A rákkeltő glifozát még mindig engedélyezett, és ha így megy tovább, sokáig az is maradhat

A veszélyes gyomirtószerek betiltása ellen sosem látott lobbi folyik.

traktor-mezőgazdaság-permetezés
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A glifozáttartalmú gyomirtószerek veszélyei régóta közismertek, sokan mégsem vesznek róla tudomást, és előszeretettel használják mind nagyobb gazdaságokban, mind a kisebb kertekben, hiszen csakugyan megspórolja a nagyobb gyomtalanítási munkákat. Az már más kérdés, milyen áron.

A glifozát nemcsak hosszú távú károkat okoz az ökoszisztémában, de rendkívül irritatív a szemre, a bőrre, a légutakra, a tüdőre, a nyálkahártyára nézve, újabb kutatások szerint hormonkárosító, káros a központi idegrendszerre, sőt, az IARC (az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet rákkutatási intézete) kísérleti eredményei után „valószínű emberi rákkeltőnek” minősítette

A vita nem ért véget, pro és kontra kijelentések, döntések övezték a szert, és nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az Európai Unióban is, ahol pedig már régóta napirenden van a betiltása.

A glifozát növeli a non-Hodgkin limfóma kockázatát

Egy nagy horderejű botrány kellett ahhoz, hogy ismét hangsúlyt nyerjenek a betiltást szorgalmazó érvek. A Bayer által később felvásárolt Monsanto nevű céget ugyanis sorozatosan perelni kezdték a károsultak, ennek nyomán pedig a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem és a Washingtoni Egyetem ismét megvizsgálta az anyagot. A kutatások egészen konkrétan arra jutottak, 41%-kal nő egy immunrendszert érintő, rosszindulatú daganatos betegség, a non-Hodgkin limfóma esélye azoknál, akik a szerrel dolgoznak.

Bár a cég nehezményezte, hogy a kutatás csak azok körében készült, akik a legtöbbet érintkeznek a vegyülettel, így ezt statisztikai torzításnak ítélték meg, bár ez az érvelés sokak számára nonszensznek tűnhet. Végül a gyártóknak valóban hatalmas bírságokkal kellett szembenéznie, a perek pedig folyamatosan zajlanak.

A gyomirtót használók többsége azonban erről tudomást sem vesz, a bizonyítékok ellenére a szer töretlen népszerűségnek örvend, és a betiltása nem csak ezért nem lesz egyszerű.

Óriási lobbi folyik a glifozát mellett

A glifozátot tartalmazó gyomirtók a hetvenes évek óta vannak használatban a mezőgazdaságban, a génmódosított növényeknél, így egyes kukoricafajoknál kimondottan hasznosnak bizonyult a szelektív irtóhatása miatt. Ma sem tudta átvenni a helyét más szer, még akkor sem, ha kiderültek a fenti, emberi szervezetre veszélyes tulajdonságai, illetve az is, hogy a maradványok a kész élelmiszerbe és az ivóvízbe is bekerülnek. A szer mellett ugyanis sosem látott lobbi folyik.

2017-ben az Európai Parlament állt ki a glifozát betiltása mellett, majd az Európai Bizottság mégis visszakozott, és megszavazta az ötéves uniós újraengedélyezést. Jelenleg Mexikóra gyakorolnak nyomást a cégek, amelyre a The Guardian által feltárt belső kormányzati levelezésekből derült fény. Azokban többek között az Egyesült Államokkal és Kanadával kötött, úgynevezett USMCA megegyezés követelményeire hivatkoznak.

De az sem utolsó szempont, hogy ha az elővigyázatosság elvét Mexikó az élelmiszerekben maradó peszticidmaradékra is kiterjesztené, azzal az USA éves GMO-kukorica- és a szójababexportja is veszélybe kerülhetne. Az agrokémiai ipar próbál ugyan érvelni a szermaradványok ártalmatlansága ellen, de a kutatók többsége nem ért egyet ezzel.

A cégek azt is megfontolásra érdemes indokként hozták fel, hogy a kivezetés az adott ország élelmezésbiztonságára is hatással lenne, de attól is tartanak, hogy a tiltás precedenssé válna az országok körében, és egy lavinát indítana el. Egyelőre kérdéses, hogy a nyomásgyakorlás a Biden-kormány alatt is hasonló erővel folytatódik-e.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ugyanígy Thaiföldnek is szembe kellett néznie az amerikai lobbisták fenyegetésével, mely a kereskedelem manipulációját vetítette előre. Utóbbiak vissza is vonták végül a terveket, Mexikó azonban egyelőre nem hátrál, sőt, a gyakran glifozáttal permetezett GMO-kukorica termesztését is szeretnék kivezetni. Annyi tanulság viszont bárki számára levonható: ha egy ország a betiltás mellett érvel, komoly nyomásgyakorlással kell szembenéznie.

A pálmazsír veszélyei

A pálmazsír rengeteg élelmiszerben ott van, de amellett, hogy termesztése ökológiai katasztrófához vezet, az emberi szervezetre is káros.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük