Folyamatos időhiány? - 3 betegség, ami 10 éven belül utolér

Bírod a napi tíz órás munkát? Ismerd meg azokat a betegségeket, melyek hamar megtalálnak, ha nem lassítasz!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre általánosabbá válik, hogy a munkaszerződésbe írt napi nyolc óra munka köszönőviszonyban sincs a valósággal. Ha azonban hosszútávon nincs lehetőséged a pihenésre, a testi-lelki feltöltődésre, egészséged látja kárát. Ismerj meg három olyan betegséget, mely az állandó időhiány talaján ereszt gyökeret, és viszonylag gyorsan utolér.

Emésztőszervi megbetegedések

A pihenés, a testi-lelki feltöltődés hiánya különösen veszélyes rád nézve, ha hajlamos vagy a túlzott aggodalmaskodásra és a pesszimizmusra. Esetedben az állandó időhiány könnyen vezethet emésztőrendszeri bántalmakhoz. Ha visszatérő hasi fájdalmakat tapasztalsz, azok gyomorfekélyre és irritábilis bél szindrómára egyaránt utalhatnak.

Irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindróma kialakulásának okai egyelőre nem pontosan tisztázottak. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a betegség hátterében nem szervi eltérés áll, hanem a bél fokozott érzékenysége, illetve ennek következtében megváltozott működése.

Gyanús tünetek

  • Hasi görcsök, puffadás.
  • Hányinger, gyomorégés.
  • Székrekedés és hasmenés felváltva.

A tünetek jelentkezése egyértelműen összefüggésbe hozható a feszült munkahelyi légkörrel, illetve a pihenés hiányával. Sajnos az irritábilis bél szindrómára egyelőre nem létezik végleges gyógymód. Az egyetlen megoldás a tünetek enyhítésére az életmódváltás.

Nem csupán az étrendeden kell változtatnod, hanem rendkívül fontos, hogy kellő időt szánj önmagadra, és a pihenést ne a kávészünet jelentse. Ha többet akarsz megtudni a betegség tüneteiről és a lehetséges gyógymódokról, kattints ide!

Gyomorfekély

Bár szakemberek kimutatták, hogy a gyomorfekély kialakulásában komoly szerepet játszik a Helicobacter pylori nevű baktérium, nem kizárólag a kórokozó tehető felelőssé a betegségért. A tudományos kutatások szerint a baktérium világszerte az emberek felének szervezetében kimutatható. Ez tehát arra utal, hogy nem okoz minden esetben gyomorfekélyt. Az emésztőrendszeri betegség kialakulásában jelentős szerepe van az időhiánynak, illetve a testi-lelki feltöltődés elmaradásának is.

Lelki alapon: kiégés

Ha már jó ideje csak a munkának élsz, és mellette egyre kevesebb energiád marad a magánéletedre, a kikapcsolódásra, jó esélyed van arra, hogy néhány éven belül téged is utolérjen a burnout szindróma - magyarul: kiégés. A pszichés probléma fokozottabban fenyegeti a segítő munkakörben dolgozókat - például a szociális munkásokat, ápolónőket -, illetve a vezető beosztásúakat. A probléma okai sokfélék lehetnek, de leginkább az alábbiak következtében alakul ki.

A kiégés okai

  • Visszajelzés hiánya.
  • Fokozott felelősség.
  • Alacsony jövedelem.
  • Fokozott igénybevétel.
  • Gyakori krízishelyzetek.

A betegség szakaszai

A kiégés öt egymástól jól elkülöníthető szakaszra osztható fel. Először - az idealizmus szakaszában - még lelkesen veted bele magad a munkába, élvezed az új kihívásokat. A szakmai teendők mellett azonban szinte teljesen háttérbe szorul a magánélet.

A második szakaszban - az úgynevezett realista fázisban - a szakmáddal szembeni elkötelezettség mellett már nem kevés frusztrációt, esetleg szorongást is tapasztalhatsz, valamint olykor jelentkeznek fizikai tünetek is.

A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

A kiégés harmadik fázisában csökken a teljesítőképesség és az érdeklődés. Az emberekkel való kapcsolattartás a legszükségesebbekre korlátozódik, előfordul, hogy a munkatársakkal való beszélgetést is terhesnek érzed.

A negyedik a frusztráció szakasza. Ekkorra már idegesítővé válnak számodra azok az emberek, akikkel együtt kell dolgoznod, és egyre értelmetlenebbnek érzed a szakmai teendőidet. Előfordulhat, hogy mindeközben saját tudásodat is kétségbe vonod.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az ötödik szakaszban - vagyis az apátia fázisában - a munkádat már csak begyakorolt sémák alapján végzed, a kezdeti kreativitásnak már nyoma sincs. Elhatalmasodhat rajtad a reménytelenség és a kétségbeesés érzése, önpusztító szokások jelenhetnek meg. Immunrendszered gyengülése a lelki problémák mellett a fizikaiakat is előrevetíti. Ha szeretnél bővebben olvasni a betegségről és annak tüneteiről, illetve a megelőzés lehetőségeiről, kattints ide!

Ezt is szeretjük