Ez a legtökéletesebb étel a világon: olyan a felnőtteknek, mint a babáknak az anyatej!
Szinte minden vitamin, nyomelem, ásványi anyag benne van.

Ez is érdekelhet

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

Frizurakészítés spéci eszközökkel: letesztelte a blogger, mit tudnak a koreai hajbigyók »

Megcsinálták a Crocs papucs csizma változatát – Nem tudjuk, sírjunk-e vagy nevessünk »

Divatosak, nőiesek, és keskenyebbnek mutatják a csípőt: így viseld a vállhangsúlyos felsőket »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A tojás ősidők óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legértékesebb tápláléka: elsőrendű, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és fontos ásványi anyagoknak.

Rendszeres fogyasztása évezredekre nyúlik vissza. Nagy a biológiai értéke, ezért egyedüli ételként is megállná a helyét, szénhidráttal és rosttal körítve, C-vitaminnal kiegészítve. A tojás biológiai értéke 100, ami az anyatejével azonos. Egy egész tojás energiatartalma 75 kalória. Más ételekhez képest igen kicsi a kalóriaértéke, ezért is építenek rá fogyókúrákat sikerrel, hiszen elsőrendű fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

A tojás tápanyagbomba

A tojás már ősidők óta a humán táplálkozás egyik legszervesebb részét képezi, ezért a paleo diéta fő komponense. Tápanyag-összetétele tökéletes a szervezetnek, mert rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, amit a modern orvostudomány napi bevitelre javasol.

A csontritkulás megelőzésében kulcsfontosságú D-vitamin a tőkehalmáj után a tojásban található meg a legnagyobb mennyiségben. A tojás tartalmaz még A-vitamint, antioxidáns hatással bíró E-vitamint, valamint létfontosságú B-vitaminokat, folsavat és pantoténsavat. Az ásványi anyagok közül kalciumban, vasban, magnéziumban, cinkben, káliumban és foszforban, valamint nátriumban bővelkedik.

Magas a tojás szelén-, illetve az agy számára oly fontos kolintartalma.
A tojás jótékony hatással van a szív egészségére is. Kevés telített zsír van benne, viszont sok omega-3 zsírsav, ami véd a szívbetegségek ellen, fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is, segít megelőzni a korral járó szembetegséget és az Alzheimer-kórt.

A legtökéletesebb fehérje

A fehérjék elengedhetetlen elemei minden egyes élő sejt növekedésének, felépülésének, jó működésének, valamint felépítésének. Nélkülözhetetlenek a bőr, az izmok és az idegszövetek felépítéséhez, valamint az energiaellátáshoz. Valamennyi táplálék közül a tojás fehérjéje a legkitűnőbb, mert teljes egészében hasznosul a szervezet számára.

Ez az elsőrendű fehérjeforrás az összes, a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat is tartalmazza, aminek az előállítására a szervezet képtelen. A fehérjetartalom nagyobb részét a tojásfehérje adja, de a sárgájában is van körülbelül 40% belőle, ráadásul a legtöbb vitaminnal és ásványi anyaggal együtt. Egy tojás a napi fehérjeszükséglet 20%-át fedezi.

Indítsd a napod tojással!

Ha a szervezet működéséhez igazítod az étkezést, akkor a reggelinek bőségesnek kell lennie, legalábbis elegendő és megfelelő összetételű zsírt kell tartalmaznia. A jól összeválogatott ételsor azonnal elindítja az emésztést, vagyis biztosítja az emésztőnedvek jó ürülését. A zsírok vagy olajok megfelelő mennyiségű elfogyasztása az egyéb fontos tápanyagokkal együtt biztosítja a jóllakottság érzését is.

E célra az egyik legjobb összetételű és legkönnyebben elkészíthető étel a tojás. Három tojás már tartalmazza azt a mennyiségű zsírsavat, amely az epét azonnali ürülésre sarkallja, ez az étel tehát kimagaslik a többi közül az emésztőrendszeri működésekre gyakorolt rendkívül jó hatásával, de egyben a szervezet számára szükséges számos ásványi anyag és vitamin elsőrangú forrása is.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük