5 munkahely, ahol fokozott a rákkockázat: a munkáltató felelőssége is a betegség

Több munkakörben nagy a kitettség a rákkeltő vagy potenciálisan rákkeltő anyagoknak.

GettyImages-1221806757
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos rákkeltő anyaggal találkozik az ember nap mint nap minimális mennyiségben, így a háztartásban, de még az utcán is. Sajnos azonban sokan a munkahelyükön vannak kitéve a rákkeltő vegyületeknek vagy tényezőknek, amit nem könnyű elkerülni, ám a védekezésre ilyen esetekben a lehetőségekhez mérten nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

A 2000. évi 26. IX. 30. egészségügyi miniszteri rendelet kimondja, hogy az egészségkárosodás megelőzése érdekében a munkáltatónak kötelessége legalább kétévente, illetve minden változás esetén azonosítani a rákkeltő anyagot, felbecsülni az egészségügyi kockázatot, a kitettség mértékét, és törekednie kell a rizikó csökkentésére, lehetőség szerint az anyag helyettesítésére, illetve a munkavállaló számára biztosítani a rendszeres szűrővizsgálatokat. Ez a kötelezettség nem opcionális, a dolgozó alapvető egészségügyi érdeke, érte felelősségre vonható a foglalkoztató. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) része, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a kutatások bizonyítékai alapján alakította ki karcinogéneket soroló listáját, amelyben a munkahelyi expozícióra is felhívják a figyelmet. A kitettség mértéke természetesen eltérő lehet munkakörönként is, ám néhány pozíció fokozottan érintett lehet ebben.

Szobafestők

Bár léteznek ma már illékony szerves vegyületeket nem tartalmazó, például kazeinalapú festékek, a szobafestők többsége ma is VOC-anyagokkal teli, benzolt vagy ólom-kromátot tartalmazó festékkel dolgozik. Ezek az anyagok azonban hosszú távon jelentősen növelik a leukémia, a tüdő-, illetve a hólyagrák veszélyét. Az IARC listáján a bizonyítottan rákkeltő expozíciók között szerepel.

Fodrászat

A fodrász a feltételezhetően rákkeltő anyagoknak kitett munkakörök listájában szerepel az IARC listájában. Ennek okai elsősorban a hajfestékekben és a dauerekben előforduló egyes vegyületek, amelyek növelhetik a hólyagrák kockázatát, de összefüggésbe hozták már a non-Hodgkin limfóma és a leukémia fokozott kockázatával is. A problémás anyagok - például az aromás aminok, a toluidin - az 1970-es években még gyakorinak számítottak a fodrászcikkekben, de Európában betiltották azokat a ’90-es években, hivatalosan tehát nem fordulhatnának már elő, ahogy a 2004-ben rákkeltőnek minősített formaldehid sem lehet már a hajegyenesítő termékekben, ennek ellenére óvatosságra intenek a nemzetközi szervek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rovarirtó szerek permetezése

A nem arzénes rovarirtó szerekkel érintkező munkakörök is a feltételezhetően rákkeltőnek kitett munkák közé tartoznak, ezek legtöbbször a permetezőszerekkel gyakran kapcsolatba kerülőkre vonatkoznak. Az arzént és a szervetlen arzén vegyületeket egyébként a bizonyítottan karcinogén anyagok közé sorolják. Az US EPA besorolása szerint például a permetrin az embereken lehetséges rákkeltő kategóriába tartozik, ám kockázata a tesztek szerint minimális.

A cirkadián ritmus megzavarásával járó munka

A váltott műszakban dolgozók bioritmusát a megszokottól eltérő munkarend megzavarhatja, különösen az éjszakai műszakban dolgozók számára jelent ez egészségkárosító kockázatot. A cirkadián ritmus felborulása nemcsak a teljesítmény hatékonyságát veti vissza, de növeli a diabétesz, a szívbetegség, a depresszió és a rák kockázatát is a tanulmányok szerint, így az IARC listáján is helyet kapott a rizikófaktor mint potenciális rákkeltő tényező.

A gumiipar veszélyei

A gumigyártásban dolgozókat is fokozottan érinti a rákkockázat az IARC szerint, a bizonyítottan rákkeltő kategóriába sorolták az expozíciót. A munkakörben gyakoribb a leukémia, a húgyhólyag-, a tüdőrák, de a gége, a nyelőcső, a gyomor, a máj, a hasnyálmirigy, a prosztata, a vese, az agy és a pajzsmirigy is érintett lehet a daganatok kialakulása szempontjából, valamint a limfóma és a mieloma multiplex, valamint a szívproblémák rizikója is nagyobb.

Rákkeltő kipufogófüst az utcákon

A dízelmotorok kipufogógáza a rák kockázatát is bizonyítottan fokozza az IARC szerint.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük