Az 5 legsúlyosabb betegség, amit a munkahelyi stressz okoz

Úton-útfélen hallod a szót: stressz. Eddig mégsem törődtél vele? Pedig ideje volna.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A stressz nehezen megfogalmazható pszichológiai szindróma. Ennek oka az emberi különbségekben keresendő. Minden egyes ember másképp reagál az őt ért negatív külső hatásokra. Nagy általánosságban azért elmondható, hogy azokban az esetekben beszélhetünk stresszről, ha meglehetősen hosszan tartó idegességet, feszült lelkiállapotot okoz egy külső körülmény miatti negatív inger.

Az ilyesmi megtörténhet családi problémák miatt, leggyakrabban mégis a munkahelyi gondok tehetők felelőssé a stressz kialakulásáért.

Stresszlista

Hogy melyek is a legkomolyabb stresszfaktorral járó szakmák? A Turkui Egyetem felmérése szerint a legveszélyesebbek azok a foglalkozások, melyek nem nélkülözik az érzelmi alapokat. Így a rangsor a következő:

  • egészségügyi dolgozó
  • pedagógus
  • szociális gondozó
  • ügyfélszolgálatos.

Depresszió és szorongás

A londoni King’s College kutatóinak vizsgálatai szerint a felfokozott munkahelyi stressz a pályakezdő fiatalok esetében megduplázza a depresszió, illetve a szorongásos betegségek kialakulásának esélyét. A tanulmány arra is rámutatott, hogy nem feltétlenül azok az emberek vannak csak kitéve a munkahelyi stressz által okozott depresszió veszélyének, akik vezető pozíciót töltenek be – például menedzserek, igazgatók. A szorongásos betegségek kialakulásának legfőbb oka a bizonytalan határidők, valamint az elbocsátástól való félelem által okozott stressz. Ráadásul ezek a pszichés problémák nem csupán a munkavállalókra és munkaadókra jelentenek veszélyt, hanem igen komoly gazdasági jelentőséggel is bírnak: csak Nagy-Britanniában évi 12 milliárd font anyagi kár származik az ilyen jellegű betegségekből fakadó munkakiesések miatt.

Szív- és érrendszeri betegségek

Korábban nemigen foglalkozott az orvostudomány a stressz okozta betegségek fizikai jellegű következményeivel. Napjainkra azonban bizonyított ténnyé vált, hogy a hosszan tartó feszült idegállapot akár szív- és érrendszeri problémákat is okozhat. Roberto De Vogli és munkatársai – a londoni University College kutatói – eredményei szerint azok az emberek, akiknek életében a stressz mindennapi vendég, továbbá emberi kapcsolataik sem elég kiegyensúlyozottak, 34%-kal nagyobb eséllyel betegszenek meg valamilyen szívkoszorúér-problémában. A stressz hatására kialakuló szívbetegségnek jelzés értékű tünete lehet, ha a mellkasi fájdalom rendszerint a munkahelyen tör rád – pszichés tényezők hatására –, miközben a tünet nem jelentkezik fizikai megterhelés következtében.

Alvászavar és kiégés

Amennyiben igen erős munkahelyi stressznek vagy kitéve, előfordul, hogy a problémákat képtelen vagy letenni, miután elhagyod az irodát. Ilyenkor azonban a gondok csak egyre halmozódnak, neked pedig lassan esélyed sem nyílik arra, hogy kicsit lazíts. Ennek a szituációnak egyenes következménye lehet a teljesítményromlás – otthon és a munkahelyen –, valamint az alvászavar. Mindez igen veszélyes dolog, hiszen képtelen vagy regenerálódni, ha még éjszaka sem tudod magad kipihenni. Előbb-utóbb azt érezheted, hogy egyre kevesebb dolog van az életedben, ami foglalkoztat, vagy aminek örülni tudnál. Idővel pedig bekövetkezik a kiégés, melynek lényege, hogy a feldolgozhatatlan mennyiségű stressz nyomán fizikai, mentális és érzelmi leépülés alakul ki, mely általános reményvesztettséggel és fásultsággal jár.

Mit tehetsz a munkahelyi stressz ellen?

A legjobb megoldás a rendszeres mozgás és a relaxáció. Ilyenkor kiengedheted a napközben felgyülemlett feszültséget. Ehhez ajánlott minimum napi fél óra sport, de legalább egy kiadós séta. Bár apróságnak tűnik, az is javíthat egy keveset a helyzeten, ha munka közben óránként egyszer van lehetőséged arra, hogy kicsit nyújtózkodj, levegőzz, kilazítsd izmaidat.

Emellett pedig fontos lenne, hogy próbálj változtatni gondolkodásmódodon is. Elengedhetetlen, hogy megpróbáld árnyaltabban szemlélni a problémákat, és ne vegyél mindent a lelkedre. Abban az esetben viszont, ha úgy érzed, te mindent megtettél, de a helyzet mit sem javul, érdemes elgondolkoznod a munkahelyváltáson!

Ezt is szeretjük