Képeken 7 magas glikémiás indexű étel, amitől leáll a fogyás

A magas glikémiás indexű táplálékok hirtelen megemelik a vércukorszintet, és hizlalnak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A glikémiás index fogalma napjainkban már nemcsak a cukorbetegek, hanem a fogyókúrázók számára is ismert. A GI tulajdonképpen egy számérték 0 és 100 között, mely a táplálékokat sorolja be az alapján, milyen hatással vannak a vércukorszintre. Azok a ételek, amelyek magas glikémiás indexűek - 70 felettiek -, hirtelen emelik meg a vércukorszintet, és átmeneti inzulin-túltermelést okoznak.

Egy-két órával az étkezést követően azonban a vércukorszint leesik, így gyorsan megéhezel - annak ellenére, hogy a szervezetedbe bevitt tápanyagérték elégséges volt. Épp ezért újra enni fogsz, túl sok kalóriát viszel be a szervezetedbe, ami hízáshoz vezet. Lapozd át az alábbi galériát, és ismerd meg azokat a élelmiszereket, melyek fogyasztása hátráltatja a fogyókúra sikerét.

A datolya mind szárítva, mind frissen fogyasztva gyorsan megemeli a vércukorszintedet. Mellőzd, ha fogyni szeretnél.

A puffasztott rizsről azt gondolhatod, hogy remek diétás ropogtatnivaló, hiszen kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a chipsek vagy popcorn, és gyorsan eltelít. Ez utóbbi nem véletlen: glikémiás indexe - hasonlóan a főtt rizséhez - igen magas.

Az olyan feldolgozási eljárások, mint a pürésítés vagy a hántolás, növelik az élelmiszerek glikémiás indexét. Így például a krumplipüré GI-je magasabb, mint a főtt burgonyáé.

Ha hirtelen tör rád az éhség, egy banánnal gyorsan enyhítheted. A laktató déligyümölcs azonban magas glikémás indexéből adódóan lassítja a súlyvesztést. Fogyasztását a diéta során korlátozd a délelőtti órákra.

Bár a müzliről, a zabpehelyről és a kukoricapehelyről azt gondolhatod, hogy tökéletes diétás ételek, nem árt tudnod, hogy a pelyhesítéssel készült táplálékok glikémiás indexe kivétel nélkül magas.

Az üdítők és a rostos gyümölcslevek - akár a 100%-os változatok - fogyasztása sem ajánlott, ha fogyókúrázol. A bennük lévő gyümölcscukor miatt glikémiás indexük magas. Érdemes esetleg ásványvízzel hígítani a 100%-os gyümölcslevet - így kevésbé hizlal.

Bár az aszalt szilva a benne lévő szorbitolnak köszönhetően természetes emésztésserkenő, mivel glikémiás indexe magas, fogyasztását a diéta alatt szorítsd szigorú keretek közé.

7 veszélyesen magas glikémiás indexű étel

A magas GI-s ételek szénhidrátjait a szervezeted képtelen hasznosítani. Tudod, melyek ezek?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük