Rákkeltőnek minősítették, mégis tele van vele a lakás: 4 mérgező anyag, amitől óvakodni kellene

Több rákkeltő is ott lehet a lakásban, a veszélyesebb anyagok mennyiségét minimalizálni kellene.

Rákkeltő anyagok a lakásban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az ember igyekszik minél jobban kizárni életéből az egészségre veszélyes anyagokat, a WHO már hosszú listát jegyez a bizonyítottan rákkeltő hatású vegyületekről, melyek a legtöbb lakásban is ott vannak.

Akár a bútorokban vagy a falakon is jelen lehetnek azok az anyagok, melyeket a biztonság érdekében inkább messziről kerülni kellene. Noha mértékük a lakásban csekély, sok esetben van alternatíva, ha valaki inkább kiiktatná őket egy-egy felújításnál, kiváltképpen akkor, ha nagyobb felületről van szó.

Formaldehid a kezelt bútorokban

Egy új bútor egészen feldobhatja a lakást, ám érdemes figyelni azok alapanyagára: a farost és a rétegelt lemez ragasztóanyagában gyakori a hivatalosan rákkeltőnek minősített formaldehid, mely a lakkrétegben is megtalálható más oldószerekkel együtt.

A néhány hetes szellőztetés csökkenti a vegyület szintjét, de jó alternatívák lehetnek a masszív és strapabíró, lakkozás helyett viasszal, lenolajjal is ápolható tömörfa bútorok. A formaldehid egyébként az új habszivacsokban és a padlószőnyegekben is jelen lehet.

Triklór-etilén és benzol a falon

A tisztasági festés alapanyaga sem mindegy, ugyanis a legtöbb anyag olyan rákkeltő anyagot is tartalmaz, mint a triklór-etilén vagy a benzol, melyek jól bevált oldószerek, ám szintén szerepelnek a WHO listáján. Az ólomszármazékok és a ftalát szintén nem ritka bennük, utóbbi a gyermekek fejlődésére hathat negatívan, valamint a hormonháztartást is felboríthatják.

A problémát az jelenti csupán, hogy ezek az anyagok száradást követően a levegőbe jutnak, néhány hónapig nagyobb, majd kisebb koncentrációban. Szerencsére már kaphatók illékony szerves vegyületektől, azaz VOC-anyagoktól - Volatile Organic Compound - mentes festékek is, így tejalapú kazeinfestékek, latex- és kerámiafestékek, vízbázisú oldószerrel készült termékek, melyeket egyébként többségében Green Seal jelzéssel is ellátnak, de a színezhető mészfesték is alternatíva lehet.

Arzén a vízben

Az arzén súlyosan rákkeltő hatással bírhat, összefüggésbe hozták többek között a bőrrákkal, a máj-, a tüdő- és a vesedaganattal is, ám sajnos időnként az ellenőrzések során fény derül arra, hogy még az ivóvízben is jelen lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Az érintett településen lakóknak nem javasolt a csapvíz fogyasztása a veszély fennállása alatt, számukra a palackozott, illetve a tisztított víz lehet a megoldás. Rendkívül fontos ezért mindig tájékozódni a lakóhelyet érintő hírekről.

Rákkeltők a konyhában

A konyha is tele van rákkeltő, az egészségre hosszú távon veszélyes anyagokkal, ezért jobb körültekintően bánni még a főzéshez használt eszközökkel is.

Rákkeltő konyhai eszközök: ezek a legveszélyesebb tárgyak a konyhában

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük