Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Az irodai munka következményei

Az alagút szindróma a billentyűzet használata következtében alakul ki. Tegyél tünetei ellen!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az alagút szindrómát már 1880-ban leírták, gyakorisága csak napjainkban nőtt meg ugrásszerűen. Ennek hátterében elsősorban az irodai munka áll, a betegséget ugyanis általában a kéz és az ujjak túlerőltetése - például a gépelés - okozza.

Cikkünkből megtudhatod, hogy alakul ki a betegség, valamint milyen táplálékok és trükkök segíthetnek abban, hogy megszabadulj tőle.

Az alagút szindrómáról

A csukló csontjai és ínszalagjai által körülhatárolt területet nevezik csuklóalagútnak. A kartól a kézfej felé ebben halad végig a tenyér izmait és érzékelőreceptorait nagyrészt beidegző nervus medianus, valamint itt találhatóak a kézfej mozgatóizmait a csonthoz rögzítő inak.

Az alagút jelentősen összeszűkül, ha az ínszalagok vagy az inak megduzzadnak, a csuklócsont elmozdul, csontkitüremkedés keletkezik, vagy a szövetek megduzzadnak - például bevéreznek. Ez a szűkület nyomhatja a nervus medianust, ami fájdalmat, zsibbadást és gyengeséget okozhat.

A tünetek néha hirtelen jelentkeznek, máskor csak lassan alakulnak ki. A legnagyobb fájdalmat általában éjszaka okozzák: a betegek 95%-a éjszaka felébred rá. Előfordul, hogy a kellemetlenségek csak néhány napig tartanak, és maguktól megszűnnek, máskor hónapokig is elhúzódhatnak, és orvosi beavatkozást igényelnek.

Jellemző tünetek

  • A kéz gyengesége.
  • A hüvelykujj és az első három ujj zsibbadása, bizsergése.
  • A csukló és az alkar nyilalló fájdalma - kisugározhat a nyakba is.
  • Az ujjak duzzadt érzése, olyankor is, amikor láthatóan nincsenek megduzzadva.

Miért alakul ki?

A túlerőltetésért általában a gépelés közbeni nem megfelelő csuklótartás a felelős. De okozhatja például futószalag mellett végzett munka is, illetve zongorázás is vezethet a kéz megerőltetéséhez. Ezek a tevékenységek az inak és ínszalagok gyulladását eredményezhetik, melyek megduzzadnak, és nyomják a nervus medianust.

A szövetek a hormonszintek változása miatt is megdagadhatnak. A betegség ezért gyakoribb terhesség alatt, fogamzásgátlók szedésekor, illetve a változókorban. Más egészségügyi problémák, mint a cukorbetegség, a pajzsmirigy-elégtelenség, a reumás ízületi gyulladás vagy a csukló sérülése szintén okozhat alagút szindrómát.

Magyarországon a betegségtől körülbelül 200 ezer ember szenved, és háromszor több nőt érint, mint férfit, elsősorban a 30-60 év közötti korosztályból.

Mi a megoldás?

B6-vitamin

A B6-vitamin hiánya számos vizsgálat szerint hajlamosít a betegség kialakulására. Ennek oka, hogy a vitamin alapvető fontosságú az idegek egészséges működéséhez, a gyulladás csökkentéséhez és a vérkeringés javításához. Elősegítheti a fájdalomérzékelésben szerepet játszó agyi gamma-aminovajsav termelését is.

Piridoxál-5-foszfát

Szedj naponta háromszor 50 mg B6-vitamint a tünetek enyhítése érdekében. Ha a B6-vitamin pótlásával három hét után sem tapasztalsz semmiféle javulást, kezdj inkább piridoxál-5-foszfát - P-5-P - nevű táplálékkiegészítőt szedni. Ez a B6-vitaminnak a szervezet által előállított, igen hatékony származéka.

Bromelin

A B6-vitaminon kívül az ananászban található nagy hatékonyságú gyulladáscsökkentő enzim, a bromelin lehet még eredményes a gyulladás és az azt követő fájdalom kezelésében. A vitamin és az enzim együttes alkalmazásával hatásuk összeadódik. Ha nem szereted az ananászt, fogyaszthatod a bromelint táplálékkiegészítő formájában is: ez esetben napi kétszer 1000 mg javasolt a heveny szakaszban, a tünetek enyhülésével pedig feleannyi.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kurkuma

A kurkuma szintén remek választás. A bromelinnel együtt gyulladáscsökkentő hatásuk felerősödik, és enyhíthetik az alagút szindróma okozta fájdalmat. Szedj naponta háromszor 400 mg-ot, de használhatod természetes formában is. Bár a kurkuma hosszú időn keresztül biztonsággal alkalmazható, csökkentsd az adagot a felére, amint a tünetek enyhülnek.

Mit tehetsz még?

  • Ismétlődő kézmozdulatokkal járó tevékenység - gépelés, kötés, zenélés - közben tarts gyakran szünetet. Óránként legalább egyszer állj le, nyújtsd ki az ujjaid, és lazán rázogasd a kézfejed.
  • A fájdalom jelentkezésekor jegeld a csuklódat. Óránként 10 percre tegyél egy zacskóban jégkockát a csuklódra, hogy csökkentsd a fájdalmat és a gyulladást.
  • Lefekvéskor polcold alá párnával a csuklódat.

Cikkünk a Reader’s Digest Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük