Tökéletes francia marhapörkölt
A Julie és Julia című film sikere után itt az ideje, hogy te is a kezedbe vedd a fakanalat.
Ugyan a vörös hús fogyasztását az orvosok csak kis mértékben javasolják, néha kirúghatsz a hámból egy szaftos pörkölt erejéig. Készítsd el a híres burgundi marharagut, amit Julia Child is imádott, és lepd meg párod egy igazán férfias ételkülönlegességgel!
A recept embert próbáló feladat, így konyhai tapasztalat és türelem szükségeltetik hozzá, de ne félj belevágni, az eredmény miatt megéri a fáradozást.
Francia marhapörkölt
Hozzávalók a pörkölthöz:
- 1,5 kg marhahús
- 15 dkg bacon
- 3 pohár vörösbor
- 3 pohár húsleves
- 2 evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 répa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 összemorzsolt babérlevél
- 1 teáskanál só
- fél teáskanál kakukkfű
- negyed teáskanál bors
Hozzávalók a hagyma elkészítéséhez:
- 20 kis fehérhagyma
- 4 szál petrezselyem
- 1,5 evőkanál vaj
- 1,5 evőkanál olaj
- fél csésze vörösbor
- fél babérlevél
Hozzávalók a gomba elkészítéséhez:
- 25 dkg negyedelt, friss gomba
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olaj
A marhahúst vágd kis kockákra, és lassú tűzön másfél liter vízben főzd tíz percig. Szedd ki a vízből, csepegtesd le, és papírtörlővel töröld át. A bacont csíkozd fel, és pirítsd két-három percig. Szedd ki a szalonnacsíkokat, és a zsiradékhoz add hozzá az olívaolajat. A száraz húst szórd bele, és süsd barnára. Ezután szedd ki a húskockákat, és add hozzá a zsiradékhoz a felszeletelt répát és vöröshagymát. Pirítsd meg őket, és szedd ki egy tálba, a zsiradékot pedig öntsd ki.
A marhahúst tedd vissza a serpenyőbe. Ízlésed szerint sózd, borsozd. Szórj rá lisztet, és tedd be a 230 fokra előmelegített sütőbe négy percre. Olyan serpenyőt használj, melynek nem műanyag a fogója. A percek leteltével vedd ki a serpenyőt, a sütőt pedig vedd vissza 160 fokra. Locsold a bort és a húslevest a húsra. Add hozzá a paradicsompürét, az áttört fokhagymát, a kakukkfüvet, a babérlevelet és nem utolsósorban a baconcsíkokat. Forrald fel az egészet, majd tegyél rá fedőt, és tedd be a sütőbe. Alacsony hőfokon 2,5-3 órán keresztül süsd. Ha a villa már könnyen belemegy a húsba, akkor jó.
A gombához szükséges vajat és olajat forrósítsd fel, és szórd rá a negyedekre vágott gombát. Pirítsd őket néhány percig, és, ha már barnák, vedd le a tűzről. Ízlésed szerint sózd, borsozd. A hagymához szükséges vajat és olajat is hevítsd fel, és add hozzá a hagymát egyben. Tíz percig süsd folyamatosan kevergetve.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az elkészült húst öntsd szitán keresztül egy lábosba. Az edényt, melyben a hús volt, mosd ki, majd tedd vissza a marhát és a bacont. Fedd be a tetejét a gombával és a hagymával. A leszűrt szószról szedd le a zsíros részt, majd a szószt néhány percig forrald. Öntsd rá a húsra és a zöldségek tetejére, és már tálalhatod is.
Milyen borral fogyaszd?
Bizonytalan vagy, hogy az egyes ételekhez milyen bor illik? Szulágyi Oó Gábor elárulja, mi alapján válassz italt.
OLVASD EL EZT IS!
- bárány
- hús
Rozmaringos báránycomb krumpliágyon
- pulyka
- csirkemell
Pofonegyszerű göngyölt húsok kezdő háziasszonyoknak is
- vörösbor
- pörkölt