3 túlhordott lelki probléma, ami porckorongsérvhez vezet
A tudatos fizikai és a tudattalan szellemi-lelki túlterhelés egyaránt kihat a porckorongokra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amíg lehet, a gerincoszlopban található rugalmas porckorongok alkalmazkodnak a hétköznapi élet testi-lelki megterheléseihez, ám előbb-utóbb eljutnak arra a pontra, hogy nem bírják tovább. Ilyenkor kitüremkednek a csigolyák közül, és kialakul a porckorongsérv - más néven gerincsérv. A probléma fájdalomban és más tünetekben - az érzékelési zavaroktól a bénulásig - mutatkozik meg.

A kezelés, illetve a műtét sokszor csak rövidtávon oldja meg a problémát.
A valódi kiváltó ok ugyanis nem csupán a mozgásszegény életmódban, a túl sok ülőmunkában keresendő. Sok esetben a lelki tényezők is okozhatják a porckorongsérv kialakulását.

Hajlott testtartás - túlzott alázat

Egyes porckorongbetegek már nem képesek teljes mértékben kiegyenesedni - csípőből előrehajolva, görbén tartják magukat, hátuk merev. Esetükben a hiányzó egyenesség problematikája testesül meg, ami nem valamiféle jellemhibát takar. Sokkal inkább arról van szó, hogy az érintettnek valamilyen oknál fogva - például múltbéli negatív tapasztalatok miatt - nehezére esik egyenesnek lennie, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt, azaz meg kell hajolnia. Ilyenkor fontos, hogy a megaláztatás valódi alázattá váljon.

Merev testtartás - az alázat hiánya

Az ellentétes pólus képviselői a botmerev, módfelett egyenes tartású, szögletes mozgású betegek, akik túlzottan, nemritkán az önfejűségig és a makacsságig egyenesek, fizikai, illetve szellemi-lelki szinten egyaránt. Számukra a függőlegestől való bármiféle eltérés komoly, esetenként szinte elviselhetetlen fájdalommal jár. Életüket egyértelmű struktúrák határozzák meg.

Járásukban, mozdulataikban világosan kifejeződik, hogy semmilyen árnyaltságot, finomságot és főképp bizonytalanságot nem engedélyeznek önmaguknak - mivel azonban a világ tele van finom átmenetekkel, bizonyos fokig kívülállók maradnak. A valódi alázat idegen számukra.

Ha úgy érzed, te is ilyen problémákkal küzdesz, a megoldandó feladat a következő: ki kell vetkőznöd képzeletbeli halcsontos fűződből. A külvilággal szembeni egyenességet önmagaddal szembeni egyenességgé kell változtatnod.

Egy téma, két pólus

A két típus ugyanabban a témában, azaz az egyenességben osztozik, csak éppen ellentétes oldalon. Ha görbe vagy, hajlottságodat kell feloldanod, és a benned rejlő valódi alázatot kell felszabadítanod. Ha ez sikerült, részesülhetsz az ellenpólus tartásából.

Amennyiben a túlzottan egyenes tartás jellemző rád, úgy azt kell megtanulnod, hogy az őszinteséget és a szellemi-lelki egyenességet felszabadítsd magadban. Ily módon lehetővé válik számodra, hogy leszállj az élet mélységeibe, és hátadat meghajlítva, alázattal állj elébe a sorsnak.

Ellentétek?

Bár látszólag a két típus egymás szöges ellentéte, valójában nagyon is közel állnak egymáshoz. Hiszen senkit sem fenyeget annyira a megaláztatás veszélye, mint azt, aki fennhordja az orrát, és senki sem hat olyan arrogánsnak, mint a hajlott tartású ember. Azon a síkon, ahol már feloldódtak, közelségük még inkább megfoghatóvá válik, hiszen a valóban alázatos ember abszolút egyenes.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Kisebbségi érzés

A porckorongsérv hasonlóan jelentős tényezője a nyugalom. A legtöbb beteget megállásra kényszerítik a tünetek, mivel minden mozdulat fájdalmat okoz. Nyilvánvalóan túl sokat vettek magukra, és most az élet terhei okoznak fájdalmat. A tünetek azonban meghatározzák a terápiát is, mégpedig úgy, hogy pihenésre kényszerítenek. Így aztán teljes nyugalomban gondolkodhatnak el azon, hogy mi okból, mi célból vettek olyan sok terhet a vállukra. Az ilyesféle önvizsgálat elvezet a felismeréshez, miszerint túl sokat vállaltak magukra, hogy kivívják környezetük elismerését.

Ez azonban csak az első lépés a gyógyulás felé vezető úton. Azt kell ugyanis megtanulni, hogy a belső kisebbségi érzést ne a külső nélkülözhetetlenség bizonyítékaival akarják elfedni. Ahogyan ennek a helyzetnek alávetik magukat, úgy kell levetniük minden felesleges terhet is, hogy pihenhessenek.

Kérdések, melyek közelebb visznek a probléma gyökeréhez

  • Mi a helyzet életedben az egyenesség terén?
  • Egyenesen közeledsz-e a fontos dolgokhoz?
  • Hajlékony, rugalmas vagy-e, képes vagy-e a valódi alázatra?
  • Milyen terheket viselsz az elismerés érdekében?
Cikkünk Rüdiger Dahlke A lélek nyelve: a betegség
című könyve alapján készült.

A könyv a hazánkban is népszerű orvos-pszichológus szerzőpáros - Rüdiger Dahlke és Thorwald Dethlefsen - már klasszikusnak számító Út a teljességhez című kötete folytatásának is tekinthető. Célja, hogy segítségével felismerje az olvasó annak szükségességét, hogy betegsége tüneteit saját maga is értelmezze, így megtalálva a háttérben álló lelki okokat. A legrettegettebb betegségek, a sclerosis multiplex, az epilepszia, a rák, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór mögött is feldolgozatlan, kezeletlen lelki sérülések rejtőznek, és ezeket felismerve, meggyógyítva lehetne kezelni, megelőzni, enyhíteni magát a betegséget.

Kiadja a M-érték Kiadó.
Ára 2974 forint.
A könyvet itt rendelheted meg »

OLVASD EL EZT IS!

no kosztum
  • emésztőrendszeri betegség
  • munkahelyi ártalmak

Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

laptop no
  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás

Ülőmunkát végzel?

laptop
  • tünetek és betegségek
  • munkahelyi ártalmak

Ujjzsibbadás, gyengeség, csuklófájdalom

Ezt is szeretjük