Veszélyes az egészségre, ha alufóliával sütsz: 3 dolog, amit kerülj el használatakor

Az alufólia használatánál néhány dologra figyelni kell, hogy ne legyen veszélyes az egészségre.

Alufóliával sütés veszélyei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az alufólia használata gyakori, ám az egészségre potenciális veszélyforrást jelenthet, ha az ember nem figyel néhány egyszerű szabályra.

Sokan előszeretettel csomagolják a sütőbe tett vagy a már kész ételeket alufóliába, ám valószínűleg akad, akiben felmerül a kérdés: vajon mennyire oldódhat ki az alumínium a fóliából? Az anyag a szervezetre nézve komoly veszélyekkel is járhat.

Az alufóliával sütés veszélyei

Az ételek alumíniumtartalmát több tényező megnövelheti, például a zöldségek esetében a termőtalaj nehézfém-koncentrációja is döntő, egyes növények ráadásul nagyobb mennyiségben is képesek felhalmozni, ilyen számos egyéb közt a spenót, a retek és a gomba is. 

A csomagolás, illetve az alufóliával történő sütés is növelheti az ételek alumíniumtartalmát, a mérték függ a sütés hőmérsékletétől, az élelmiszerek savtartalmától vagy a fűszerhasználattól.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a vörös hús alufóliában sütve 89-378%-kal magasabb alumíniumtartalommal járhat, ilyenformán rendszeres szokássá válva aggályos lehet. Jelenleg azonban még nincs konkrét bizonyíték arra vonatkozóan, hogy betegségek fokozott kockázatával összefüggésbe hozható lenne.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Az alumínium magas expozícióját potenciális tényezőként hírbe hozták az Alzheimer-kór kialakulásával is, melynek a konkrét kiváltó oka egyelőre nem ismert, ám valószínűsíthetően genetikai és környezeti hatások is növelhetik a kockázatot.

A betegségben szenvedők agyában magas mennyiségű alumínium volt kimutatható a vizsgálatok során, ám nem bizonyítható, hogy ez étrendből származott, egyes gyógyszerek is növelhetik a mennyiséget a szervezetben.

Egyes tanulmányok a gyulladásos bélbetegségek kialakulásában is szerepet tulajdonítottak az alumíniumnak, ám erre vonatkozóan is szükségesek még bizonyítékok.

Szabályok az alufólia használatához

Az alufóliás sütés-főzés ennek megfelelően időnként nem befolyásolja számottevő mértékben a betegségek rizikóját, ám így is érdemes minimalizálni a kitettséget.

  • Ha lehetőség adódik rá, érdemes kerülni a túlzottan magas hőfokot a sütés közben, alacsonyabb hőmérsékleten biztonságosabb az elkészítési mód.
  • A savas ételek csomagolásához nem jó választás az anyag, így a paradicsomos, a citromos fogásoknál is problémásabb lehet. Az erős fűszerezés, sózás is ronthat a végeredményen.
  • Az előre csomagolt ételekhez képest a házi készítésű, nem alumíniumalapú edényekbe tett élelmiszerek vannak előnyben, mivel az előbbiek fémtartalma sokkal magasabb lehet. Csomagolásnál jó, ha üveg- vagy porcelántárolókat is használ az ember.

Úgy tűnik tehát, hogy az alufóliával történő sütés, főzés és csomagolás az egyszerű szabályok és a mértékletesség betartásával nem jár komolyabb kockázatokkal, ám környezettudatossági szempontok miatt is jobb kerülni: a sült zöldségek, halak készítésénél akár hőálló sütőtál, jénai vagy kerámiaedény használata is megfontolandó lehet, így sok felesleges hulladéktól megkímélheti az ember a háztartást.

Rákkeltő anyagok a lakásban

Több rákkeltő is ott lehet a lakásban, a veszélyesebb anyagok mennyiségét minimalizálni kellene.

Rákkeltőnek minősítették, mégis tele van vele a lakás: 4 mérgező anyag, amitől óvakodni kellene

Több rákkeltő is ott lehet a lakásban, a veszélyesebb anyagok mennyiségét minimalizálni kellene.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük