Székrekedés, meddőség, hátfájás

Veszélyes munkahelyi ártalmak

Stresszes életviteled csökkenti a teherbeesés esélyét, és növeli a porckorongsérv valószínűségét.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menedzserbetegség nevét onnan kapta, hogy korábban a komoly, vezető beosztásban dolgozókat érintette. Mivel cégvezetői, igazgatói pozícióba általában férfiak kerülnek, a betegség kapcsán kevesebb szó esett a nőkről. Ám az utóbbi évek tudományos tanulmányai szerint a probléma egyre szélesebb rétegeket érint: te is megtapasztalhatod kellemetlen tüneteit és a vele járó betegségeket, ha folyamatos stresszben éled a mindennapjaidat.

Tartósan feszült idegállapothoz vezethet az állandó döntéskényszer, a versenyhelyzet, az időhiány, de akár egy kellemetlen munkatárs vagy főnök jelenléte is. Mindez pedig igen komolyan megterheli a szervezetet.

A menedzserbetegség első tünetei

  • Légszomj.
  • Alvászavar.
  • Állandó fáradtság.
  • Gyakori megfázás.
  • Fokozott ingerlékenység.

Súlyos betegségekhez vezethet

Amint az első gyanús jeleket tapasztalod, gondold át az életviteled kritikus pontjait. Keveset mozogsz? Túl sokat dolgozol? Állandó feszültségben élsz? Így viszonylag gyorsan szembesülhetsz a menedzserbetegség következtében kialakuló egyéb egészségügyi problémákkal is.

Emésztőrendszeri megbetegedések

A sok stressz különösen veszélyes azokra a nőkre nézve, akik túl sokat aggodalmaskodnak, és jellemzően a legrosszabbat várják egy adott szituációban. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, az állandó feszültség emésztőrendszeri bántalmakhoz, gyomorfekélyhez vagy irritábilis bél szindrómához vetethet.

Bár a gyomorfekély kialakulásában a legújabb kutatások szerint döntő szerepe van egy bizonyos Helicobacter pylori nevű baktériumnak, az is bebizonyosodott, hogy világszerte az emberek több mint 50%-ának a szervezetében kimutatható a baktérium, jelenléte mégsem okoz minden esetben gyomorfekélyt. A betegség kialakulásához jelentős mértékben hozzájárul a stressz.

Egy másik emésztőszervi betegségről, az irritábilis bél szindrómáról szintén kiderült, hogy kialakulásában fontos szerephez jut az állandó stressz. Jellemző tünetei az emésztési zavarok - felváltva jelentkező székrekedés és hasmenés -, a teltségérzet és a hasi fájdalom. Mivel jelenleg nincs olyan gyógyszer, mellyel hatékonyan kezelhető lenne, kizárólag az életmódváltás jelenthet megoldást.

A legjobb tippek székrekedés ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Meddőség

A terméketlenség sok szempontból szoros összefüggésbe hozható a menedzserbetegséggel. Egyrészt a fokozottabban termelődő stresszhormonok az agyalapi mirigyen keresztül háttérbe szoríthatják a női nemi hormonokat. De nem csupán biológiai okai lehetnek a terméketlenségnek, a háttérben megbújhat az a tudatalatti félelem is, hogy a gyermek érkezésével automatikusan háttérbe szorul a karrier.

Egy harmadik ok is viszonylag gyakran felel a sikertelen próbálkozásokért. Ha az állandó időhiány miatt gyakran előfordul, hogy csak egy csokoládét eszel ebédre, a szervezetedben inzulinrezisztencia alakulhat ki, mely policisztás ovárium szindrómához - PCOS-hez - vezethet. A tünetegyüttes, ami a cukorbetegséghez hasonló anyagcserezavar talaján jön létre, a nők egytizedét érinti, így napjainkban ez a leggyakoribb meddőségi ok.

Hátfájás, porckorongsérv

A hosszan tartó stressz hatására az izmok merevvé válhatnak, az idegek és az erek rányomódnak a gerincoszlopra, ez pedig erős hátfájással járhat. A nők körében talán a leggyakoribb mozgásszervi betegség, mely a stressz hatására kialakul, a porckorongsérv. Mindez a sokirányú megterhelés következtében és az állandó megfelelni vágyás eredményeként következik be, de természetesen nem elhanyagolható tényező a testmozgás hiánya sem.

A betegség során a csigolyák közötti porckorongok kocsonyás része kitüremkedik, és nyomja a gerincoszlop idegeit. Amennyiben a betegség korai stádiumban van, elegendő lehet a gyógyszeres kezelés és az életmódváltás, ha azonban előrehaladott állapotról van szó, valószínűleg műtétre kerül sor.

Előzd meg a bajt!

A stresszhormonok termelődésének komoly evolúciós jelentősége van. Az élővilágban a veszélyhelyzetek felismerését, a gyors döntést, a fokozottabb izommunkát segíti elő. A civilizált világban is hasonló szerep jut a hormonnak, mivel azonban a fizikai erőkifejtés jellemzően elmarad, a stresszhormonok nem használódnak fel maximálisan, így felhalmozódnak a szervezetben.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha szellemi munkát végzel, mindenképpen szükséged van a mozgásra, hogy levezesd a felesleges feszültséget, és tested elhasználja a túltermelődött stresszhormonokat. Válassz olyan sportot, amit szívesen végzel, nem érzel kötelezettségnek, de elsajátíthatsz valamilyen speciális módszert is, mellyel megszabadulsz a stressz káros hatásaitól: próbálj ki bármilyen relaxációs technikát - például az autogén tréninget -, vagy jógázz. Fontos szerepe van az érzelmi feltöltődésnek is - ezért ne keress kifogásokat arra, miért is nem találkozol a barátaiddal.

Ezt is szeretjük