Fiúknak is kötelező lesz a HPV-védőoltás? Fontos változás jöhet
A HPV-oltást eddig lányoknak adták, de mostantól a fiúknak is fogják.

injekciós tű orvos szuri oltás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2014 óta az iskolai védőoltásprogram részeként kaphatják meg a 12 éves lányok a méhnyakrák elleni védőoltást, azaz a HPV-védőoltást, melyet a fiúkra is kiterjesztenének a jövőben.

Erről Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár beszélt a napokban a Mályvavirág Alapítvány rendezvényén, a méhnyakrák-megelőzési hét nyitónapján.

Kötelező lesz a fiúk HPV-oltása?

A HPV-oltás a lányoknak sem kötelező, hanem opcionális, kérhető oltás, ám a fiúk is lehetnek HPV-hordozók, majdani továbbadók és akár betegek is. Így az ő oltásuk is, ahogy a lányoké is, indokolt lenne. Ennek a lehetősége merült most fel. Egyre gyarapodnak az olyan vizsgálati eredmények, melyek alapján az oltás a fiúk esetében is hatékonyan működhet.

Hordozók és betegek is lehetnek a fiúk

Szexuálisan aktív életszakaszba lépve a hordozó fiúk a nemi érintkezés során megfertőzhetik az esetleg nem védett lányokat. Erről nem szabad elfeledkezni, mint ahogy arról sem, hogy a HPV különböző típusú vírusai a méhnyakrákon kívül egyéb daganatos betegséghez is vezethetnek, amiben a fiúk is érintettek lehetnek.

A HPV-oltás a méhnyakrákos megbetegedések 70%-át, a végbél- és szeméremtesti rák 75-95%-át és a nemi szervi szemölcsök 90%-át okozó vírustípusok ellen védi az oltottakat. Hímvessző-rákosodás és végbélrák, valamint nemi szervi szemölcsök a férfiaknál is kialakulhatnak a HPV miatt. Nemcsak hordozó, de akár beteg is válhat tehát az oltatlan fiúkból idővel.

Felmerül a kérdés, eddig miért nem volt ingyenes HPV-oltás a fiúk számára is? Az ok az ÁNTSZ 2018. októberi dátummal jegyzett HPV-tájékoztatójában foglaltak szerint az, hogy a hazai HPV-oltás alapvetően a méhnyakrák elleni védekezést célozza meg, ebben pedig a fiúk nem érintettek. A tájékoztató szerint a védettséget kapó lányok miatt eleve kisebb a veszély, mint amilyen HPV-oltás nélkül lenne.

75%-os a lányok oltottsági aránya

A méhnyakrák a ráknak az a típusa, mely idejében észrevéve jó eséllyel gyógyítható lehet. Sajnos a betegségnek kezdetben nincs fizikai tünete, kialakulására a beteg nem figyel fel. Akár 15 év is eltelhet, mire az első észrevehető tünet jelentkezik, de a rák terjedése ekkor már előrehaladott lehet.

Az évente esedékes szűrővizsgálat viszont idejében kimutathatná a kezdődő bajt. Sokan sajnos mégsem mennek el a méhnyakrák-szűrésekre, és a betegségre egy előrehaladottabb stádiumban derül csak fény, amikor az esélyek már rosszabbak lehetnek, mint a betegség egy korábbi szakaszában lettek volna. A szűrés pedig a rákmegelőző állapotot is jelzi. Magyarországon évente több mint ezer esetet is diagnosztizálhatnak, és évente ötszáz nő hal meg méhnyakrákban.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az, hogy a lányok immáron ötödik éve, hogy hozzájuthatnak a méhnyakrákhoz vezető HPV - humán papillomavírus - elleni védőoltáshoz, a fentiek miatt is igen fontos dolog, hiszen lényege a megelőzés. Hála annak, hogy a 12 éves korú lányok HPV-oltását bevezették az iskolai oltási programba, a korosztály 75% feletti arányú oltottságáról beszélhetünk.

A szűrés fontosságát természetesen az oltást felvevők sem szabad, hogy hanyagolják, hiszen a vakcina felvétele és a szűrővizsgálatok együtt lehetnek a méhnyakrák megelőzésének eszközei.

Mit kell tudni a HPV-oltásról?

A HPV-oltás az ÁNTSZ oldalán olvasható tájékoztató szerint úgy működik, mint a többi védőoltás: az oltott immunrendszere ellenanyagot kezd termelni, ezáltal képessé válik megvédeni magát egy esetleges jövőbeni fertőződéstől.

Az oltást 12. évüket betöltött, hetedikes lányok kaphatják meg, az injekciót felkarba adják. A lányok két oltást kapnak hat hónap eltéréssel a védettség kialakítása érdekében. Az oltás nem kötelező,  lehetőségéről az iskolás lányok szüleit tájékoztatják, akik írásos nyilatkozattal hozzájárulnak a gyerekük oltásához, igénylik a térítésmentes oltást. Abban az esetben, ha a gyerek ellenáll, és nem akarja, hogy beadják neki a szülő által igényelt oltást, nem adják be neki erőszakkal. Fontos a szülő és a gyerek alapos tájékozódása, hogy megismerjék a vakcina mellett szóló érveket.

Mit érdemes tudni a HPV-ről?

A HPV egy víruscsalád összefoglaló neve, mely család eltérő típusú vírusai különböző daganatos betegségek okozói lehetnek. A felvehető vakcina e vírustípusok közül a leggyakoribbaktól védi meg a beoltottat.

A HPV okozta daganatok lehetnek jó- és rosszindulatúak is. 2012-es adat szerint világszerte a rákos megbetegedések 5%-ának hátterében a humán papillomavírus áll. A rákos megbetegedés nemcsak a méhnyakat érintheti, hanem a hüvelyt, a szeméremtestet és a végbélnyílást is. Jóindulatú elváltozás például a nemi szervi szemölcsök, kondilómák megjelenése.

Fotók: Getty Images.

Ezt is szeretjük