Bár a napbarnított, bronzos bőr nem mindenhol szépségideál, ma a nyugati kultúrák többségében, így nálunk is kimondottan kívánatosnak számít. A nyaralásról mindenki szép, egyenletesen barna bőrrel szeretne hazatérni, ehhez azonban nem elegendő egy szál bikiniben kifeküdni a napra, a bőrpigmentek termelődését belülről is támogatni kell.
A barnulás során eumelanin nevű melaninok, azaz bőrpigmentek keletkeznek, amelyek arra hivatottak, hogy a bőrt megvédjék az erős napfénytől, így bizonyítottan hatékonyabban nyeljék el az UV-sugárzást is. A napozás néhány tudatosan választott finomsággal azonban sokkal eredményesebb is lehet.
Karotintartalmú ételek napozáshoz
A szervezetbe vitt sárga pigment, a béta-karotin egy része retinollá bomlik, a többit a máj tárolja el, és szükség esetén A-vitaminná alakítja. A vitamin fokozza a bőr melanintermelését, védi a bőr hámrétegét a napfény okozta bántalmaktól, és antioxidáns hatással is bír. Túladagolni természetes forrásból szinte lehetetlen, nagyon nagy mennyiségben esetenként sárgás árnyalatú bőrt, karotinémiát okozhat.
A legnagyobb mennyiségben a sárga, narancssárga és zöld színű zöldségekben és gyümölcsökben található meg, utóbbiaknál a klorofill kísérőjeként. Mivel az A-vitamin zsírban oldódó, zsiradékkal, vajjal, olajjal együtt fogyasztva jobban felszívódnak a szervezetben.

A legismertebb béta-karotin-forrás a sárgarépa, amely ráadásul sok B- és K-vitamint, káliumot is tartalmaz. A béta-karotin a nyers zöldségnél jobban hasznosul az olívaolajjal
sült répából, ami remek köret lehet.
Fotó: Getty Images Hungary

Az édesburgonya ugyancsak fontos béta-karotin-forrás, de kálium és magnézium is van benne, így a szívet és az izmokat is védi. Fehérjedús csirkével könnyű,
egészséges egytálétel készülhet belőle.
Fotó: nata_vkusidey / Getty Images Hungary

A sárgadinnye béta-karotin-tartalma mellett C-vitaminban is gazdag, ami ugyancsak szépíti a bőrt, és támogatja a kollagéntermelődést. A
belőle készült előételek jólesnek a nyári melegben.
Fotó: ShyMan / Getty Images Hungary

A spenót igazi szívvédő zöldség tele K-vitaminnal és káliummal, de bőséges béta-karotin-tartalma miatt is kedvelt lehet nyáron. A
spenótos-fetás pite egy nyári délután fénypontja lehet, de
zöld turmixnak is jó.
Fotó: Olha_Afanasieva / Getty Images Hungary

A kelkáposzta ugyancsak jó forrása a béta-karotinnak, de a rostnak, a káliumnak és a K-vitaminnak is. A
portugál kelkáposztaleves tartalmas fogás, de figyelj rá, hogy a kolbász minél jobb minőségű, házilag füstölt legyen!
Fotó: Inspired by Travel / Getty Images Hungary

A sárgabarack magas béta-karotin-tartalma mellett rostban is gazdag, a benne levő C- és E-vitamin pedig bőrregeneráló, szépítő hatású. Finom,
frissítő krémleves készülhet belőle.
Fotó: Mallivan / Getty Images Hungary

A petrezselyem a legjobb vasforrások egyike, de sok-sok béta-karotin, a szemet védő lutein és zeaxanthin, K-vitamin, kálium is van benne. Nem csak ízesítésre alkalmas, spenóttal akár
pesto is készülhet belőle.
Fotó: svehlik / Getty Images Hungary

A tojássárgája remek forrása a béta-karotinnak, de az élelmiszer egyébként is szinte
minden fontos tápanyagot tartalmaz, beleértve a
rákmegelőző szelént, a káliumot és a kalciumot.
Fotó: Derkien / Getty Images Hungary

A mangó finom déligyümölcs, mely sok béta-karotint és C-vitamint tartalmaz, kellemes íze miatt ideális az egészséges édességekhez, így
mangós tápiókapuding is készülhet belőle.
Fotó: Ács Bori/Sóbors

A mángold rengeteg béta-karotint, káliumot, K- és E-vitamint tartalmaz, ezért ajánlott minél gyakrabban a salátákba tenni. Egyébként szinte minden zöld saláta jó forrás, ezért érdemes
megismerkedni velük.
Fotó: Getty Images Hungary
Prémium vitaminok szerves forrásából
Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.
Promóció
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary)