Rákkeltőnek minősül, mégis sok élelmiszerben ott van: 4 dolog, amit tudnod kell a pálmazsírról

A pálmazsír rákkeltőnek számít, és a környezetet is veszélyezteti.

no-vasarol-elelmiszer-bolt

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pálmazsír az olajpálma terméshúsából származó növényi zsiradék, amely élelmiszerek és kozmetikumok gyakori alapanyaga, világszinten mintegy 70-80 millió tonnát termelnek belőle évente, legfontosabb kitermelői Ázsia délkeleti országai.

A pálmazsír negatív egészségügyi vonatkozásairól és kitermelésének borzasztó következményeiről egyre többet hallani, így egyre többen kezdik tudatosan is kerülni az anyagot, ezzel kényszerítve az élelmiszeripari és kozmetikai gyártókat is a tudatosabb alapanyag-beszerzésre.

A pálmazsír feldolgozása

A pálmazsír sajtolást követően nem lenne kimondottan egészségtelen, többek között magas antioxidáns hatása, E-vitamin- és béta-karotin-tartalma is. Ez azonban a feldolgozás folyamata közben teljes egészében elvész az anyagból: 235 °C feletti hőmérsékleten finomítják, derítőszerekkel derítik, szintén 200 °C fölött szagtalanítják, eltávolítják belőle az oldószermaradványokat, majd hidrogénezéssel keményítik. A folyamat megnöveli transzzsírsav-tartalmát is.

Rákkeltő hatású pálmazsír

Ám nem ez az egyetlen probléma vele: az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság figyelmeztetése szerint rákkeltő anyag lehet benne jelen, 3-MCPD-észterek, glicidil-zsírsav-észterek formájában. Ez akkor keletkezik a zsiradékban, ha azt 200 °C fölé melegítik.

A hatóság arra a következtetésre jutott, hogy már kis mennyiségben fogyasztva is növeli a rák kockázatát, különösen gyermekeknél és gyengébb immunrendszerű felnőtteknél. Éppen ezért nagy botrány volt abból, hogy a Nutella és más édességek is tartalmazzák az anyagot. Az Európai Bizottság ezért a jövőben jogszabályban kívánná meghatározni az élelmiszerekben maximálisan megengedett szintet.

Szinte mindenben ott van

A pálmazsír rengetegféle élelmiszeripari és kozmetikai termékben megtalálható, így a margarinokban, de a pizzában, a chipsekben, a készételekben, a levesporokban, a tésztaszószokban vagy a csokoládéban is lehetnek, sőt, a dezodorok, a samponok, a fogkrémek, a szappanok vagy éppen a szájfények is tartalmazzák. A világ összes kitermelt pálmazsírjának 80%-át az élelmiszeriparban dolgozzák fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Az ok egyszerű: olcsó és hatékonyan termelhető alapanyag, hektáronként 3,3 tonna nyerhető ki az ültetvényekből - szemben a napraforgó-étolajjal, amelyből 0,7 tonna származik egy hektárról. A pálmazsír ráadásul sokoldalúan felhasználható, szobahőmérsékleten félkemény, ellenállóbb az oxidációval szemben, így tovább eltartható, segít elérni az ételek megfelelő, kívánatos textúráját, szagtalan, színtelen.

Ökológiai problémák a pálmazsírral

A pálmazsír-kitermelés ellen több környezetvédelmi szervezet felemelte már a hangját, az alapanyagért ugyanis számos helyen egész esőerdőket irtanak ki, amelyek fogyása nemcsak a klímaváltozás és az üvegházhatású gázok miatt kritikus, de következtében a növény- és állatfajok élettere lecsökken, amelyek így kipusztulásra vannak ítélve. Veszélyeztetett fajjá vált miatta többek között az orangután, a törpeelefánt, a szumátrai orrszarvú vagy egyes tigrisfajok.

Ahova ráadásul olajpálmát telepítenek, ott sokáig nem képes más növényzet megtelepedni, hiába vágják ki a fákat, mivel a földben maradó gyökérzet az ültetvényben növekedésgátló anyagokat termel évtizedeken át.

Szerencsére egyre többet hallani a pálmaolaj-problémáról, és bár a folyamat lassú, a fogyasztói kereslet miatt a gyártók közül egyre többen döntenek a fenntartható forrásból származó pálmazsír beszerzése vagy a pálmazsír teljes kiiktatása mellett, előbbit hivatalos tanúsítvánnyal is bizonyíthatják. Egyre több higiéniai terméken, kozmetikumon tüntetik fel a pálmazsírmentességet, és az élelmiszeriparban is komoly lobbi indult ellene, de sajnos még a termékek nagy részében használják. Mindenképpen el kell tehát olvasni az összetevőket, ha nem szeretnél pálmazsírt tartalmazó terméket venni.

Rákkeltő munkahelyek

Sajnos előfordul, hogy az ember nap mint nap a munkahelyén találkozik a rákkeltő anyagokkal, ami hosszú távon veszélyezteti az egészségét. Ilyen esetben minden óvintézkedés nagyon fontos.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük