8 alacsony purintartalmú étel, ami jó a köszvényeseknek: nem csak a húsokat kell kerülni
Ezek az élelmiszerek szabályozzák a túl sok húgysavat, ami a köszvényt okozza.
A köszvény nagyobb részt a férfiakat érinti, ám a változókor után a nőknél is nagyobb valószínűséggel alakulhat ki.
A diéta nem csupán megelőzésre jó, hanem a már meglévő köszvény kezelésében is segít.
Ezt ehetik a köszvényesek
A köszvény az ízületi gyulladás egy formája, amikor az ízületekben túl sok húgysav rakódik le. A köszvényesek tehát túl sok húgysavat termelnek, vagy pedig nem tudják azt megfelelően kiüríteni - ezért is rendkívül fontos számukra a bőséges folyadékbevitel.
Mivel a húgysav egy salakanyag, amely a purinok lebontásával keletkezik, ezért fontos, hogy alacsony purintartalmú ételeket fogyasszanak az érintettek. A napi bevitelt 100-150 mg között határozzák meg, ami körülbelül tizede a nem köszvényesek által fogyasztható napi purinmennyiségnek.
A diéta mellett azonban egyéb változásokra is szükség van: mivel a köszvényesek gyakran túlsúlyosak, a súlyból való leadás is elengedhetetlen. Célszerű tehát zsírszegény és alacsony purintartalmú élelmiszerekből felépíteni az étrendet.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
(Képek forrása: Getty Images)
OLVASD EL EZT IS!
- autoimmun betegség
- köszvény