A csapvíz is allergiát okozhat?
Ez a vegyület állhat a háttérben a kutatók szerint
Az ivóvízben is megtalálható diklórfenolok nem veszélytelenek.
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Tökéletes mosásra vágysz? Ezeket tartsd szem előtt! (x)
- Így biztosíthatod a higiéniát az otthonodban! (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- Thomas Anders Budapesten! (x)
- A természet ihletet ad (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- Anne Hathaway először jelent meg a cannes-i filmfesztiválon, és megadta a módját: gyönyörű ruhát választott »
- 6 gyönyörű híresség, aki rövid frizurára cserélte hosszú haját: melyik állt nekik jobban? »
- Az 55 éves Sophie Marceau gyönyörűbb, mint valaha, nem fog rajta az idő: szépségtitkai egyszerűbbek, mint gondolnád »

- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- Ennyi perc az ideális szex, mondják a kutatók - A többségnél a fele sincs meg
Az elmúlt években világszerte folyamatosan növekedett az ásványvízfogyasztás mértéke, valamint a különféle víztisztító berendezések piaca is fokozatosan bővül. Ennek hátterében az emberek csapvízzel szemben támasztott - vélt vagy valós alapokon nyugvó - bizalmatlansága áll.
Amerikai kutatók a közelmúltban a csapvíz egy újabb potenciális veszélyére hívták fel a figyelmet. Vizsgálataik szerint az ivóvíz klórozása során keletkező diklórfenolok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyre több embernél jelentkezik élelmiszer-allergia.
Allergén diklórfenolok az ivóvízben
A New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem munkatársai tanulmányukban úgy találták, hogy gyakoribb volt az élelmiszerallergia azoknál az embereknél, akiknek a vizeletében magasabb volt a rovarirtó szerekben is alkalmazott diklórfenolok szintje.
Tízezer embert vizsgáltak
Egy 2005-2006-ban készült nagyszabású amerikai egészségügyi felmérésben megállapították, hogy a vizsgálatba bevont mintegy tízezer ember közül minden negyedik, összesen 2548 ember vizeletéből kimutatható volt diklórfenol.
Ebből a csoportból 2211 embert vontak be a mostani tanulmányba, amelynek eredményét az Annals of Allergy, Asthma and Immunology című szakfolyóiratban ismertették.
80%-kal növeli az élelmiszer-allergia kockázatát
A vizsgált emberek közül 411-nek volt élelmiszerallergiája és 1016-nak környezeti allergiája. Az elemzés azt mutatta, hogy 80%-kal gyakoribb volt az élelmiszerallergia azoknál, akiknél a legmagasabb diklórfenolszintet mérték, szemben azokkal, akiknek szervezetében elenyésző volt a vizsgált vegyület szintje.

Allergiagyanús tünetek
Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.
Bővebben itt olvashatsz a termékről.
Promóció
Nem csak a csapvíz tartalmaz diklórfenolt
A csapvizet helyettesítheted ugyan palackozott vízzel, ám máshonnan is jut a szervezetedbe a diklórfenolokból. Egyéb diklórfenolforrások, például a rovarölővel kezelt gyümölcsök és zöldségek, nagyobb szerepet játszhatnak az élelmiszer-allergia kialakulásában - idézte Elina Jerschow allergológust, a kutatás vezetőjét az EurekAlert című amerikai tudományos portál.
Méregteleníts!
Annak érdekében, hogy szervezetedben ne gyűljenek fel a méreganyagok, érdemes időnként beiktatnod egy-egy méregtelenítő kúrát, mely után frissebb és energikusabb lehetsz.
OLVASD EL EZT IS!

- ásványvíz
- víz
Ásványvíz vagy csapvíz: melyiket idd a szakértő szerint?

- víz
- megelőzés
Mennyi folyadékot iszol?

- víz
- veszélyes anyagok