Rákkeltőnek minősítették, mégis tele van vele a lakás: 4 mérgező anyag, amitől óvakodni kellene
Több rákkeltő is ott lehet a lakásban, a veszélyesebb anyagok mennyiségét minimalizálni kellene.

butorok-lakas-nappali
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az ember igyekszik minél jobban kizárni életéből az egészségre veszélyes anyagokat, a WHO már hosszú listát jegyez a bizonyítottan rákkeltő hatású vegyületekről, melyek a legtöbb lakásban is ott vannak.

Akár a bútorokban vagy a falakon is jelen lehetnek azok az anyagok, melyeket a biztonság érdekében inkább messziről kerülni kellene. Noha mértékük a lakásban csekély, sok esetben van alternatíva, ha valaki inkább kiiktatná őket egy-egy felújításnál, kiváltképpen akkor, ha nagyobb felületről van szó.

Formaldehid a kezelt bútorokban

Egy új bútor egészen feldobhatja a lakást, ám érdemes figyelni azok alapanyagára: a farost és a rétegelt lemez ragasztóanyagában gyakori a hivatalosan rákkeltőnek minősített formaldehid, mely a lakkrétegben is megtalálható más oldószerekkel együtt.

A néhány hetes szellőztetés csökkenti a vegyület szintjét, de jó alternatívák lehetnek a masszív és strapabíró, lakkozás helyett viasszal, lenolajjal is ápolható tömörfa bútorok. A formaldehid egyébként az új habszivacsokban és a padlószőnyegekben is jelen lehet.

Triklór-etilén és benzol a falon

A tisztasági festés alapanyaga sem mindegy, ugyanis a legtöbb anyag olyan rákkeltő anyagot is tartalmaz, mint a triklór-etilén vagy a benzol, melyek jól bevált oldószerek, ám szintén szerepelnek a WHO listáján. Az ólomszármazékok és a ftalát szintén nem ritka bennük, utóbbi a gyermekek fejlődésére hathat negatívan, valamint a hormonháztartást is felboríthatják.

A problémát az jelenti csupán, hogy ezek az anyagok száradást követően a levegőbe jutnak, néhány hónapig nagyobb, majd kisebb koncentrációban. Szerencsére már kaphatók illékony szerves vegyületektől, azaz VOC-anyagoktól - Volatile Organic Compound - mentes festékek is, így tejalapú kazeinfestékek, latex- és kerámiafestékek, vízbázisú oldószerrel készült termékek, melyeket egyébként többségében Green Seal jelzéssel is ellátnak, de a színezhető mészfesték is alternatíva lehet.

Arzén a vízben

Az arzén súlyosan rákkeltő hatással bírhat, összefüggésbe hozták többek között a bőrrákkal, a máj-, a tüdő- és a vesedaganattal is, ám sajnos időnként az ellenőrzések során fény derül arra, hogy még az ivóvízben is jelen lehet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az érintett településen lakóknak nem javasolt a csapvíz fogyasztása a veszély fennállása alatt, számukra a palackozott, illetve a tisztított víz lehet a megoldás. Rendkívül fontos ezért mindig tájékozódni a lakóhelyet érintő hírekről.

Rákkeltők a konyhában

A konyha is tele van rákkeltő, az egészségre hosszú távon veszélyes anyagokkal, ezért jobb körültekintően bánni még a főzéshez használt eszközökkel is.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük