Rákkeltő, súlyos bírság jár érte, mégis sokan így fűtenek: 9 dolog, amit soha ne dobj a tűzre

Egyáltalán nem mindegy, mivel fűt az ember, mert veszélyes anyagok szabadulhatnak fel a levegőben.

Rákkeltő tüzelőanyagok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Javában tart az őszi fűtésszezon, már mindenhol bekapcsolták a lakók, vagy központilag a gázfűtést, az elektromos radiátorok és a légkondicionálók is melegítik az otthonokat, izzanak a kályhákban a tüzelőanyagok.

Az égés mellékterméke gáztüzelés esetén is keletkezik, mint a szén-dioxid vagy a nitrogén-oxid, de a vegyes tüzelésű kazánoknál nőhet meg igazán a légszennyezés mértéke, elsősorban az elavult fűtőberendezés és a nem jó minőségű tüzelőanyag miatt. A probléma globális, a 2020-as téli hónapokban Magyarország a negyedik legrosszabb levegőjű uniós tagország címét „nyerte el” - az MTI adatai szerint még India és Kína légszennyezettségi rátáját is meghaladta.

Fűtés tüzelőanyagokkal

2017-ben a magyar háztartások 30%-a kizárólag tüzelőanyagokkal fűtött. A tűzifák ára már abban az évben magas volt, azóta csak egyre növekedett. A fatüzeléses megoldás illékony szerves vegyületeket generál, nehézfémek és szén-monoxid szabadul fel a levegőben, amik egészségkárosító hatással bírnak - ezeket főleg az 1990 előtt gyártott, régi típusú, rosszul szellőző kályhák eregetik magukból.

GettyImages-497327563

Ezenkívül koromrészecskék is kerülnek légkörbe, és bármennyire is banálisnak tűnik a kijelentés, szakértők szerint ez a jelenség is felelős a sarki jég olvadásáért. A korom mellett még a finom részecskék többsége, 85%-a szintén fatüzelésű kályhákból származik, ez okozza a legtöbb elhalálozást a földön. Növeli a szívbetegség, az infarktus kockázatát, kimondottan rákkeltőként tartják számon, és a fejlődő magzatban is genetikai károkat okozhat. Még a legveszélyesebb szerves vegyületek, a dioxinok is felszabadulhatnak, ezek szintén rákkeltőek, az immunrendszert és a hormonrendszert károsítják.

A kőszén égetésekor nehézfémionok dúsulhatnak fel a levegőben, tartalmazhat arzént is, ami többek között gyengeségérzetet, szédülést és légszomjat okoz. Egyes szénfajtáknak magas a kéntartalma, ami asztma kialakulásához, magas koncentrációban halálhoz vezet. 

Hulladékégetés

Amellett, hogy a szegény családok nem mindig tudják megvenni a tüzelőanyagokat, egyesek csak pusztán hanyagságból vagy spórolás céljából illegális szeméttüzelésbe fognak. A kommunális hulladékok, mint a több bútor alapanyagaként szolgáló préselt fa égetésekor kadmium kerülhet a légkörbe, aminek belélegzése szintén rákkeltő, a csontokra, a vesékre és a májra hat, szív- és érrendszeri problémákat, hormonális betegségeket okoz. A higany esetenként széntüzelés során, de gyakrabban szemétégetéskor szabadul fel, és belélegzése depressziót, fáradtságot, bőrbetegségeket okoz. 

GettyImages-1300887489

A Pannon Egyetem kutatása szerint fatüzeléses, és a lignites fűtéshez képest több százszor annyi, és ezerszer mérgezőbb összetételű policiklusos aromás szénhidrogén és egyéb toxikus anyag jut a levegőbe. Ez nem csak a természetet, hanem az embereket is folyamatosan betegíti. Nem mellékesen 2021. január elsejétől tilos az avar és kerti hulladék égetése, bár jelenleg még az adott önkormányzatok döntik ezt el - a fűtés gyanánti szemétégetés pedig már régóta törvénybe ütköző cselekmény. 

Mivel tilos tüzelni?

Háztartási hulladékot tilos elégetni, tehát rongyokat, tejesdobozt, gumiabroncsokat, habszivacsot, kezelt fát, mint mondjuk a parketta vagy ablakkeret, ajtó, nedves faleveleket, ruhákat, különféle műanyagokat, mint a palackok, színes, fényes papírt és egyéb szemetet, hiszen a fentebb részletezett veszélyes anyagok ekkor koncentráltan kerülnek a levegőbe. A szaga is árulkodó, sokkal kellemetlenebb, mint a fa- vagy széntüzelésből származó füst, színe sűrű, sötét. Ilyen esetekben a hatóság emberei minimum 300 ezer forintra büntetik a szabálysértőket, de akár börtönbüntetést is kiszabhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem véletlen, hogy javasolt évente ellenőriztetni a szilárd tüzelésű fűtőberendezéseket, hogy az esetleges koromlerakódásoktól kitisztítsák a kéményseprők, és ellenőrizzék a szivárgást.

Mit lehet kezdeni a háztartási hulladékokkal?

Az egészség és a környezet kárára nem érdemes így takarékoskodni, a hulladékoktól égetés nélkül szabaduljunk meg, a rászorulók pedig igényelhetnek szociális tűzifát. A papírt és a műanyagot gyűjtsd külön, és dobd a boltoknál vagy az otthon környékére kihelyezett szelektív hulladékgyűjtőkbe. Nem árt előre tájékozódni arról, miket szabad, és miket nem kidobni ezekbe a kukákba, de bizonyos áruházak egy forintért beveszik a műanyag palackokat, a fémdobozokat.

A zöldhulladékokat, mint a falevelek vagy a levágott fű, komposztálni lehet, akár saját felhasználásra a szoba- vagy kerti növények földjének trágyázására, de léteznek kihelyezett komposztládák is, amikbe lehet hordani. Ezenfelül zöldhulladékzsákokban is gyűjtheted őket, amiket bizonyos időközönként a szemétszállítók elszállítanak.

GettyImages-1303714804

A régi ruhákat pedig jótékony célokra is fel lehet ajánlani vagy turkálókba beadni, de ha hordani nem lehet őket, viszont melegek, mint a törülközők, ágyneműk, azokat az állatmenhelyek is szívesen fogadják.

Végső soron hulladékudvarokba is szállíthatóak a szemetek, ahol biztonságosan semlegesítik őket.

Rákkeltő konyhai eszközök

Akár rákot is okozhat, ha így használják ezeket a konyhai eszközöket.

Rákkeltő konyhai eszközök: ezek a legveszélyesebb tárgyak a konyhában

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük