9 alapanyag, ami legyen otthon, ha IR-rel küzdesz: megkönnyítik a diétát

Ha ez a néhány dolog megtalálható otthon, sokkal könnyebb tartani az előírt étrendet. Ajánlott ételek inzulinrezisztenciával.

Ételek inzulinrezisztenciával
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az inzulinreziszenciával élők számára a diéta betartása komoly kihívás lehet, néhány alapélelmiszerrel a konyhában azonban egyszerűbb betartani azt. Akinek valaha kellett már diétát tartania, pontosan tudja, hogy olykor milyen nehéz kitalálni a következő étkezést. A speciális étrenden lévők általában akkor járnak a legjobban, ha maguknak készítik el az ételeiket, mivel a boltok és az étkezdék kínálatában sokszor van olyan összetevő, amitől nekik tartózkodniuk kéne.

Inzulinrezisztencia esetén különösen fontos, hogy az illető tisztában legyen azzal, hogy mikor mennyi, illetve milyen szénhidrátot fogyaszthat biztonságosan anélkül, hogy a nap során túlzottan megugrana vagy leesne a vércukorszintje. Ha bizonyos élelmiszerekből mindig van otthon, sokkal egyszerűbbé válik az előretervezés, és a „félreevés” valószínűsége is csökken.

Ételek inzulinrezisztenciával

Az inzulinrezisztencia napjaink egyik leggyakoribb betegsége, amire sokszor csak meddőségi vizsgálatok vagy sorozatosan kudarcba fulladó fogyókúrák miatt derül fény. Ugyanakkor nem csak a telt nők betegsége, ahogyan azt sokszor gondolják, fiatalok, vékonyak, férfiak körében egyaránt előfordul. Elsősorban a cukoranyagcsere eltérése, de az egész szervezetre hatással lehet. A cukorterheléses vizsgálatot követő diagnózis után a pácienseknek szigorú diétát és sok testmozgást írnak elő, olykor gyógyszer szedése is szükséges. A diéta alapja az inzulinszint napszaki ingadozásának figyelembe vétele, a finomított szénhidrátok elhagyása. Míg reggelire lassú felszívódású szénhidrátot ehetnek az érintettek, addig délután egyéni érzékenységtől függően a csak gyors felszívódású (például gyümölcs önmagában) uzsonna is engedélyezett. A személyre szabott diéta kialakítása dietetikus szakemberrel kell, hogy történjen. Az alábbi élelmiszerek nagy segítséget jelenthetnek az étrend betartásában, érdemes bespájzolni belőlük.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük