Székrekedés, meddőség, hátfájás
Veszélyes munkahelyi ártalmak
Stresszes életviteled csökkenti a teherbeesés esélyét, és növeli a porckorongsérv valószínűségét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A menedzserbetegség nevét onnan kapta, hogy korábban a komoly, vezető beosztásban dolgozókat érintette. Mivel cégvezetői, igazgatói pozícióba általában férfiak kerülnek, a betegség kapcsán kevesebb szó esett a nőkről. Ám az utóbbi évek tudományos tanulmányai szerint a probléma egyre szélesebb rétegeket érint: te is megtapasztalhatod kellemetlen tüneteit és a vele járó betegségeket, ha folyamatos stresszben éled a mindennapjaidat.

Tartósan feszült idegállapothoz vezethet az állandó döntéskényszer, a versenyhelyzet, az időhiány, de akár egy kellemetlen munkatárs vagy főnök jelenléte is. Mindez pedig igen komolyan megterheli a szervezetet.

A menedzserbetegség első tünetei

  • Légszomj.
  • Alvászavar.
  • Állandó fáradtság.
  • Gyakori megfázás.
  • Fokozott ingerlékenység.

Súlyos betegségekhez vezethet

Amint az első gyanús jeleket tapasztalod, gondold át az életviteled kritikus pontjait. Keveset mozogsz? Túl sokat dolgozol? Állandó feszültségben élsz? Így viszonylag gyorsan szembesülhetsz a menedzserbetegség következtében kialakuló egyéb egészségügyi problémákkal is.

Emésztőrendszeri megbetegedések

A sok stressz különösen veszélyes azokra a nőkre nézve, akik túl sokat aggodalmaskodnak, és jellemzően a legrosszabbat várják egy adott szituációban. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, az állandó feszültség emésztőrendszeri bántalmakhoz, gyomorfekélyhez vagy irritábilis bél szindrómához vetethet.

Bár a gyomorfekély kialakulásában a legújabb kutatások szerint döntő szerepe van egy bizonyos Helicobacter pylori nevű baktériumnak, az is bebizonyosodott, hogy világszerte az emberek több mint 50%-ának a szervezetében kimutatható a baktérium, jelenléte mégsem okoz minden esetben gyomorfekélyt. A betegség kialakulásához jelentős mértékben hozzájárul a stressz.

Egy másik emésztőszervi betegségről, az irritábilis bél szindrómáról szintén kiderült, hogy kialakulásában fontos szerephez jut az állandó stressz. Jellemző tünetei az emésztési zavarok - felváltva jelentkező székrekedés és hasmenés -, a teltségérzet és a hasi fájdalom. Mivel jelenleg nincs olyan gyógyszer, mellyel hatékonyan kezelhető lenne, kizárólag az életmódváltás jelenthet megoldást.

Meddőség

A terméketlenség sok szempontból szoros összefüggésbe hozható a menedzserbetegséggel. Egyrészt a fokozottabban termelődő stresszhormonok az agyalapi mirigyen keresztül háttérbe szoríthatják a női nemi hormonokat. De nem csupán biológiai okai lehetnek a terméketlenségnek, a háttérben megbújhat az a tudatalatti félelem is, hogy a gyermek érkezésével automatikusan háttérbe szorul a karrier.

Egy harmadik ok is viszonylag gyakran felel a sikertelen próbálkozásokért. Ha az állandó időhiány miatt gyakran előfordul, hogy csak egy csokoládét eszel ebédre, a szervezetedben inzulinrezisztencia alakulhat ki, mely policisztás ovárium szindrómához - PCOS-hez - vezethet. A tünetegyüttes, ami a cukorbetegséghez hasonló anyagcserezavar talaján jön létre, a nők egytizedét érinti, így napjainkban ez a leggyakoribb meddőségi ok.

Hátfájás, porckorongsérv

A hosszan tartó stressz hatására az izmok merevvé válhatnak, az idegek és az erek rányomódnak a gerincoszlopra, ez pedig erős hátfájással járhat. A nők körében talán a leggyakoribb mozgásszervi betegség, mely a stressz hatására kialakul, a porckorongsérv. Mindez a sokirányú megterhelés következtében és az állandó megfelelni vágyás eredményeként következik be, de természetesen nem elhanyagolható tényező a testmozgás hiánya sem.

A betegség során a csigolyák közötti porckorongok kocsonyás része kitüremkedik, és nyomja a gerincoszlop idegeit. Amennyiben a betegség korai stádiumban van, elegendő lehet a gyógyszeres kezelés és az életmódváltás, ha azonban előrehaladott állapotról van szó, valószínűleg műtétre kerül sor.

Előzd meg a bajt!

A stresszhormonok termelődésének komoly evolúciós jelentősége van. Az élővilágban a veszélyhelyzetek felismerését, a gyors döntést, a fokozottabb izommunkát segíti elő. A civilizált világban is hasonló szerep jut a hormonnak, mivel azonban a fizikai erőkifejtés jellemzően elmarad, a stresszhormonok nem használódnak fel maximálisan, így felhalmozódnak a szervezetben.

Ha szellemi munkát végzel, mindenképpen szükséged van a mozgásra, hogy levezesd a felesleges feszültséget, és tested elhasználja a túltermelődött stresszhormonokat. Válassz olyan sportot, amit szívesen végzel, nem érzel kötelezettségnek, de elsajátíthatsz valamilyen speciális módszert is, mellyel megszabadulsz a stressz káros hatásaitól: próbálj ki bármilyen relaxációs technikát - például az autogén tréninget -, vagy jógázz. Fontos szerepe van az érzelmi feltöltődésnek is - ezért ne keress kifogásokat arra, miért is nem találkozol a barátaiddal.

Ezt is szeretjük