Képeken 7 hétköznapi étel, ami allergiát okozhat

A paradicsom, a banán vagy a savanyú káposzta hisztamin felszabaduláshoz vezethetnek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tenger gyümölcsei, valamint a mogyorófélék sokak számára ismert allergének. Rajtuk kívül azonban számos más étel is felelhet a hisztamin felszabadulásáért a szervezetben. A hisztamin legismertebb funkciója, hogy közvetítő anyagként szerepet játszik az olyan allergiás tünetek kiváltásában, mint az orrviszketés, a csalánkiütés vagy az emésztőrendszeri panaszok. Lapozd át az alábbi galériát, és ismerj meg néhány élelmiszert, amelyről kevésbé köztudott, hogy allergiához vezethet.

A savanyúságok, például a savanyú káposzta magas hisztamintartalma miatt allergiás reakciót válthat ki. Ha érzékeny vagy rá, részesítsd előnyben a párolt zöldségeket a savanyúságokkal szemben.

Van, aki el sem tudja képzelni a napját reggeli kávé nélkül, míg más kiütést kap tőle. A kávé ráadásul nem csupán a hisztamin termelődését fokozhatja, de amintartalma miatt fejfájáshoz is vezethet.

A paradicsom az arra érzékenyeknek főzve sem ajánlott, de a ketchup, a konzerv vagy a püréváltozat kifejezetten kerülendő. Különösen ekcémás betegeknél fordulhat elő, hogy fogyasztása bőrviszketést, vörösséget okoz.

Az olyan déligyümölcsök, mint a banán vagy a narancs, ugyancsak okozhatnak allergiát az arra érzékenyeknél. Elsősorban a száj, a nyelv vagy a torok viszketését vagy duzzanatát válthatja ki a fogyasztásuk.

A sajtok közül elsősorban a camembert típusú, a füstölt, valamint a kenhető változatok válthatnak ki allergiás reakciót.

A nyers gyümölcsök és zöldségek, például az uborka szintén kiválthat allergiás reakciót - leggyakrabban csalánkiütés, bőrviszketés formájában.

Nem csupán a növényi eredetű táplálékok, hanem az állati belsőségek és a füstölt húsok is fokozhatják a hisztamin termelődését a szervezetben.

További allergiát okozó élelmiszerek

Lapozd át az alábbi képgalériát, ha szeretnél megismerni még néhány allergiás reakció kiváltásáért felelős táplálékot.

A leggyakoribb allergiát okozó élelmiszerek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük