Rákkeltőnek minősül, mégis sok élelmiszerben ott van: 4 dolog, amit tudnod kell a pálmazsírról
A pálmazsír rákkeltőnek számít, és a környezetet is veszélyezteti.

no-vasarol-elelmiszer-bolt
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pálmazsír az olajpálma terméshúsából származó növényi zsiradék, amely élelmiszerek és kozmetikumok gyakori alapanyaga, világszinten mintegy 70-80 millió tonnát termelnek belőle évente, legfontosabb kitermelői Ázsia délkeleti országai.

A pálmazsír negatív egészségügyi vonatkozásairól és kitermelésének borzasztó következményeiről egyre többet hallani, így egyre többen kezdik tudatosan is kerülni az anyagot, ezzel kényszerítve az élelmiszeripari és kozmetikai gyártókat is a tudatosabb alapanyag-beszerzésre.

A pálmazsír feldolgozása

A pálmazsír sajtolást követően nem lenne kimondottan egészségtelen, többek között magas antioxidáns hatása, E-vitamin- és béta-karotin-tartalma is. Ez azonban a feldolgozás folyamata közben teljes egészében elvész az anyagból: 235 °C feletti hőmérsékleten finomítják, derítőszerekkel derítik, szintén 200 °C fölött szagtalanítják, eltávolítják belőle az oldószermaradványokat, majd hidrogénezéssel keményítik. A folyamat megnöveli transzzsírsav-tartalmát is.

Rákkeltő hatású pálmazsír

Ám nem ez az egyetlen probléma vele: az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság figyelmeztetése szerint rákkeltő anyag lehet benne jelen, 3-MCPD-észterek, glicidil-zsírsav-észterek formájában. Ez akkor keletkezik a zsiradékban, ha azt 200 °C fölé melegítik.

A hatóság arra a következtetésre jutott, hogy már kis mennyiségben fogyasztva is növeli a rák kockázatát, különösen gyermekeknél és gyengébb immunrendszerű felnőtteknél. Éppen ezért nagy botrány volt abból, hogy a Nutella és más édességek is tartalmazzák az anyagot. Az Európai Bizottság ezért a jövőben jogszabályban kívánná meghatározni az élelmiszerekben maximálisan megengedett szintet.

Szinte mindenben ott van

A pálmazsír rengetegféle élelmiszeripari és kozmetikai termékben megtalálható, így a margarinokban, de a pizzában, a chipsekben, a készételekben, a levesporokban, a tésztaszószokban vagy a csokoládéban is lehetnek, sőt, a dezodorok, a samponok, a fogkrémek, a szappanok vagy éppen a szájfények is tartalmazzák. A világ összes kitermelt pálmazsírjának 80%-át az élelmiszeriparban dolgozzák fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ok egyszerű: olcsó és hatékonyan termelhető alapanyag, hektáronként 3,3 tonna nyerhető ki az ültetvényekből - szemben a napraforgó-étolajjal, amelyből 0,7 tonna származik egy hektárról. A pálmazsír ráadásul sokoldalúan felhasználható, szobahőmérsékleten félkemény, ellenállóbb az oxidációval szemben, így tovább eltartható, segít elérni az ételek megfelelő, kívánatos textúráját, szagtalan, színtelen.

Ökológiai problémák a pálmazsírral

A pálmazsír-kitermelés ellen több környezetvédelmi szervezet felemelte már a hangját, az alapanyagért ugyanis számos helyen egész esőerdőket irtanak ki, amelyek fogyása nemcsak a klímaváltozás és az üvegházhatású gázok miatt kritikus, de következtében a növény- és állatfajok élettere lecsökken, amelyek így kipusztulásra vannak ítélve. Veszélyeztetett fajjá vált miatta többek között az orangután, a törpeelefánt, a szumátrai orrszarvú vagy egyes tigrisfajok.

Ahova ráadásul olajpálmát telepítenek, ott sokáig nem képes más növényzet megtelepedni, hiába vágják ki a fákat, mivel a földben maradó gyökérzet az ültetvényben növekedésgátló anyagokat termel évtizedeken át.

Szerencsére egyre többet hallani a pálmaolaj-problémáról, és bár a folyamat lassú, a fogyasztói kereslet miatt a gyártók közül egyre többen döntenek a fenntartható forrásból származó pálmazsír beszerzése vagy a pálmazsír teljes kiiktatása mellett, előbbit hivatalos tanúsítvánnyal is bizonyíthatják. Egyre több higiéniai terméken, kozmetikumon tüntetik fel a pálmazsírmentességet, és az élelmiszeriparban is komoly lobbi indult ellene, de sajnos még a termékek nagy részében használják. Mindenképpen el kell tehát olvasni az összetevőket, ha nem szeretnél pálmazsírt tartalmazó terméket venni.

Rákkeltő munkahelyek

Sajnos előfordul, hogy az ember nap mint nap a munkahelyén találkozik a rákkeltő anyagokkal, ami hosszú távon veszélyezteti az egészségét. Ilyen esetben minden óvintézkedés nagyon fontos.

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük