Az agy az egyik legfontosabb szervünk, a védelmével mégis ritkán foglalkozunk, általában akkor kerül szóba, ha a működésében zavar áll be. Ennek jellemző példája a memóriaromlás, ami a kor előrehaladtával egyre kifejezettebbé válhat.
Az étkezés fontos szerepet játszik az agy egészségének megőrzésében, akadnak olyan táplálékok, amelyek segíthetnek a szellemi hanyatlás megelőzésében, javíthatják a memóriát és a koncentrációt.
Agyműködést támogató táplálékok
Míg például a feldolgozott élelmiszerek fokozhatják a gyulladást a szervezetben, és ronthatják az agyműködést, a zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak és halak a szerv védelmében játszhatnak fontos szerepet. Javítják a memóriát, lassítják a kognitív hanyatlást, fokozzák a koncentrációt. Amennyiben tudatosan figyelnél az agyad támogatására, érdemes beépítened őket az étrendedbe. Természetesen az egészséges táplálkozás önmagában nem elég: a rendszeres testmozgás és a pihenés is kulcsfontoságú, a már meglévő betegségek, diabétesz, szív- és érrendszeri kórképek kordában tartásáról nem is beszélve.

Az agy körülbelül 60 százalékban zsírból áll, és ennek mintegy felét omega-3-zsírsavak teszik ki. Ezek a zsírok nélkülözhetetlenek a tanuláshoz és a memóriához is, lassíthatják az életkorral összefüggő mentális hanyatlást. Jó forrásaik a zsíros halak, például a tonhal, a szardínia vagy a lazac.
Fotó: Getty Images Hungary

A tökmag tele van hasznos tápanyagokkal, sejtvédő antioxidánsokkal, magnéziumban, cinkben, vasban és rézben gazdag. Ezek a tápanyagok rendkívül fontosak az idegrendszer működéséhez, hiányukat több neurológiai kórképpel, például az Alzheimer-kórral és a depresszióval is összefüggésbe hozták.
Fotó: Getty Images Hungary

Az olajos magvak a szív- és érrendszer, illetve az agy egészségének megóvásában is segítenek. A vizsgálatok szerint a rendszeres fogyasztásuk csökkentheti a kognitív hanyatlás rizikóját. Jótékony zsírokban, E-vitaminban gazdagok.
Fotó: Getty Images Hungary

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, ami leginkább a véralvadásban betöltött fontos szerepéről ismert. A kalciumszabályozásban, az artériák egészségének megőrzésében és az Alzheimer-kór megelőzésében is részt vehet. Kiemelkedően jó forrása a brokkoli, ami antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású vegyületei révén is segítheti az agyműködést.
Fotó: Getty Images Hungary

A tojás több olyan tápanyagot is tartalmaz, ami fontos az agy számára az idegsejtek megfelelő működéséhez. Ilyenek például a B6- és a B12-vitamin, a kolin és a folsav.
Fotó: Getty Images Hungary

A zöld tea antioxidáns-tartalma kiemelkedően magas, mindemellett a kávéhoz hasonlóan támogatja az agyműködést, a vizsgálatok szerint javítja a koncentrációt és a memóriát. A benne található L-teanin nevű aminosav növeli a GABA neurotranszmitter aktivitását, ami csökkenti a szorongást.
Fotó: Vlad Fishman / Getty Images Hungary

A bogyós gyümölcsök, köztük például az áfonya, a legegészségesebb gyümölcsökhöz tartoznak. Antocián nevű növényi vegyületekben, flavonoidokban gazdagok, amelyek erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkeznek. Az áfonya a kutatások szerint a memória és az idegsejtek egymás közötti kommunikációjának javításában is segíthet.
Fotó: Getty Images Hungary

Az étcsokoládé bővelkedik az agyműködést serkentő és támogató anyagokban, koffeinben, flavonoidokban és antioxidánsokban. Ehhez viszont fontos, hogy a termék kakaótartalma legalább 70 százalékos legyen. A csoki a kedvre is jó hatással van, ettől függetlenül mértékleteségre érdemes törekedni a fogyasztásakor.
Fotó: Diana Miller / Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)