Már ennyi sör elfogyasztása is károsíthatja az agyat: érdekes eredményre jutott a kutatás

Már meglepően kevés alkohol is negatív hatással lehet az agyra.

sör
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az nem nagy meglepetés, hogy a rendszeres, jelentős mértékű alkoholfogyasztás többféleképpen károsítja a szervezetet, beleértve az agyat is. Azonban egy friss, 2022. júliusában publikált kutatás a mérsékelt italozás és a szellemi hanyatlás között talált összefüggést. 

Bár sokan úgy gondolják, hogy napi egy ital még bőven belefér az egészséges keretekbe, a szakemberek véleménye ettől általában eltér, szép számmal vannak azok, akik szerint már ilyen kicsinek mondható mennyiség esetén is negatív következményekkel lehet számolni hosszú távon. 

Alkohol hatása az agyra

Az agy állapota szoros összefüggést mutat az életmóddal, a helytelen táplálkozás és a káros szenvedélyek is roncsolhatják. Az alkohol rövid távon módosítja az idegrendszer működését, ennek jelei többek között a bizonytalan járás, az átmeneti beszéd- és memóriazavar, valamint a lelassult reflexek. Az agy alkohol okozta biokémiai változásai miatt a személy hangulatváltozások sorát is átélheti az italozás folyamán. 

A hosszú távú következmények nem ennyire látványosak, ugyanakkor idővel visszafordíthatatlanok lehetnek. A tartósan nagy mennyiségű alkoholfogyasztás az agy keringésének romlását, demencia kialakulását okozhatja, az érrendszert érintő problémák miatt a stroke kockázatát is fokozza. Az tévhit ugyan, hogy az ivás megöli az agysejteket, de másképp valóban károsíthatja az agyat. 

A 2022. júliusában közzétett tanulmány készítői több mint 20 ezer fő biobankban (UK Biobank) elérhető adatait elemezték. Az alanyok 48,6%-a nő volt, az átlagéletkor 55 év. Az egyének kérdőíveket töltöttek ki az alkoholfogyasztásukat illetően, a kutatók pedig a kognitív funkciókat egy sor teszt segítségével mérték fel. 

A minta 2,7%-át tették ki azok az alanyok, akik saját bevallásuk szerint absztinens életmódot folytatnak. Az átlagos alkoholfogyasztás 17,5 egység volt hetente, ami valamivel több, mint hét doboz sör vagy 8,5 pohár bor. 

A szakemberek MRI-felvételek segítségével a vas jelenlétét vizsgálták az agyban. A vas felhalmozódása különböző kognitív problémákhoz vezethet, így arra voltak kíváncsiak, hogy az alkoholbevitel befolyásolhatja-e az anyag jelenlétét a szervben. Azt találták, hogy fokozottabb volt a vas felhalmozódása azok körében, akik heti hét vagy több egységnyi alkoholt isznak. Ez körülbelül heti három doboz sörnek felel meg. Az elemzés azt is feltárta, hogy a magasabb vasszinttel rendelkezőknek nagyobb valószínűséggel akadtak kognitív problémái is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutatással kapcsolatban ellenvetésként felmerült, hogy előfordulhat, hogy az alkohol agykárosodást okoz, majd a károsodott területeken felhalmozódik a vas, nem kellőképpen megalapozott, hogy az alkohol vezet közvetlenül az anyag szintjének emelkedéséhez. A pontos mechanizmus tisztázásához további vizsgálatok szükségesek. 

Nincs biztonságos mennyiség

Nem a mostani az egyetlen kutatás, ami kimutatta a mérsékelt alkoholfogyasztás agykárosító hatását. A Pennsylvaniai Egyetem szintén idén készített felméréséből kiderül, hogy már az enyhe vagy mérsékelt alkoholbevitel is a teljes agytérfogat csökkenésével jár, a mennyiség növekedésével pedig egyre erőteljesebb kapcsolat mutatkozott.  Az Oxfordi Egyetemen 2021-ben készült kutatás következtetése, hogy nincs olyan, hogy az agy számára biztonságos alkoholmennyiség, az ivás az agy szürke- és fehérállományának csökkenését idézi elő. A szakemberek arra jutottak, hogy az alkohol típusa nem számít, ez pedig azt a feltevést támasztja alá, hogy maga az etanol az, ami negatív hatással bír. 

Ételek, amik serkentik az agyműködést

A táplálkozás nagyban befolyásolja a szervezet funkcióit, ez alól pedig a mentális működés sem jelent kivételt. Ha vitamindús élelmiszerekkel színesíted a napi menüd, sokkal könnyebben tudsz majd fókuszálni a teendőidre, javul a memóriád, derűsebb lesz a hangulatod.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük