Foszlós kalács és kuglóf receptek

A tökéletes reggeli receptje: mézzel megkent kalács vagy kuglóf, és egy bögre forró kakaó, ami felmelegít, és nekiindít a napnak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A meleg kalácsnak bizonyára te sem tudsz ellenállni. Bár a pékségben kapható kalácsok, kuglófok is nagyon finomak, ha egyedi ízre vágysz, akkor készítsd el magad őket. Ne izgulj, akkor sem ütközhetsz nehézségekbe, ha amúgy még nem mozogsz otthonosan a konyhában.

Minden, ami a tökéletes sütihez kell

Nézegess képeket!

Elolvasom

Akár napindító reggeliként, akár uzsonnára kiváló választás lehet mindkét süti, és ha még egy bögre kakaót is készítesz hozzá, teljes lesz az összhang.

Foszlós kalács

Hozzávalók:

  • 1 kg rétesliszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 9 dl tej
  • 3 dkg élesztő

Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és 3 evőkanál liszttel keverd össze, és tedd langyos helyre, ebből lesz a kovász. A cukrot a maradék tejben oldd fel. A lisztet a kovásszal és a tejjel keverd el, majd dagaszd a tésztát legalább 20 percig. A vége felé add hozzá a vaj nagy részét. A tésztát meleg helyen legalább egy óráig keleszd.

Szedd három részre, lisztezett deszkán sodord meg, majd fond össze a részeket. Olvasztott vajjal kend meg a kalács tetejét. Sütőpapíron még egy órát keleszd, majd a tetejét kend meg tojással. Előmelegített sütőben süsd meg.

Diós kalács

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg mandula
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag porélesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor

A lisztbe keverd bele az élesztőt. Szórd bele a porcukrot és a vaníliás cukrot, és robotgéppel dolgozd hozzá az egyik tojást, a tejet és a vajat. Végül keverd hozzá a diót, takard le, és meleg helyen keleszd duplájára. A tésztát szedd három egyenlő részre, sodorj belőlük csíkokat, és fond össze őket. A megmaradt tojássárgájával kend meg a tetejét, és amíg a sütő felmelegszik, addig hagyd állni. Utána tedd a kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és fél óra alatt süsd készre.

Mazsolás kuglóf

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 40 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag mazsola
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom héja

A vajat a cukorral és a tojássárgákkal keverd habosra. Add hozzá a tejet, reszeld bele a citrom héját, szitáld bele a lisztet, a sütőport és a vaníliáscukrot. Óvatosan keverd hozzá a kemény habbá vert fehérjéket, és szórd bele a mazsolákat. Öntsd egy kivajazott, kilisztezett kuglófformába a masszát, és előmelegített sütőben süsd meg körülbelül 40 perc alatt.

Márványos kuglóf

Hozzávalók:

  • 30 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 15 dkg barna cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg mazsola
  • 5 tojás
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál tej
  • 4 evőkanál tejszín
  • 1 dl rum
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 vaníliarúd

A mazsolára öntsd rá a rumot, forrald fel, majd hagyd kihűlni. A vajat a kétfajta cukorral, a vaníliarúd belsejével és a tojásokkal keverd össze. A sütőporral vegyített lisztet szitáld bele. Add hozzá a tejszínt, és felezd meg a tésztát. Az egyikbe szórd bele a kakaóport, az apróra tört étcsokit, és öntsd bele a tejet. A másikba keverd bele a rumos mazsolát. Egy kuglófformát vajazz ki, és merőkanállal felváltva adagold bele a kétféle tésztát. Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süsd készre.

Ezt is szeretjük