Az inzulinreziszenciával élők számára a diéta betartása komoly kihívás lehet, néhány alapélelmiszerrel a konyhában azonban egyszerűbb betartani azt. Akinek valaha kellett már diétát tartania, pontosan tudja, hogy olykor milyen nehéz kitalálni a következő étkezést. A speciális étrenden lévők általában akkor járnak a legjobban, ha maguknak készítik el az ételeiket, mivel a boltok és az étkezdék kínálatában sokszor van olyan összetevő, amitől nekik tartózkodniuk kéne.
Inzulinrezisztencia esetén különösen fontos, hogy az illető tisztában legyen azzal, hogy mikor mennyi, illetve milyen szénhidrátot fogyaszthat biztonságosan anélkül, hogy a nap során túlzottan megugrana vagy leesne a vércukorszintje. Ha bizonyos élelmiszerekből mindig van otthon, sokkal egyszerűbbé válik az előretervezés, és a „félreevés” valószínűsége is csökken.
Ételek inzulinrezisztenciával
Az inzulinrezisztencia napjaink egyik leggyakoribb betegsége, amire sokszor csak meddőségi vizsgálatok vagy sorozatosan kudarcba fulladó fogyókúrák miatt derül fény. Ugyanakkor nem csak a telt nők betegsége, ahogyan azt sokszor gondolják, fiatalok, vékonyak, férfiak körében egyaránt előfordul. Elsősorban a cukoranyagcsere eltérése, de az egész szervezetre hatással lehet. A cukorterheléses vizsgálatot követő diagnózis után a pácienseknek szigorú diétát és sok testmozgást írnak elő, olykor gyógyszer szedése is szükséges. A diéta alapja az inzulinszint napszaki ingadozásának figyelembe vétele, a finomított szénhidrátok elhagyása. Míg reggelire lassú felszívódású szénhidrátot ehetnek az érintettek, addig délután egyéni érzékenységtől függően a csak gyors felszívódású (például gyümölcs önmagában) uzsonna is engedélyezett. A személyre szabott diéta kialakítása dietetikus szakemberrel kell, hogy történjen. Az alábbi élelmiszerek nagy segítséget jelenthetnek az étrend betartásában, érdemes bespájzolni belőlük.

A hüvelyesek, például a bab vagy a lencse kiváló fehérje- és rostforrások. Lassan szívódnak fel (amennyiben nincsenek pürésítve), sokáig tartó teltségérzetet biztosítanak, salátába, köretként remekül bevethetők. Konzervként vásárolva viszont figyelni kell a hozzáadottcukor-tartalomra.
Fotó: FotografiaBasica / Getty Images Hungary

A zöldség a diéta legfontosabb eleme. Jó, ha van lefagyasztva is néhány adag, ami gyorsan előkapható, ha nincs más a kéznél. Ez a húsok esetében is praktikus megoldás lehet. A zöldségeknél lényeges az elkészítés módja: minél puhábbra vannak főzve vagy sütve, annál gyorsabban szívódnak fel. Turmixolva, pürésítve a leggyorsabban.
Fotó: Digital Vision / Getty Images Hungary

A zabpehely palacsintához, kekszhez, kenyérbe és kásaként is felhasználható. Gyakran ajánlják reggelire, de sokaknál gyorsan felszívódik, így nem a legjobb választás. Délután a gyümölcs mellé, esetleg tízóraira már annál inkább.
Fotó: Creativeye99 / Getty Images Hungary

Egyszerű megoldás az ebéd lassan felszívódó szénhidrátrészéhez a barna rizs. A basmati rizs, a bulgur és a quinoa is jó köret lehet. Ha ezekből van otthon, könnyebben megoldható a főétkezés.
Fotó: ATU Images / Getty Images Hungary

Inzulinrezisztenciásként a sütés a főzéshez hasonlóan szinte kikerülhetetlen. Saját kenyér, rágcsálnivaló, sütemény előállításához többféle liszt jól jöhet, a teljes kiőrlésű búza- vagy zabliszt mindenképp szükséges.
Fotó: sot / Getty Images Hungary

Sokszor útközben kell bekapni valamit: ilyenkor jön igazán jól, ha van otthon olyan rágcsálnivaló, ami elcsomagolható. Létezik néhány boltban kapható, cukormentes és teljes kiőrlésű keksz is, ha nincs idő a sütésre.
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary

Az olajos magvak gyümölcs mellé, zabkásába, egy rohanós nap harapnivalójaként tökéletesek, vitamindúsak, egészségesek. Nem hiányozhatnak az éléskamrából! Magas kalóriatartalmukkal azért számolni kell.
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

A tejtermékek hasznosságáról eltérőek a vélemények. A tejföl és a joghurt gyorsan szívódnak fel, ám a sajt és a túró a magasabb zsír- és fehérjetartalmuknak köszönhetően lassabban. Túró mehet pogácsába, zabpehelybe, lassítható vele a felszívódás.
Fotó: <b><a id="hyperlink_4fa2fee1785084b6c4345062ac910985" href="https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%BAr%C3%B3#/media/F%C3%A1jl:Latte_016.jpg" target="_blank">Wikipédia/Kagor</a></b>

A gyümölcsökről sem kell lemondani! Leginkább az egyéni érzékenység határozza meg, hogy ki mikor fogyaszthatja őket, általában uzsonnára ajánlják a dietetikusok. Sokan a banánt és a szőlőt tiltólistára teszik.
Fotó: Image Source / Getty Images Hungary
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)