Veszélyes az egészségre, ha alufóliával sütsz: 3 dolog, amit kerülj el használatakor
Az alufólia használatánál néhány dologra figyelni kell, hogy ne legyen veszélyes az egészségre.
Az alufólia használata gyakori, ám az egészségre potenciális veszélyforrást jelenthet, ha az ember nem figyel néhány egyszerű szabályra.
Sokan előszeretettel csomagolják a sütőbe tett vagy a már kész ételeket alufóliába, ám valószínűleg akad, akiben felmerül a kérdés: vajon mennyire oldódhat ki az alumínium a fóliából? Az anyag a szervezetre nézve komoly veszélyekkel is járhat.
Az alufóliával sütés veszélyei
Az ételek alumíniumtartalmát több tényező megnövelheti, például a zöldségek esetében a termőtalaj nehézfém-koncentrációja is döntő, egyes növények ráadásul nagyobb mennyiségben is képesek felhalmozni, ilyen számos egyéb közt a spenót, a retek és a gomba is.
A csomagolás, illetve az alufóliával történő sütés is növelheti az ételek alumíniumtartalmát, a mérték függ a sütés hőmérsékletétől, az élelmiszerek savtartalmától vagy a fűszerhasználattól.
Egy tanulmány kimutatta, hogy a vörös hús alufóliában sütve 89-378%-kal magasabb alumíniumtartalommal járhat, ilyenformán rendszeres szokássá válva aggályos lehet. Jelenleg azonban még nincs konkrét bizonyíték arra vonatkozóan, hogy betegségek fokozott kockázatával összefüggésbe hozható lenne.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az alumínium magas expozícióját potenciális tényezőként hírbe hozták az Alzheimer-kór kialakulásával is, melynek a konkrét kiváltó oka egyelőre nem ismert, ám valószínűsíthetően genetikai és környezeti hatások is növelhetik a kockázatot.
A betegségben szenvedők agyában magas mennyiségű alumínium volt kimutatható a vizsgálatok során, ám nem bizonyítható, hogy ez étrendből származott, egyes gyógyszerek is növelhetik a mennyiséget a szervezetben.
Egyes tanulmányok a gyulladásos bélbetegségek kialakulásában is szerepet tulajdonítottak az alumíniumnak, ám erre vonatkozóan is szükségesek még bizonyítékok.
Szabályok az alufólia használatához
Az alufóliás sütés-főzés ennek megfelelően időnként nem befolyásolja számottevő mértékben a betegségek rizikóját, ám így is érdemes minimalizálni a kitettséget.
- Ha lehetőség adódik rá, érdemes kerülni a túlzottan magas hőfokot a sütés közben, alacsonyabb hőmérsékleten biztonságosabb az elkészítési mód.
- A savas ételek csomagolásához nem jó választás az anyag, így a paradicsomos, a citromos fogásoknál is problémásabb lehet. Az erős fűszerezés, sózás is ronthat a végeredményen.
- Az előre csomagolt ételekhez képest a házi készítésű, nem alumíniumalapú edényekbe tett élelmiszerek vannak előnyben, mivel az előbbiek fémtartalma sokkal magasabb lehet. Csomagolásnál jó, ha üveg- vagy porcelántárolókat is használ az ember.
Úgy tűnik tehát, hogy az alufóliával történő sütés, főzés és csomagolás az egyszerű szabályok és a mértékletesség betartásával nem jár komolyabb kockázatokkal, ám környezettudatossági szempontok miatt is jobb kerülni: a sült zöldségek, halak készítésénél akár hőálló sütőtál, jénai vagy kerámiaedény használata is megfontolandó lehet, így sok felesleges hulladéktól megkímélheti az ember a háztartást.
Rákkeltő anyagok a lakásban
Több rákkeltő is ott lehet a lakásban, a veszélyesebb anyagok mennyiségét minimalizálni kellene.
Rákkeltőnek minősítették, mégis tele van vele a lakás: 4 mérgező anyag, amitől óvakodni kellene
Több rákkeltő is ott lehet a lakásban, a veszélyesebb anyagok mennyiségét minimalizálni kellene.
Elolvasom(Képek: Getty Images.)
OLVASD EL EZT IS!
- környezetvédelem
- gazdaság
A rákkeltő glifozát még mindig engedélyezett, és ha így megy tovább, sokáig az is maradhat
- biztonság
- gyereknevelés