Remegés, émelygés, izzadás: inzulinrezisztensként nagyon oda kell figyelni ezekre a tünetekre

Az inzulinrezisztencia gyakran fordul elő, és több kellemetlen tünettel is járhat. Sőt, vannak, akik hipoglikémiás tüneteket is észlelhetnek.

hipzás nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hipoglikémiás tüneteket röviden csak hipózásként hívják, és alacsony vércukorszintet jelent. Így nem csoda, ha sokakban felmerül kérdésként, hogy mi is az oka annak, hogy normál vércukorérték mellett tapasztalják a panaszokat?

A választ dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistájától tudtuk meg.

Mikor beszélünk inzulinrezisztenciáról?

Az IR, azaz inzulinrezisztencia a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként ismert, mely igen gyakori oka a meddőségnek, pattanásos bőrnek és a vérzészavaroknak. Az állapot során - főleg a helytelen életmód következtében - a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, ezért kompenzálásként a hasnyálmirigy még több inzulint termel. Amennyiben ez huzamosabb ideig fennáll, úgy a hasnyálmirigy kifárad, és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Inzulinrezisztencia esetén a vércukorértékek gyakran normál tartományban mozognak, ám a terheléses inzulinszintek kiugrása már jelzik a problémát. Éppen ezért fontos, hogy OGTT-, tehát terheléses vércukorvizsgálat során ne csak a glükóz, hanem az inzulinértékeket is ellenőrizzék.

Sokan úgy gondolják, hogy az úgynevezett HOMA-index jelzi az IR fennállását, ám ez egyedül kevés, csupán jelzésértékű, szükség van a 0, 60 és a 120 perces glükóz- és inzulinszintekre is. Referenciaértékek természetesen léteznek mind a vércukor, mind az inzulin szintjére vonatkozóan, ám a diagnózis felállítása összetettebb a “csillagos” értékeknél. Figyelembe kell ugyanis venni az inzulinszinteket egymáshoz viszonyítva is, sőt a tünetek jelenlétét és azok mértékét is. 

Hipózás IR-esként?

Hipoglikémiáról akkor beszélünk, amikor a vércukor szintje 3,9 mmol/l alá esik. Ezt olyan tünetek jelzik, mint az verejtékezés, remegés, szapora szívverés, émelygés, beszédzavar. Ezt főleg az inzulinnal kezelt cukorbetegek szokták tapasztalni, de előfordulhat, hogy gyógyszerrel kezelt diabéteszesek, illetve IR-esek is panaszkodnak rá.

Olykor megeshet, hogy olyanok is tapasztalják a tüneteket, akiknek a normál tartományban van a vércukorértékük. 

- Azok, akiknek magasabb az inzulinszintjük, például IR miatt, hajlamosabbak a gyors vércukoresésre, mivel az inzulinnak vércukorcsökkentő hatása van, és ezt a hirtelen esést bizony megérezhetik - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája.  

A rosszullétet egy nem megfelelően megtervezett diéta is provokálhatja, hiszen a gyors felszívódású szénhidrátok miatt a vércukor hirtelen megemelkedik, ám a sok inzulin miatt gyorsan le is zuhan - ez szintén rossz közérzetet eredményezhet. 

Mi a megoldás?

Első körben ellenőrizni szükséges OGTT-vizsgálattal a vércukor- és az inzulinszinteket, hogy kiderüljön, jelenleg milyen állapotban is van a beteg, ugyanis a terápián időközönként módosítani szükséges.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezenkívül érdemes pár hétig étkezési naplót is vezetni, és jelölni, amikor a hipoglikémiás tüneteket tapasztalta. Egy jó dietetikus látja, hogy mi a hiba - ha van -, és ez miért okozza a kellemetlen panaszokat. Szükség esetén kis változtatásra lehet szükség a diétában. 

Célszerű lehet egy ideig étkezések előtt és után is megmérni a vércukorszintet, és az eredményeket feltüntetni az étkezési naplóban vagy a vércukornaplóban, hiszen ez is komoly jelzésértékkel bír, ráadásul vannak olyan ételek, melyek valakinél csökkenti, valakinél pedig megemelik a glükóz szintjét, így ezek is kiválthatnak gyors vércukoringadozást. 

9 gyógynövény, ami jó hatással van a vércukorszintre: cukorbetegek is fogyaszthatják

Bár megelőzésképp bátran fogyaszthatók, és többségük nagyon finom is, kialakult cukorbetegség esetén mindig orvossal kell egyeztetni a gyógynövényes teakúráról, aki szükség esetén módosíthat a kezelésen, illetve tájékoztatást adhat az egyéni ellenjavallatokról is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük