10 isteni étel belsőségekből: olcsók, tele vannak vitaminnal, és változatosan elkészíthetők

Szereted a májat és a zúzát? Próbáld ki a vitamindús fogásokat, ha már unod a natúr csirkemellet.

Belsőségek fogyasztása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kétségtelen, hogy az étkezésekben a színhúsok a legnépszerűbbek, a legtöbben a csirkemellet, a sertéskarajt vagy épp a darált combot részesítik előnyben a vacsoránál, pedig a belsőségekről sem szabadna elfeledkezni.

A belsőségek nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, de a takarékos és tudatos életmód fontos részei lehetnek, hiszen a sok esetben csak a mellükért és combjukért levágott csirkék maradékait potom összegekért megvásárolhatod.

Máj, zúza, vese?

Az állati belsőségek ugyan megosztó táplálékok, mégis érdemes néha megpróbálkozni egy-egy recepttel. A máj például tele van A-vitaminnal, de szinte minden belsőség tartalmaz B-vitaminokat, káliumot, és remek fehérjeforrások is. Mutatunk néhány egészséges ötletet, amitől a család sem fog elzárkózni.

Figyelj viszont rá, hogy a belsőségek a színhúsnál is gyorsabban romlanak, ezért a vásárlás után lehetőleg azonnal használd fel őket!

A baromfimájban kálium, A-, B-vitaminok, vas, cink, szelén van. 10 dekagramm kacsamájban 11 ezer mikrogramm A-vitamin található! Sok hagymával és pici fehérborral összesütve isteni, gyors vacsora lesz.
Fotó: karamba70 / Getty Images Hungary
A sertés- és borjúmáj is tele van B3-, B5-, B12- és A-vitaminnal, káliummal, vassal, szelénnel és a csirkemellnél is több fehérjével. Párold meg olajon hagymával, majoránnával, turmixold össze, és kész a házi májkrém!
Fotó: Zoryanchik / Getty Images Hungary
A csirke- vagy kacsazúzából pörköltet és ragut is készíthetsz, annyi a titka, hogy előtte picit áztasd sós vízben, így finom puha lesz. Kálium, A-, B-vitamin, szelén, magnézium is van benne.
Fotó: OlyaSolodenko / Getty Images Hungary
A csirkeszívet sokan kipiszkálják a levesből, pedig isteni. Próbáld meg nyársra fűzve megsütni sütőben. Káliumban, A-, B3-, B5-, B12-vitaminokban gazdag.
Fotó: vkuslandia / Getty Images Hungary
Próbáld ki a szokásos húslevest marha velőscsonttal, isteni ízt ad neki! A zselatin kitűnő fehérjeforrás, a velő pedig hasznos tápanyagokkal van tele.
Fotó: dulezidar / Getty Images Hungary
A borjúvese remek vas- és B-vitamin-forrás. A megtisztított, pár percig főzött vesét hagymán pirítsd meg, tegyél hozzá ízlés szerint gombát, sózd, borsozd, paprikázd. Sült burgonyával is tálalhatod.
Fotó: nobtis / Getty Images Hungary
A sertésnyelvet is a belsőségekhez sorolják húsfeldolgozásnál. Tele van káliummal, magnéziummal, B3-vitaminnal és fehérjével. Az ízletes kocsonyák fontos alapanyaga, de vadasba is tehető.
Fotó: anmbph / Getty Images Hungary
A pacal megosztó étel: sokan egyenesen kirohannának tőle a világból. Madridi változata csicseriborsóval készül: hagymán pirítva, kolbásszal, pici borral, paradicsommal és fűszerekkel, chilivel.
Fotó: Studioimagen73 / Getty Images Hungary
A halmáj omega-3-zsírsavban és D-vitaminban gazdag. Salátákban vagy főtt rizzsel, kurkumával összekeverve is tápláló fogás. Rizottórizsből, pici száraz fehérborral és gombával rizottó is készülhet belőle.
Fotó: peredniankina / Getty Images Hungary
A halikra káliumot, D-vitamint, szelént és omega-3 zsírsavat tartalmaz. A görög taramasaláta alapanyaga a tőkehal, de csukából is finom. Főtt burgonyával vagy áztatott kenyérrel dolgozd össze, majd pici citromlével, olívaolajjal, petrezselyemmel ízesítsd!
Fotó: Onegin / Getty Images Hungary

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük