusai különböző daganatos betegségek okozói lehetnek. A felvehető vakcina e vírustípusok közül a leggyakoribbaktól védi meg a beoltottat.

A HPV okozta daganatok lehetnek jó- és rosszindulatúak is. 2012-es adat szerint világszerte a rákos megbetegedések 5%-ának hátterében a humán papillomavírus áll. A rákos megbetegedés nemcsak a méhnyakat érintheti, hanem a hüvelyt, a szeméremtestet és a végbélnyílást is. Jóindulatú elváltozás például a nemi szervi szemölcsök, kondilómák megjelenése.

Fotók: Getty Images.

Magas a káliumtartalmuk: mit adj a gyereknek a szíve egészségéért?

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük