Agydaganatra utalhat, ha így fáj a fejed: az egyik első tünete lehet

Jobb, ha odafigyelsz, hogy milyen módon fáj a fejed, mert komoly betegségre utalhat.

Agydaganat tünetei és kialakulása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az agydaganatok a daganatos halálozások körülbelül 1-2%-át teszik ki. Ezen daganatok zárt térben való lokalizációjuk miatt akár nagyon rövid időn belül is súlyos következményekkel járhatnak. Másrészt más szervekben elhelyezkedő daganatok is gyakran adnak áttétet az agyba.

A daganatterápia sikeressége nagymértékben múlik a minél korábban történő felismerésen. A korábbi évekhez képest a műtéti technikának, műtét közbeni lokalizációnak és kontrollnak, illetve a műtét utáni kiegészítő kezeléseknek köszönhetően a rosszindulatú agydaganatok kezelése is hatékonyabb.

A korai felismerés fontos lenne

Jelenleg még nem végezhető az agydaganatok korai felismerésére szűrővizsgálat. A koponya MR-vizsgálat költsége és korlátozott elérhetősége miatt jelenleg még sajnos nem alkalmas szűrővizsgálatként.

Még ha rendelkezésre is állna egy rendszeresen végezhető, szűrő jellegű képalkotó vizsgálat, bizonyos agydaganatokban - rossz tempóban végzett vizsgálat esetén - már jelentős méret mellett derülne csak fény a daganatra. Ezek a daganatok ugyanis néha hetek alatt tudnak nagyméretűvé fejlődni, tehát hamar és intenzíven nőnek meg. A jóindulatú daganatok is hatalmas méretűvé tudnak nőni évek alatt.

Áttétes daganat is lehet az agyban

A más szerv daganatával kezelt betegeknél, főleg azoknál, melyek gyakrabban adnak áttétet az agyba, ma már lassan elvárható, hogy belátható időn belül legalább koponya CT vizsgálat készüljön. Ilyen daganat a tüdő és az emlő.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez akkor nagyon fontos, ha a primer szerv daganata nem operábilis, más szervben már ismert áttét van, és a lokális kontroll nem teljes, tehát van potenciális esély távoli szervi szórásra.

Az agydaganat legjellemzőbb tünetei

Az egyik vezető tünet a fejfájás, melyre jellemző, hogy korábban nem volt, reggelente jelentkezik, tompa jellegű, egyre fokozódó, és hányinger, akár hányás is kísérheti. Bizonyos agyi lokalizáció esetén főleg a környezet számára feltűnő tünetek jelentkezhetnek. Ilyen a feledékenység vagy a viselkedésváltozás.

Megrendítő különbség az alzheimeres és az egészséges agy között

Nézegess képeket!

Elolvasom

Elég gyakran a daganat első megjelenési formája egy görcsroham, epilepsziás rosszullét. Korábban nem epilepsziás betegnél görcsroham esetén már szinte kötelező szűrő jelleggel a daganat kizárása koponya CT vagy MR vizsgálattal.

Cikkünk a Betegségek megelőzése és korai felismerése című könyve alapján készült. Szerkesztette Berkő Péter.

A betegségek megelőzése és korai felismerése döntő fontosságú az egészség megőrzésében, és gyógyításában. Mert igaz ugyan, hogy az orvostudomány napról napra új eredményekkel áll elő a betegségek okainak és eredményesebb gyógyításának kutatása területén, a legtöbbet mégis azzal teheted, ha odafigyelsz magadra és másokra, az árulkodó jelekre. A prevenció, az orvosi ismeretek bővülésének és az elmúlt évek technikai fejlesztéseinek köszönhetően, még sosem volt annyira aktuális, mint napjainkban. Fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. A megelőzés esélyt ad. Esélyt az egészséges, hosszú életre, a gyors regenerálódásra. Emellett azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a betegségek korai felismerésével a súlyosabb, akár életveszélyes állapotok kialakulásának kockázatát lehet csökkenteni.

Kiadja az Akadémiai Kiadó.
A könyv ára 6000 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük