Foszlós kalács és kuglóf receptek
A tökéletes reggeli receptje: mézzel megkent kalács vagy kuglóf, és egy bögre forró kakaó, ami felmelegít, és nekiindít a napnak.
A meleg kalácsnak bizonyára te sem tudsz ellenállni. Bár a pékségben kapható kalácsok, kuglófok is nagyon finomak, ha egyedi ízre vágysz, akkor készítsd el magad őket. Ne izgulj, akkor sem ütközhetsz nehézségekbe, ha amúgy még nem mozogsz otthonosan a konyhában.
Akár napindító reggeliként, akár uzsonnára kiváló választás lehet mindkét süti, és ha még egy bögre kakaót is készítesz hozzá, teljes lesz az összhang.
Foszlós kalács
Hozzávalók:
- 1 kg rétesliszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 9 dl tej
- 3 dkg élesztő
- só
Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és 3 evőkanál liszttel keverd össze, és tedd langyos helyre, ebből lesz a kovász. A cukrot a maradék tejben oldd fel. A lisztet a kovásszal és a tejjel keverd el, majd dagaszd a tésztát legalább 20 percig. A vége felé add hozzá a vaj nagy részét. A tésztát meleg helyen legalább egy óráig keleszd.
Szedd három részre, lisztezett deszkán sodord meg, majd fond össze a részeket. Olvasztott vajjal kend meg a kalács tetejét. Sütőpapíron még egy órát keleszd, majd a tetejét kend meg tojással. Előmelegített sütőben süsd meg.
Diós kalács
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg durvára vágott dió
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg mandula
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- 1 csomag porélesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
A lisztbe keverd bele az élesztőt. Szórd bele a porcukrot és a vaníliás cukrot, és robotgéppel dolgozd hozzá az egyik tojást, a tejet és a vajat. Végül keverd hozzá a diót, takard le, és meleg helyen keleszd duplájára. A tésztát szedd három egyenlő részre, sodorj belőlük csíkokat, és fond össze őket. A megmaradt tojássárgájával kend meg a tetejét, és amíg a sütő felmelegszik, addig hagyd állni. Utána tedd a kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és fél óra alatt süsd készre.
Mazsolás kuglóf
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 40 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 6 tojás
- 3 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag mazsola
- 1 csomag sütőpor
- 1 citrom héja
A vajat a cukorral és a tojássárgákkal keverd habosra. Add hozzá a tejet, reszeld bele a citrom héját, szitáld bele a lisztet, a sütőport és a vaníliáscukrot. Óvatosan keverd hozzá a kemény habbá vert fehérjéket, és szórd bele a mazsolákat. Öntsd egy kivajazott, kilisztezett kuglófformába a masszát, és előmelegített sütőben süsd meg körülbelül 40 perc alatt.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Márványos kuglóf
Hozzávalók:
- 30 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 15 dkg barna cukor
- 10 dkg étcsokoládé
- 10 dkg mazsola
- 5 tojás
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál tej
- 4 evőkanál tejszín
- 1 dl rum
- 1 csomag sütőpor
- 1 vaníliarúd
A mazsolára öntsd rá a rumot, forrald fel, majd hagyd kihűlni. A vajat a kétfajta cukorral, a vaníliarúd belsejével és a tojásokkal keverd össze. A sütőporral vegyített lisztet szitáld bele. Add hozzá a tejszínt, és felezd meg a tésztát. Az egyikbe szórd bele a kakaóport, az apróra tört étcsokit, és öntsd bele a tejet. A másikba keverd bele a rumos mazsolát. Egy kuglófformát vajazz ki, és merőkanállal felváltva adagold bele a kétféle tésztát. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süsd készre.
OLVASD EL EZT IS!
- torta
- magyaros
Így készül a tökéletes dobostorta
- gyümölcs
- barack
4 könnyű, gyümölcsös piskóta
- alma
- torta