3 túlhordott lelki probléma, ami porckorongsérvhez vezet
A tudatos fizikai és a tudattalan szellemi-lelki túlterhelés egyaránt kihat a porckorongokra.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Amíg lehet, a gerincoszlopban található rugalmas porckorongok alkalmazkodnak a hétköznapi élet testi-lelki megterheléseihez, ám előbb-utóbb eljutnak arra a pontra, hogy nem bírják tovább. Ilyenkor kitüremkednek a csigolyák közül, és kialakul a porckorongsérv - más néven gerincsérv. A probléma fájdalomban és más tünetekben - az érzékelési zavaroktól a bénulásig - mutatkozik meg.

A kezelés, illetve a műtét sokszor csak rövidtávon oldja meg a problémát.
A valódi kiváltó ok ugyanis nem csupán a mozgásszegény életmódban, a túl sok ülőmunkában keresendő. Sok esetben a lelki tényezők is okozhatják a porckorongsérv kialakulását.

Hajlott testtartás - túlzott alázat

Egyes porckorongbetegek már nem képesek teljes mértékben kiegyenesedni - csípőből előrehajolva, görbén tartják magukat, hátuk merev. Esetükben a hiányzó egyenesség problematikája testesül meg, ami nem valamiféle jellemhibát takar. Sokkal inkább arról van szó, hogy az érintettnek valamilyen oknál fogva - például múltbéli negatív tapasztalatok miatt - nehezére esik egyenesnek lennie, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt, azaz meg kell hajolnia. Ilyenkor fontos, hogy a megaláztatás valódi alázattá váljon.

Merev testtartás - az alázat hiánya

Az ellentétes pólus képviselői a botmerev, módfelett egyenes tartású, szögletes mozgású betegek, akik túlzottan, nemritkán az önfejűségig és a makacsságig egyenesek, fizikai, illetve szellemi-lelki szinten egyaránt. Számukra a függőlegestől való bármiféle eltérés komoly, esetenként szinte elviselhetetlen fájdalommal jár. Életüket egyértelmű struktúrák határozzák meg.

Járásukban, mozdulataikban világosan kifejeződik, hogy semmilyen árnyaltságot, finomságot és főképp bizonytalanságot nem engedélyeznek önmaguknak - mivel azonban a világ tele van finom átmenetekkel, bizonyos fokig kívülállók maradnak. A valódi alázat idegen számukra.

Ha úgy érzed, te is ilyen problémákkal küzdesz, a megoldandó feladat a következő: ki kell vetkőznöd képzeletbeli halcsontos fűződből. A külvilággal szembeni egyenességet önmagaddal szembeni egyenességgé kell változtatnod.

Egy téma, két pólus

A két típus ugyanabban a témában, azaz az egyenességben osztozik, csak éppen ellentétes oldalon. Ha görbe vagy, hajlottságodat kell feloldanod, és a benned rejlő valódi alázatot kell felszabadítanod. Ha ez sikerült, részesülhetsz az ellenpólus tartásából.

Amennyiben a túlzottan egyenes tartás jellemző rád, úgy azt kell megtanulnod, hogy az őszinteséget és a szellemi-lelki egyenességet felszabadítsd magadban. Ily módon lehetővé válik számodra, hogy leszállj az élet mélységeibe, és hátadat meghajlítva, alázattal állj elébe a sorsnak.

Ellentétek?

Bár látszólag a két típus egymás szöges ellentéte, valójában nagyon is közel állnak egymáshoz. Hiszen senkit sem fenyeget annyira a megaláztatás veszélye, mint azt, aki fennhordja az orrát, és senki sem hat olyan arrogánsnak, mint a hajlott tartású ember. Azon a síkon, ahol már feloldódtak, közelségük még inkább megfoghatóvá válik, hiszen a valóban alázatos ember abszolút egyenes.

Kisebbségi érzés

A porckorongsérv hasonlóan jelentős tényezője a nyugalom. A legtöbb beteget megállásra kényszerítik a tünetek, mivel minden mozdulat fájdalmat okoz. Nyilvánvalóan túl sokat vettek magukra, és most az élet terhei okoznak fájdalmat. A tünetek azonban meghatározzák a terápiát is, mégpedig úgy, hogy pihenésre kényszerítenek. Így aztán teljes nyugalomban gondolkodhatnak el azon, hogy mi okból, mi célból vettek olyan sok terhet a vállukra. Az ilyesféle önvizsgálat elvezet a felismeréshez, miszerint túl sokat vállaltak magukra, hogy kivívják környezetük elismerését.

Ez azonban csak az első lépés a gyógyulás felé vezető úton. Azt kell ugyanis megtanulni, hogy a belső kisebbségi érzést ne a külső nélkülözhetetlenség bizonyítékaival akarják elfedni. Ahogyan ennek a helyzetnek alávetik magukat, úgy kell levetniük minden felesleges terhet is, hogy pihenhessenek.

Kérdések, melyek közelebb visznek a probléma gyökeréhez

  • Mi a helyzet életedben az egyenesség terén?
  • Egyenesen közeledsz-e a fontos dolgokhoz?
  • Hajlékony, rugalmas vagy-e, képes vagy-e a valódi alázatra?
  • Milyen terheket viselsz az elismerés érdekében?
Cikkünk Rüdiger Dahlke A lélek nyelve: a betegség
című könyve alapján készült.

A könyv a hazánkban is népszerű orvos-pszichológus szerzőpáros - Rüdiger Dahlke és Thorwald Dethlefsen - már klasszikusnak számító Út a teljességhez című kötete folytatásának is tekinthető. Célja, hogy segítségével felismerje az olvasó annak szükségességét, hogy betegsége tüneteit saját maga is értelmezze, így megtalálva a háttérben álló lelki okokat. A legrettegettebb betegségek, a sclerosis multiplex, az epilepszia, a rák, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór mögött is feldolgozatlan, kezeletlen lelki sérülések rejtőznek, és ezeket felismerve, meggyógyítva lehetne kezelni, megelőzni, enyhíteni magát a betegséget.

Kiadja a M-érték Kiadó.
Ára 2974 forint.
A könyvet itt rendelheted meg »

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
  • emésztőrendszeri betegség
  • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
  • tünetek és betegségek
  • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük